Strażnicy

- 2013-09-09
- 2013-09-09
- 1986-01-01
- Jacek Drewnowski
- strażnicy komiks moore gibbons
Któż pilnować będzie samych strażników?
Monumentalne dzieło brytyjskiego scenarzysty Alana Moore'a z rysunkami Dave'a Gibbonsa. Powieść graficzna, która zburzyła stereotyp amerykańskich komiksów o superbohaterach. Skonstruowana z zegarmistrzowską precyzją historia dwóch pokoleń zamaskowanych bohaterów, rozgrywająca się w alternatywnej Ameryce od końca II wojny światowej po połowę lat 80. XX wieku.
W tym fikcyjnym świecie sama obecność amerykańskich superbohaterów odmieniła historię. Po zwycięskiej dla Stanów Zjednoczonych wojnie w Wietnamie Richard Nixon ciągle jest prezydentem i nic nie zapowiada końca zimnej wojny. Fabuła „Strażników” zaczyna się jak historia kryminalna, ale szybko rozwija się w opowieść o spisku, który wpłynie na losy planety. Gdy wydarzenia nabierają tempa, na powrót zjednoczona grupka herosów – Rorschach, Nocny Puchacz, Jedwabna Zjawa, Dr Manhattan i Ozymandiasz – musi sprawdzić, gdzie kończy się wiara we własne przekonania i zadać sobie pytanie o prawdziwą granicę między dobrem a złem.
Pełna edycja komiksu wydanego wcześniej w Polsce w trzech tomach.
- 1 182
Świetnie napisany komiks z wyrazistymi, wielowymiarowymi postaciami, dobrą fabułą i ciekawym spojrzeniem na rozmaite "wielkie tematy", z kwestią konsekwencji wynalezienia bomby atomowej na czele. Mimo to, trudno mi się zgodzić z opiniami o "najlepszym komiksie wszech czasów". I to nie tylko dlatego, że będąc nieobeznanym z tematyką superbohaterską, (bardzo liczne) rozważania Moore'a na jej temat wydały mi się mało ciekawe. Główny problem "Strażników" tkwi w warstwie graficznej. Rysunki Gibbonsa są eleganckie i precyzyjne... i to tyle. Bardzo brakuje zabawy z formą takiej jak u np. Dave'a McKeana, Chrisa Ware'a albo Craiga Thompsona. W zasadzie pokusiłbym się o stwierdzenie, że gdyby Moore napisał "Strażników" w formie tradycyjnej książki, obyłoby się to bez zauważalnej straty jakości. A to coś, czego nie powinno dać się powiedzieć o najlepszym komiksie w historii.
więcej Pokaż mimo toSięgnąłem po ten tytuł ze względu na świetne oceny oraz recenzje. Rzeczywiście, komiks jest naprawdę dobry, ale... żeby docenić jego prawdziwy geniusz, chyba muszę przeczytać go jeszcze raz lub dwa. Przyznam, że troszkę się momentami gubiłem.
Opisywana historia pokazuje, jak może wyglądać życie superbohatera od środka, przede wszystkim jego codzienność. Uwidacznia, jak przedstawiani herosi mogą być zdemoralizowani, a często nawet zdegenerowani, kiedy nie znajdują się w blasku fleszy. Od razu nasuwa mi się skojarzenie z hmmm... celebrytami, influencerami i innymi popkulturowymi "autorytetami". Chociażby z tego powodu naprawdę warto sięgnąć po ten tytuł.
więcej Pokaż mimo toOpisywana historia pokazuje, jak może wyglądać życie superbohatera od środka, przede wszystkim jego codzienność. Uwidacznia, jak...
Arcydzieło. Niesamowity komentarz społeczno-polityczny i jeden z najwybitniejszych tworów kultury, jaki istnieje.
Pokaż mimo toMierne, miejscami zbyt absurdalne i wydumane. Niełatwo dobrnąć do końca, ale w końcu to komiks superbohaterski. Moore dużo lepsze komiksy napisał, np. V jak Vendetta, Lost Girls, From Hell czy Ballada o Halo Jones. Nad tym komiksem fapują głównie chłopięta, które w życiu nic innego nie czytały.
Pokaż mimo toNajwybitniejszy komiks w historii! Wielowątkowa, wielopłaszczyznowa alternatywna wizja świata. Ujmuje tą wizją i odwołaniami do naszej historii i kultury. Wybory moralne, dualizm dobra i zła - mamy tu wszystko. Czysta maestria!
Pokaż mimo toDzieło kompletne. Wielopoziomowość narracji nieustannie mnie zniewala. I nie, ekranizacja nie jest lepsza.
Pokaż mimo toKomiks antybohaterskich, klasyka... Każdy powinien go przeczytać.
Komiks antybohaterskich, klasyka... Każdy powinien go przeczytać.
Pokaż mimo toRysunki są ciekawe z wieloma szczegółami, spójne i pasujące do narracji. Nie czułem, żeby komiks się zestarzał, bohaterowie są niejednoznaczni ze swoimi problemami, komiks posiada wątki pobudzające do dyskusji i rozważań filozoficznych oraz elementy satyry, które potrafiły mnie rozbawić.
Jest to komiks, który warto przeczytać, ale dopiero jak już dobrze poznamy motyw superhero.
Pokaż mimo toJest to komiks, który warto przeczytać, ale dopiero jak już dobrze poznamy motyw...
Pierwszy komiks, który zyskał nobilitujące (meh!) miano "graphic novel". Dekonstrukcja superbohaterskiej fabuły przez przełamanie jej klasycznym zwyczajnoludzkim dramatem. Świat wysnuty z wielu wątków, strzępków
informacji, różnorodnych form podawczych (prywatnej i służbowej korespondencji, autobiografii, ulotki, wywiadu, artykułu, ulotki reklamowej, czego tam jeszcze nie ma!). Warto czytać dwa razy, bo masa szczegółów i aluzji wyłania się dopiero, gdy rozumie się całość przedstawionego świata. I najważniejsze: THE END IS NEAR!
więcej Pokaż mimo toinformacji, różnorodnych form podawczych (prywatnej i służbowej korespondencji, autobiografii, ulotki, wywiadu, artykułu, ulotki reklamowej, czego tam jeszcze nie...
DNF 42%
DNF 42%
Pokaż mimo toZa bardzo się z tym męczę. Szanuję za pomysł rozłożenia na czynniki pierwsze superbohaterstwa, ale to nie jest dla mnie i czytam to zdecydowanie za długo jak na fakt, że to komiks. Może kiedyś...