Georges Bataille - inwokacje zatraty

- Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Filozofia Bataille
U Bataille`a człowiek pozbawiony jest złudzeń. Poszukuje on jednak stanów zachwycenia w świecie, który choć nieredukowalnie immanentny, jest sferą przejawiania się świętości. Idealistycznej tradycji Zachodu – z racjonalistyczną preferencją do głowy, hierarchią, ascetyczną dyscypliną, a w końcu zbawieniem – przeciwstawia Bataille egzystencjalną realność akefaliczną manifestującą się jako suwerenność, która oznacza, że niczego się nie podporządkowuje i niczemu nie jest się podporządkowanym.
Świadomy własnych granic i zarazem dążący do ich przekroczenia, człowiek nie aprobuje nigdy statusu izolowanego bytu, jaki narzuca mu kultura, i z dusznego świata użyteczności zwraca się nostalgicznie ku niemożliwemu. Co oznacza, że w swych najbardziej dyskretnych intencjach, nie godzi się on istnieć jak rzecz, poza komunikacją, która znosi partykularyzmy, przeciwstawiając się pragmatycznym redukcjom i identycznościowym schematom.
Znakomite opracowanie filozofii Bataille'a i fascynująca lektura. Książka napisana jest jasno, a jednocześnie ma w sobie coś mistycznego (początkowo napisałem że czytając ją ma się wrażenie doświadczenia mistycznego i poznawania sensu egzystencji - pewnie przesadziłem, ale momentami tak się właśnie czułem). Bardzo interesujący są też twórcy (pisarze, filozofowie, teoretycy) których zestawia z Bataillem Matuszewski, poznałem sporo wartych poznania nazwisk. Uwagę autor poświęca również chrześcijaństwu i chrześcijańskim mistykom zestawianym z Bataillem.
Spróbuję napisać coś o samym Bataillu. Mam nadzieję że nie pokręcę tego za bardzo, temat jest dość głęboki i złożony. W razie czego odsyłam do książki.
Zgodnie z tym co napisał Matuszewski, Bataille tworzy ateologię - system teologiczny w świecie pozbawionym Boga. Filozof nie ma wątpliwości co do jego braku, jednak tęskni za sacrum. Nie może pogodzić się ze światem gdzie aktywność ludzka zredukowana jest do pracy i pragmatyki, a sam człowiek staje się rzeczą. Występuje przeciwko urzeczowiającemu rozumowi. Pragnie odzyskać też utraconą ludzką suwerenność. Drogą okazuje się erotyzm, seks, który pozwala na chwilowe usunięcie jednostkowej jaźni, a zamiast tego umożliwia komunikację partnerów. Możliwe jest zatracenie się w tym, a poprzez to, wkroczenie w sferę sacrum. Warunkiem jest też bliskość i świadomość śmierci, wkroczenie w Noc. Wybierana jest egzystencja w chwili, jako alternatywa dla trwania. Preferowane jest wydatkowanie energii zamiast projektu - planu zrobienia rzeczy później. Dla Bataille'a ważne jest też zbrukanie, zło oraz grzech, w sacrum wkraczamy z nizin. Istotne jest ciągłe rozjątrzenie, nigdy nasycenie. Wybierane jest przekroczenie ludzkiej kondycji i sięgnięcie Niemożliwego.
Bataille akcentuje też jak istotna jest transgresja, która jednak nie może na stale usunąć granicy, bez której nie byłaby możliwa. Matuszewski pisze też o moralności, która również u Bataille'a występuje.
Moja ulubiona anegdota z książki: gdy kobieta z którą Bataille był związany zmarła, jej matka chciała jej odprawić chrześcijański pogrzeb. Bataille odparł że nie zawaha się zastrzelić księdza.
więcej Pokaż mimo to