Moja Islandia

2013-01-01
Tagi:
Moja Islandia Magdalena Anna Węcławiak Novae Res literatura

Patronaty LC

Opowieść o tym jak wszyscy są tacy roztrzepani i próżni, wszyscy oprócz autorki oczywiście. Książeczka właściwie pozbawiona jakiejkolwiek treści. Nie dowiedziałam się o Islandii nic istotnego.

Nie jestem zadowolona z przedstawionych informacji. Mam poczucie, że nie było to celem autorki, ale w jakimś stopniu źle wypowiedziała się na temat Islandczyków (użyła niefortunnych skrótów myślowych, starając się potem je wytłumaczyć).

Mimo, że autorka mieszka w Islandii, mam wrażenie, że jeszcze dużo o nich nie wie i ich kulturze.

Na półkach: , , , ,

Kilka mało istotnych ciekawostek na temat życia i mieszkania na Islandii. Więcej informacji - a w dodatku ciekawiej przedstawionej i lepiej napisanej - można znaleźć w islandzkich kryminałach, a nawet w epizodycznych scenach literatury obcej (np. czeskiej: "Miłość w czasach globalnych zmian klimatycznych" Josefa Pánka).

Cała opinia na stronie: https://nakanapie.pl/ksiazka/moja-islandia/opinia/1680405

Cała opinia na stronie:...

Książka przyjemnie się słucha w formie audiobooka, napisaną w przyjemny sposób. Dobra pozycja na podróż pociągiem lub odpoczynek na świeżym powietrzu.

Jednak mi czegoś zabrakło w tej książce, odczułam niedosyt - autorka jako mieszkanka opisywanej Islandii (normalnie ogromny atut) tutaj w skrócony sposób opisała coś co mogłaby w znaczny stopniu rozwinąć.

Niestety mało dowiedziałam się o Islandii z tej książki.
Jedyne co zapamiętałam, ze są miłośnikami naszego Prince polo, i standardowa rodzina to rodzice, 3 dzieci, zwierzęta. Wcześnie zakładają rodziny.

Niestety mało dowiedziałam się o Islandii z tej książki.

Ciekawa niedługa wycieczka. Miła i sympatyczna opowieść o życiu Polki w Islandii.
Polecam.

Polecam.

Takie tam dość luźne przemyślenia, nie wzbogacają specjalnie czytelnika.

Takie tam dość luźne przemyślenia, nie wzbogacają specjalnie czytelnika.

Bardzo krótka pozycja, idealna na czytanie do popołudniowej kawy. Autorka na podstawie własnych doświadczeń opowiada pobieżnie o Islandii, zwracając uwagę na dużą liczbę Polaków na wyspie. Z ciekawszych rzeczy - piękne porównanie Islandii kiedyś i tej współczesnej.

Do jednej herbaty, na złapanie oddechu i kilku obrazków widzianych oczami autorki, która swojej Islandii nadal się uczy Ciekawa jestem jaka będzie Moja Islandia :)

Przesłuchana do porannej kawy z ciekawości do Islandii. Za krótka, zbyt pobieżna, poruszająca kilka aspektów życia autorki na wyspie. Za wiele się z niej nie dowiemy, ale jakiś obraz Islandii w odczuciu kogoś, kto tam mieszka zostaje.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać