Bezbarwny Tsukuru Tazaki i lata jego pielgrzymstwa

- 色彩を持たない多崎つくると、彼の巡礼の年 Shikisai wo motanai Tasaki Tsukuru to, Kare no Junrei no Toshi
- 2014-08-12
- Anna Zielińska-Elliott
- Muza
- literatura japońska realizm magiczny
- Anna Zielińska-Elliott
- literatura japońska realizm magiczny
Tsukuru Tazaki ma trzydzieści sześć lat, jest kawalerem. Pochodzi z Nagoi, ale mieszka w Tokio, gdzie pracuje w firmie budującej dworce. Szesnaście lat temu miał czworo bliskich przyjaciół, którzy na drugim roku studiów nagle i nie wiadomo dlaczego zerwali z nim stosunki. Tsukuru bardzo ciężko to przeżył. Teraz, po latach, postanawia dowiedzieć się, co właściwie się wtedy stało. Odwiedza po kolei dawnych przyjaciół i próbuje odkryć tajemnice przeszłości. Dlatego wraca do rodzinnej Nagoi i wyrusza w podróż do Finlandii. Najnowsza powieść genialnego japońskiego pisarza Wydanie polskie – pierwsze w Europie! Na świecie wcześniej tylko przekłady koreański i chiński! Pierwszy nakład – pół miliona egzemplarzy – został sprzedany w Japonii w ciągu 24 godzin, a już po tygodniu od premiery sprzedano ponad milion egzemplarzy powieści!
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 3 951
- 1 525
- 1 265
W życiu są rzeczy zbyt skomplikowane, by je wyjaśnić w jakimkolwiek języku.
Są granice tego, co można zrobić dla drugiego człowieka.
Kiedy człowiek jest naprawdę zraniony, nie może znaleźć słów.
Opinie [304]
dosłownie literatura piękna. Tak w warstwie językowej, w warstwie rozwazań. Życiowa, skłania do refleksji
Pokaż mimo toCiekawa opowieść o podróży 36-letniego mężczyzny w głąb siebie, swoją przeszłość i dawną traumę. Tytułowy Tsukuru za namową swojej dziewczyny spotyka się z dawnymi przyjaciółmi, którzy odtrącili go kilkanaście lat temu bez podania przyczyny. On to wówczas przyjął bez dociekania o przyczynie, ale też popadł w depresję. Mimo pozornego uporania się z tą sytuacją, przez wiele...
więcejTę książkę Murakamiego czytało mi się bardzo dobrze, bardzo się w nią wciągnęłam. Historia Tsukuru, choć pozornie bezbarwna, bez znaczenia, niczym się nie wyróżniająca, pokazuje nam, jak wydarzenia z naszej przeszłości mogą wpływać na nasze życie w przyszłości.
więcejNasi rodzice często bagatelizują podobne sprawy. Mówią, że "w takim wieku to normalne", gdy złościmy się na...
Pierwsza połowa to dość miałki test o uczuciach głównego bohatera, który utknął na poziomie emocjonalnym zranionego nastolatka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW połowie książki akcja się rozkręca, ale jest uboga w stosunku do rozległych opisów emocji w pierwszej części.
Zakończenie również uważam za rozczarowanie.
Pisząc opinie o przeczytanych książkach, zawsze uważam, by nie zepsuć czytelnikom zabawy, nie ujawnić zbyt wiele z ich treści.
więcejTym razem jest to niemożliwe; już sam Murakami postarał się, by nie ujawnić za dużo. Właściwie żadna kluczowa kwestia samej akcji nie jest wyjaśniona do końca. Wiadomo, taki jest znak rozpoznawczy tego Autora: nie jest istotna historia a wszystkie...
Nie zawsze to jak wydaje nam się proste nasze życie jest tak samo proste w oczach innych ludzi. Nie zawsze to jak postrzegamy siebie jest takie samo jak postrzegają nas inni. Pragniemy być w grupach, żyjemy dla posiadania przyjaźni. Na pewno każdy z nas kiedyś odwrócił się od przyjaciela z różnych powodów. Książka uświadamia nas, że mimo iż wiele związków kiedyś się kończy,...
więcejSprawnie napisana, dość ciekawa, niemniej im dalej w las tym gorzej. Dialogi katastrofa, jakby wypowiadała je cały czas ta sama osoba. Nie wiem czy w Japonii ludzie porozumiewają się w taki sposób, ale widać, że autor chyba rzadko kiedy ma do czynienia z "żywym człowiekiem".
Pokaż mimo toTo dla mnie pierwsza styczność z twórczością Pana Murakamiego, ale na pewno nie po raz ostatni sięgnę po Jego książki. Ze względu na brak porównania wystawiam 7 gwiazdek.
więcejW książce opisany jest fragment życia tytułowego Tsukuru Tazakiego, który próbuje się uporać z demonami przeszłości. Historia bardzo mnie zaciekawiła szczególnie, że główny bohater był w tym samym wieku co...
Murakami w formie. Charakterystyczna melancholia i ulotność to elementy bez których trudno mi sobie wyobrazić powieści tego autora. Ta nieśmiało mówi, że ideałów nie ma, nie ma układu, który mógłby wiecznie funkcjonować w niezmąconym spokoju.
Pokaż mimo toZachęcony znanym nazwiskiem autora oraz intrygującym tytułem, sięgnąłem po tę książkę.
więcejZawiodłem się strasznie. Tłumaczenie jak i treść były tak miałkie, a czasem wręcz denerwujące, że nie potrafiłem się wciągnąć w powieść i czerpać przyjemności z czytania. Styl i opis akcji przypominał wywody na blogu jakiejś rozedrganej nastolatki.
Tu mam też pretensje do tłumaczki,...