Pan Nakano i kobiety

Okładka książki Pan Nakano i kobiety autora Hiromi Kawakami, 9788377477182
Okładka książki Pan Nakano i kobiety
Hiromi Kawakami Wydawnictwo: W.A.B. Seria: Don Kichot i Sancho Pansa literatura piękna
Don Kichot i Sancho Pansa
FurudoguNakanoshoten
2012-07-11
2012-07-11
Anna Zalewska

Kup Pan Nakano i kobiety w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pan Nakano i kobiety

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Nakano i kobiety

Przyjemnie się czytało. Polecam.

Przyjemnie się czytało. Polecam.

Na półkach: , , , ,

To, mi się podoba w niektórych książkach tej autorki, jest to, że rozwój akcji potrafi "zamknąć" głównie w jednym pomieszczeniu, które zdaje się zmieniać wraz z rozwojem uczuć postaci, choć tak naprawdę pozostaje takie samo.

Kawakami ciekawie kreuje bohaterów, pokazując to co ukryte w sercu, jak i swoisty dystans Japończyków w okazywaniu emocji i ich zachowań dla nas czasami nie zrozumiałych i sprzecznych ze znanymi nam "normami".

Przypuszczam, że nie każdemu przypadnie do gustu.

Mój maraton czytania japońskiej literatury trwa i tak oto padło na książkę Hiromi Kawakami, którą udało mi się przeczytać w tym roku i jej lektura była przyjemna.

"Pan Nakano i kobiety" jest niespieszną powieścią, w której nic się nie dzieje, ale to nic jest przyjemnie kojące. Oszczędne przedstawienie relacji między osobami, których pozornie łączy tylko miejsce pracy - wciąga coraz bardziej swoim spokojem.

Urzekł mnie romans naszej protagonistki, bo po prostu się wydarzał, tak przy okazji. Bez fanfarów, bez długich opisów, ale pomimo tego można było wyczytać emocje Hitomi.

Czy będę wracać do tej książki myślami? Raczej nie, ale film lub anime na jej podstawie z chęcią bym obejrzała.

602 użytkowników ma tytuł Pan Nakano i kobiety na półkach głównych
166 użytkowników ma tytuł Pan Nakano i kobiety na półkach dodatkowych