Starowieyski. Plakaty
Nowy minialbum z serii o najwybitniejszych polskich plakacistach traktuje o twórczości Franciszka Starowieyskiego, grafika, malarza, rysownika, scenografa i performera. Starowieyski zaprojektował ponad trzysta znakomitych plakatów, z czego większość została wykonana na potrzeby filmu, teatru i festiwali. Jego prace powstałe z wyraźnej inspiracji sztuką baroku stanowią swoiste połączenie realizmu i surrealizmu oraz zmysłowości i przemijalności, zdumiewają przesłaniem i zachwycają niejednorodną formą. Starowieyski był wielokrotnie nagradzany, m.in. Grand Prix na Biennale Sztuki Współczesnej w São Paulo (1973),Grand Prix za plakat filmowy na festiwalu w Cannes (1974) i Grand Prix na Międzynarodowym Festiwalu w Paryżu (1975). Niniejszy minialbum, w opracowaniu Doroty Folgi-Januszewskiej, prezentuje 60 najsłynniejszych plakatów artysty.
Kup Starowieyski. Plakaty w ulubionej księgarni
Oceny książki Starowieyski. Plakaty
22 użytkowników ma tytuł Starowieyski. Plakaty na półkach głównych- Chcę przeczytać 17
- Dark Arts 1
- 2023 1