Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna

Okładka książki Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna autora Victor Papanek, 9788393027072
Victor Papanek Wydawnictwo: Recto Verso sztuka
sztuka
Design for the real world: human ecology and social change
2012-01-01
2012-01-01
Joanna Holzman

Kup Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społecznai

BUM!

756 104 32

Oceny książki Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna

Na pewno ważna książka o projektowaniu, ale strasznie mnie zmęczyła. Tak jak ktoś już wspomniał - często przykłady dość pobieżnie opisane albo tylko wspomniane, jakby czytelnik miał z góry już je znać. Polskie wydanie jest też toporne do czytania - mała czcionka, duże strony, ma się wrażenie, że lektura w ogóle nie idzie do przodu. Ironicznie - słabo zaprojektowane

Na półkach: , , , , ,

That's it.
Pierwsza książka, dotycząca projektowania, którą uważam za rzeczywiście istotną i wartościową. Przykre, że od pierwszego wydania minęło pół wieku, a my wciąż nie dajemy sobie rady z etycznym podejściem do wzornictwa przemysłowego.

That's it.

Podoba mi się główna idea - dzielenia się swoimi umiejętnościami projektowymi jako zawodowy obowiązek etyczny. Za dużo jednak tutaj narzekania, a za mało nadziei i wiary w możliwość zmiany postaw projektantów, przez co nie udało mi się jej skończyć. Przytoczone przykłady, chociaż poparte ilustracjami, są opisane niekiedy dość pobieżnie i nie zawsze wyjaśniają zasadę działania obiektu.

438 użytkowników ma tytuł Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna

Cytaty z książki Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna

Dodaj cytat z książki Dizajn dla realnego świata. Środowisko człowieka i zmiana społeczna