Moja Islandia

- Novae Res
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Moja Islandia Magdalena Anna Węcławiak Novae Res literatura
Islandia – mała wyspa z wielką osobowością, garstka ludzi z ogromnym potencjałem i niegasnącą energią. Znaleźć tu można wszystko, o czym turysta sobie tylko zamarzy. Powiedzenie „dla każdego coś miłego” sprawdza się tutaj w stu procentach.
Weekendowe huczne nocne życie, knajpki z żywą muzyką, niezliczona ilość kawiarni oferujących pyszne islandzkie specjały i aromatyczną kawę. Lasy pełne jagód i grzybów, parki troli i elfów – wierzy w nie ponad połowa Islandczyków – ocean zamieszkały przez pojawiające się co chwilę na jego powierzchni wieloryby i orki, ośnieżone szczyty gór, bulgoczące błota, gorące źródła, wybuchające gorącą parą gejzery i huczące wodospady.
Islandia – koniec świata na wyciągnięcie ręki. Niewiele ponad trzy godziny lotu wystarczy, aby zobaczyć na własne oczy rzeczy niewyobrażalne i przeżyć to, co wydaje się niemożliwe.
Szczegóły
Rodzaj literatury: Inne
Wydawca: Novae Res, 2013
Format: 121x195mm, oprawa miękka
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 72
ISBN: 978-83-7722-555-4
How do you like Iceland? to nie tylko niewinne pytanie Islandczyka chcącego poznać zdanie przybysza na temat kraju. to bardziej, nazwijmy to...
Rozwiń
Jestem minimalistką, ale tutaj mamy do czynienia z tak lakonicznym opisem, że zanim zaczęłam oddychać wulkanicznym powietrzem, książka się skończyła. Szkoda.
Niedokończony szkic, bardzo powierzchowne osądy.
Pokaż mimo toNiedokończony szkic, bardzo powierzchowne osądy.
Książkę czyta się jednym tchem, nie chodzi tylko o to, że mam mało stron, ale dlatego, że jest mega ciekawa. Można się z niej naprawdę dużo dowiedzieć o Islandii i jej mieszkańcach. Ciekawe obyczaje i mentalność Islandczyków po przeczytaniu tej książki już nikomu nie będą obce, a kraj okaże się piękny, ciekawy i wyjątkowy. Ja mam ochotę wybrać się do Islandii, żeby przekonać się na własnej skórze o wszystkich faktach przedstawionych w książce.
więcej Pokaż mimo toBardzo krótka książeczka, która nie wniosła wiele do mojego pojmowania Islandii. Jeśli ktoś nie ma co robić w wolną godzinę popołudnia lub wieczoru można przeczytać ale nic ponad to.
Pokaż mimo toTa niepozorna, bo licząca zaledwie 72 strony książeczka, to niezwykle ciekawe, osobiste spojrzenie na niezbyt odległą, zimną wyspę, cieszącą się coraz większą popularnością nie tylko wśród Polaków.
Z jednej strony z ogromną przyjemnością przeczytałam tę książkę. Z drugiej jednak strony jestem rozczarowana jej gabarytami i tym, że w książce o obcym kraju nie ma ani jednego zdjęcia. Mam więc wrażenie, że to coś w rodzaj przystawki i spodziewam się teraz równie dobrego dalszego ciągu bądź uzupełnienia.
Spodziewałam się czegoś w rodzaju reportażu o życiu Islandczyków, większej ilości informacji o ciekawych miejscach, tradycjach. Jest za to krótkie spojrzenie na rzeczywistość – jakże różną od naszej, parę wskazówek dla turystów, trochę osobistych rozważań, kilka słów o mentalności Islandczyków, ale to wszystko mało... Zdecydowanie poproszę o więcej. Pewnie nie tylko ja przeczytam (i pooglądam!) z przyjemnością. Takie osobiste spojrzenie to naprawdę świetny sposób na przybliżenie polskim czytelnikom codziennego życia w Islandii.
więcej Pokaż mimo toZ jednej strony z ogromną przyjemnością przeczytałam tę książkę. Z drugiej jednak strony jestem rozczarowana jej gabarytami i tym, że w książce o obcym kraju nie ma ani...
Książka do odhaczenia dla osób zainteresowanych Islandią. Nie wnosi zbyt wiele, jest przede wszystkim zapisem wrażeń i odczuć autorki. Z racji niewielu pozycji dotyczących tego kraju nie ma co grymasić, ale uczucie niedosytu po lekturze pozostaje.
Pokaż mimo toKsiążka zaciekawiła mnie tematyką.
Może i autorka odnalazła swoje miejsce na Islandii. Good for her.
Ale sama książka pełna jest banałów i niezbyt strawnie podanych obserwacji. Podziękuję.
Książka zaciekawiła mnie tematyką.
Pokaż mimo toMoże i autorka odnalazła swoje miejsce na Islandii. Good for her.
Książecczka mi się podobała, mimo, że jest to tylko bardzo pobieżny i bardzo subiektywny opis życia na Islandii.
Pokaż mimo toWyzwanie LC na maj (okladka)
Wyzwanie LC na maj (okladka)
Pokaż mimo toZapowiadała się ciekawie, jednak jest bardzo krótka.
Zapowiadała się ciekawie, jednak jest bardzo krótka.
Pokaż mimo toDo jednej herbaty, na złapanie oddechu i kilku obrazków widzianych oczami autorki, która swojej Islandii nadal się uczy Ciekawa jestem jaka będzie Moja Islandia :)