Tańcz, tańcz, tańcz

- 2024-07-10
- 2006-04-27
- 2003-01-01
- Anna Zielińska-Elliott
Trzydziestoczteroletni bohater to wolny strzelec, dziennikarz piszący na zlecenie. Nie potrafi sobie ułożyć życia: rozwiódł się z żoną, czuje się samotny i opuszczony. Nękają go sny o hotelu Dolphin, w którym przed laty mieszkał ze swą przyjaciółką Kiki - luksusową call girl. Kiki zaginęła bez wieści, a teraz w snach wzywa go do tamtego hotelu. Haruki - nasz bohater - wraca do hotelu Dolphin, który przeszedł zaskakującą transformację z obskurnej nory w luksusowy hotel. Tam, próbując wpaść na trop Kiki, wkracza w inny świat mieszczący się na 16 piętrze budynku, świat równoległy, który jest dla niego jedynym realnym. W hotelu poznaje też recepcjonistkę, Yumiyoshi, która przeżyła podobne doświadczenie i w której Haruki się zakochuje. Jedynym śladem Kiki jest film, w którym zagrała epizodyczną rólkę u boku kolegi Haruki z gimnazjum. Prowadząc swe prywatne śledztwo w sprawie zaginionej, przeżywa jedną przygodę po drugiej i poznaje wiele fascynujących osób.
Tańcz, tańcz, tańcz to połączenie tajemniczości, rzeczywistości ze światem nierealnym i mistycyzmu. Fantastyczna narracja, bogate portrety bohaterów i doskonały, gawędziarski styl, w czym Murakami jest niezawodny.
Kup Tańcz, tańcz, tańcz w ulubionej księgarni
Oceny książki Tańcz, tańcz, tańcz
6430 użytkowników ma tytuł Tańcz, tańcz, tańcz na półkach głównych- Przeczytane 3 931
- Chcę przeczytać 2 415
- Japonia 42
- Haruki Murakami 38
- Literatura japońska 30
- Murakami 29

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tańcz, tańcz, tańcz
Znakomita. Polecam!
Znakomita. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemnie się czytało. Polecam.
Przyjemnie się czytało. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHaruki posługuje się językiem, który magnetyzuje. Tworzy świat, który przyciąga. W obszernej historii wplata podprogowo wręcz filozoficzne przemyślenia. Ta pozycja mnie nie porwała. Historia zbyt niedopowiedziana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam autora i to jest jego naprawdę bardzo dobra książka!
Uwielbiam autora i to jest jego naprawdę bardzo dobra książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura niełatwa, niemniej jednak polecam. Warto popatrzeć szerzej na te książkę. Właściwie dla mnie mogłaby się skończyć na scenie spotkania z Owcą, w tej scenie jest tak dużo przekazu... Warto przeczytać. Jedyne co to zakończenie mi sie nie podobało, wydało mi się bardzo płytkie w kontraście do głębi samej powieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna, niesamowita, poruszająca. Momentami przerażająca (szczególnie jak się czyta o ciemności w hotelu, o pierwszej w nocy samemu w mieszkaniu). Cudowne postaci, w których jak zwykle się zakochałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTańcz, tańcz, tańcz to niezwykła podróż przez labirynt współczesnego życia, w którym realizm i surrealizm przenikają się w sposób charakterystyczny dla Murakamiego. Książka ta, będąca kontynuacją Przygody z owcą, jednak w pełni zrozumiała także jako samodzielna powieść, to medytacja nad samotnością, pamięcią i próbą odnalezienia sensu w świecie, który coraz bardziej przypomina sen – lub koszmar.
Narrator – bezimienny pisarz reklam – powraca do Hotelu Delfin, by rozwikłać tajemnicę zniknięcia kobiety, którą niegdyś kochał. Jednak dawne miejsce okazuje się zupełnie zmienione, a z biegiem historii bohater coraz głębiej zanurza się w rzeczywistość pełną znaków, snów, widm i symboli. Towarzyszą mu m.in. młoda, zamknięta w sobie dziewczyna Yuki oraz dawny znajomy, obecnie gwiazda telewizji – Gotanda.
Murakami kreśli świat pełen niepokoju, w którym samotność jest chorobą cywilizacyjną, a relacje międzyludzkie są powierzchowne i kruche. Jednocześnie autor z wielką wrażliwością oddaje głos tym, którzy próbują „tańczyć” – czyli iść przez życie mimo bólu, niezrozumienia i absurdów codzienności.
