Nowy Jork. Życie w wielkim mieście

- New York: Life in the Big City
- 2008-03-01
- 2008-03-01
- Jacek Drewnowski
Zawartość komiksu: opowieści Nowy Jork, Budynek, Notatki o ludziach z miasta, Niewidzialni ludzie.
Arcydzieło autora Umowy z Bogiem! Opowieść o codziennym życiu miasta zwanego Wielkim Jabłkiem na przestrzeni wielu lat. Czy ulicznicy, złodzieje, dzieciaki, zwykli ludzie albo bogacze z Nowego Jorku tak bardzo różnią się od swoich odpowiedników z Warszawy czy Bydgoszczy? Po lekturze tego albumu każdy z nas może to sprawdzić.
Cudowny hołd, złożony Nowemu Jorkowi i wszystkim jego mieszkańcom przez niezrównanego Willa Eisnera.
* * *
"Will Eisner był miły, uprzejmy, przyjazny, przystępny i rozmowny, ale miał "żelazną duszę". Miał też zmysł praktyczny, świadomość ludzkiej słabości i ogromną duchową szczodrość. (...) Pokazał się jako amerykański gawędziarz".
(Neil Gaiman (autor Sandmana) - ze Wstępu)
"Jako wydawca, poszukiwacz talentów, impresario, rysownik i scenarzysta, Will Eisner stworzył komiks, jaki poznałem... Jego nieustanna żywotność jako artysty wymyka się logice, rozsądkowi, czasowi, historii - i współczesnym, młodym autorom powieści graficznych".(Michael Chabon, zdobywca Nagrody Pulitzera)
"Komiks zyskał jakość w dużej mierze dzięki Willowi Eisnerowi. To on dał nam nowy sposób patrzenia na komiks i myślenia o nim... Nie ma nikogo, kto by mu dorównał. Nigdy nie było, a w przypływach pesymizmu myślę też, że nigdy nie będzie". (Alan Moore, autor Ligi Niezwykłych Dżentelmenów)
Ten album jest największym hołdem dla Nowego Jorku, jaki mógł stworzyć mistrz amerykańskiej sztuki komiksowej.
Kup Nowy Jork. Życie w wielkim mieście w ulubionej księgarni
Oceny książki Nowy Jork. Życie w wielkim mieście
419 użytkowników ma tytuł Nowy Jork. Życie w wielkim mieście na półkach głównych- Przeczytane 222
- Komiksy 32

Niewidzialni ludzie [Invisible People]
Wstęp do Azylu
Wstęp do Mocy
...
Guru komiksu dla mnie ten komiks to poniekąd dziennikarstwo, reportaż.
Guru komiksu dla mnie ten komiks to poniekąd dziennikarstwo, reportaż.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardziej jest to komiks wizualny niż powieść graficzna. Bardzo podobała mi się szczegółowość kadrów jednak osobiście chyba nie przepadam za takim zbiorem jednostronicowych komiksów rodem zbioru internetowych komiksów. Brakowało mi tej fabuły, jednakże jest to opinia subiektywna. Same historie były dobrym odzwierciedleniem tego co można zaobserwować przechadzając się ulicami wielkich miast.
Bardziej jest to komiks wizualny niż powieść graficzna. Bardzo podobała mi się szczegółowość kadrów jednak osobiście chyba nie przepadam za takim zbiorem jednostronicowych komiksów rodem zbioru internetowych komiksów. Brakowało mi tej fabuły, jednakże jest to opinia subiektywna. Same historie były dobrym odzwierciedleniem tego co można zaobserwować przechadzając się ulicami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu dłuższe historie zawarte w tym tomie. Były bardzo przejmujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiedz to...
Faceci są z Marsa a kobiety z Wenus...
Komiks o miłości. Kreska nadzwyczajna jak na tamte lata, tematyka i trafność fenomenalna - także Jej.
Powiedz to...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFaceci są z Marsa a kobiety z Wenus...
Kniga! Warto sie z nia zmierzyc, blyskotliwe spostrzezenia, choc zebrane wszystko w jednym tomie wskazuje pewna powtarzalnosc (sila rzeczy). Bardzo polcem kazdemu, kto ceni zwiezla forme i spojrzenie do zycie codzienne miasta Nowy Jork w XX wieku :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja. Ciekawy styl kreski i cieniowania, ale przede wszystkim ciekawe historie - o mieście, ludziach. Polecam każdemu! Komiksy to nie tylko opowieści o światach wymyślonych i superbohaterach, komiksy to też opowieści o zwykłych (?) sprawach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka bardzo fajnych i emocjonalnych portretów miast i oczywiście ludzi w nich mieszkających. Dobre, ale czy genialne ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajny. Nie tak dobry jak Trylogia- Umowa z Bogiem ale też świetny. Polecam z czystym sumieniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie nadrobiłem. Precyzyjnie narysowane, ze znakomicie oddanym klimatem i natura miasta. Drobne obserwacje, dialogi, trochę niedzisiejszy świat. Aż chciałoby się tam znaleźć Woodego Allena z wczesnych filmów, z jego pomysłami na intrygi i zabawne dialogi.
Wspaniała historia Budynek. I takich mi tam trochę brakowało. Jakiejś klamry, która koraliki różnych wydarzeń nawlecze na jeden naszyjnik.
Mistrza się nie ocenia, ale podobało mi się.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała historia Budynek. I takich mi tam trochę brakowało. Jakiejś klamry, która koraliki różnych wydarzeń...