Opowieści Jutra Alana Moore'a

- komiksy
- 2023-11-01
- 2023-11-01
- Paulina Braiter
Przygoda, humor i zaskakujące pomysły – to cechy charakterystyczne tego zbioru opowieści!
Alan Moore przedstawia swoje wizje dziwnej przyszłości! Jakie opowieści przyniesie jutro? Osobliwe odkrycia naukowe Jacka B. Quicka w wiejskim Queerwater w stanie Kansas; zabójstwa, zamęt i zagadki Greyshirta i Cobweb w Indigo City; szalone wybryki Pierwszego Amerykanina i US Aniołka w całym kraju, a także pokryte kleksami przygody Splasha Brannigana w Coffeeburgu.
Scenariusze wszystkich historii napisał wybitny brytyjski autor Alan Moore, twórca tak słynnych dzieł komiksowych, jak „Strażnicy”, „Liga Niezwykłych Dżentelmenów”, „V jak vendetta”, „Marvelman”. Rysunki wykonali: Jim Baikie, Hilary Barta, Joyce Chin, Dame Darcy, Melinda Gebbie, Kevin Nowlan Rick Veitch.
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach „Tomorrow Stories” #1–12.
Kup Opowieści Jutra Alana Moore'a w ulubionej księgarni
Oceny książki Opowieści Jutra Alana Moore'a
35 użytkowników ma tytuł Opowieści Jutra Alana Moore'a na półkach głównych- Przeczytane 19
- Komiksy 4
- 2026 Komiksy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieści Jutra Alana Moore'a
6.5
6.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Opowieści jutra” to zbiór 5 serii komiksowych autorstwa Alana Moora. Każda z nich jest inna i szczerze przyznając już dawno nie męczyłem się tak podczas żadnej lektury. O ile jeszcze przygody dziecka, genialnego naukowca z małej i zapomnianej wsi, gdzieś w środku niczego w usa są zabawne i dobrze napisane. W końcu jeśli podejdziemy do pojęć naukowych z dosłownością i właśnie taką dziecięcą wrażliwością, to efekt końcowy sprawiał mi naprawdę wiele radości. Całkiem niezły jest również numer o pewnym austriackim malarzu, który odrodził się ze swoimi kolegami jako karaluchy pod zlewem pewnej staruszki. Jednak z przykrością muszę przyznać z każdą kolejną serią jest już coraz gorzej. Widzę jak dwie z nich: „Przygody Pierwszego Amerykanina i US Aniołka” oraz „Splash Brannigan” mają być prześmiewczymi krytykami. Pierwsza z nich usa, konsumpcyjnego stylu życia i parcia na szkło za wszelką cenę. Natomiast ta druga głównie branży komiksowej, ale i później również całej rozrywkowej. Jednak zostały napisane w tak dosadnym, siermiężnym stylu jakby sam Alan musiał to pisać za karę. Jakby zmuszał go do tego ostatni kontrakt, więc postanowił wylać z siebie wszelkie żale bez grama ironii lub subtelności. Natomiast najgorsze moim zdaniem są dwie serie detektywistyczne o przygodach Greyshirta oraz Cobweb. Jedna w klimatach noir o zamaskowanym, byłym złoczyńcy, który postanowił przejść na jasną stronę mocy. Druga z kolei niepotrzebnie seksualizująca główne bohaterki i w sumie o niczym, ale bardzo sztywno trzymająca się stylów tworzenia komiksów w różnych epokach. Jakby miała służyć tylko ukazywaniu wdzięków pięknych kobiet i ram w jakich się kiedyś tworzyło. Ku mojemu wielkiemu smutkowi zakończone ich wspólnym crossoverem, który tylko dodaje jeszcze więcej niepotrzebnej erotyki. Niestety od „Zagubionych dziewcząt” uważam, że Moore o ile jest świetnym pisarzem, to erotykę powinien omijać szerokim łukiem.
Uwielbiam większość komiksów Alana. „V jak vendetta”, „Potwór z bagien” „Strażnicy”, „From Hell”, „Top Ten” cudowna „Promethea” i nawet pierwsze tomy Ligii jednak później mam wrażenie poszedł bardziej w chwalenie się swoją erudycją, dekonstrukcją komiksu lub bawienia się jego formą i dla mnie jakby zatracił umiejętność pisania po prostu dobrych i wciągających fabuł. Czym po prostu odbiera mi całą przyjemność z czytania, a sam Moore momentami już za bardzo odlatuje w jakiś erudycyjny bełkot. Dlatego też jeśli jesteś fanem tego autora bezapelacyjnie sięgnij po ten komiks. Równocześnie jeśli ma to być dla ciebie jego pierwszy komiks to wiedź, jest kilka znacznie lepszych i przyjemniejszych w lekturze.
„Opowieści jutra” to zbiór 5 serii komiksowych autorstwa Alana Moora. Każda z nich jest inna i szczerze przyznając już dawno nie męczyłem się tak podczas żadnej lektury. O ile jeszcze przygody dziecka, genialnego naukowca z małej i zapomnianej wsi, gdzieś w środku niczego w usa są zabawne i dobrze napisane. W końcu jeśli podejdziemy do pojęć naukowych z dosłownością i...