Język powieści jest prosty, wręcz chłodny, co kontrastuje z emocjonalnym i metafizycznym ciężarem treści. Murakami nie oferuje odpowiedzi – zamiast tego zadaje pytania, które zostają z czytelnikiem długo po przeczytaniu ostatniej strony. Tytułowe “tańcz, tańcz, tańcz” staje się jednocześnie rozkazem, przestrogą i nadzieją.
To powieść, która nie każdemu się spodoba – jest wolna, pełna niedopowiedzeń i melancholii. Ale dla tych, którzy cenią Murakamiego za jego atmosferę, filozofię i subtelność, Tańcz, tańcz, tańcz będzie wyjątkowym, poruszającym doświadczeniem.
Tańcz, tańcz, tańcz to niezwykła podróż przez labirynt współczesnego życia, w którym realizm i surrealizm przenikają się w sposób charakterystyczny dla Murakamiego. Książka ta, będąca kontynuacją Przygody z owcą, jednak w pełni zrozumiała także jako samodzielna powieść, to medytacja nad samotnością, pamięcią i próbą odnalezienia sensu w świecie, który coraz bardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka Murakamiego która przeczytałem. Poziom cały czas ten sam- jest świetna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTańcz, Tańcz, Tańcz- Haruki Murakami.
Haruki 34 – letni bohater miał kiedyś żonę, teraz jest po rozwodzie i sam spędza dni, czasami się umawia z kobietami, jedną z nich jest luksusowa call- girl Kiki, która jest jedną z przewodniczek światów równoległych. Naszemu bohaterowi wydaje się, że nic już go nie czeka, snuje na początku powieści rozważania, że w jego pokoju jest dwoje drzwi. „Jedne są wejściem, drugie wyjściem. Tak jest ustalone. Ludzie przychodzą wejściem i odchodzą wyjściem. Są różne sposoby wchodzenia i wychodzenia, lecz tak czy inaczej wszyscy wychodzą. (…) W pokoju nie ma nikogo. Tylko ja. Zawsze jestem świadom nieobecności tych, którzy odeszli.(…) Zawsze starałem się dać im tyle, ile mogłem. Zrobiłem wszystko, co mogłem. Ja też czegoś u nich szukałem, ale w końcu nic z tego nie wyszło. I odeszli. Oczywiście bardzo mnie to bolało”.
Haruki poznaje i odwiedza kilka pokoi , które znajdują się w światach równoległych i nie wiadomo, który świat jest t y m r z e c z y w i s t y m. Jest kilka portali, obok tych drzwi są też inne, które pozwalają połączyć się z tymi równoległymi światami. Ciemność jest jednym z nich. Ma namacalny wygląd, jest gęsta i ma zapach, odczuwamy ją jako źródło naszych lęków i strachów. Czytając łatwą ją zobaczyć i poczuć na własnej skórze, a to jest mistrzostwo. Pięknie jest pokazana przyjaźń z 13- letnią Yuki, dziewczynką niezwykle wrażliwą i mądrą, która ma nadprzyrodzony dar. Haruki zakochuje się w recepcjonistce z hotelu, a Murakami pokazuje tą miłość jako najmniej oczywistą z wszystkich jego książek jakie czytałam do tej pory.
Jest whisky, jedzenie, przepisy potraw, dużo muzyki i są filmy. Dużo osób się przewija, każda z nich odgrywa bardzo ważną rolę w powieści. Wszystko się ze sobą łączy.
Piękna jest ta powieść. Pełna tajemnicy , magnetyzmu i przesiąknięta egzystencjalnym bólem. Jest też wątek kryminalny. Polecam dla fanów światów równoległych, fantastycznych wątków i nieoczywistych zwrotów akcji, ale niespiesznych, gdzie zadbano o każdy detal, co jest wykonywane. Mistrz!!
Tańcz, Tańcz, Tańcz- Haruki Murakami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHaruki 34 – letni bohater miał kiedyś żonę, teraz jest po rozwodzie i sam spędza dni, czasami się umawia z kobietami, jedną z nich jest luksusowa call- girl Kiki, która jest jedną z przewodniczek światów równoległych. Naszemu bohaterowi wydaje się, że nic już go nie czeka, snuje na początku powieści rozważania, że w jego pokoju jest...
"Wrócił" stary dobry Murakami, którego znam najbardziej. "Wrócił", bo czytam go niechronologicznie, gdzie niektóre pierwsze książki są napisane w innym stylu, ale to chyba dość naturalne.