Miłość i strach Dzieje uczuć kobiet i mężczyzn t.3. Chrześcijański feudalizm i islamskie haremy
- historia
- Miłość i strach. Dzieje uczuć kobiet i mężczyzn (tom 3)
- Zysk i S-ka
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- historia dzieje uczuć uczucia związki harem seks
Trzeci tom opowieści Jerzego Besali obejmuje okres od narodzenia się chrześcijaństwa do czasów odrodzenia. Poświęcony jest też islamowi. Okres ten był niezwykle ważny dla dziejów ludzkich uczuć, gdyż greckie i rzymskie ideały nieokazywania emocji oraz kojarzenie miłości i współczucia ze słabością zostały przezwyciężone przez naukę miłosierdzia. Nauka Jezusa nakazywała bowiem widzieć w innym człowieku brata i siostrę, bez względu na jego społeczny status, w sensie psychologicznym i socjologicznym była więc rewolucją. W książce Jerzego Besali jak zwykle znajduje się wiele zajmujących przykładów ekspresji i represji uczuć, ukazanych na tle uwarunkowań religijnych, społecznych i intelektualnych epoki. Autor przedstawia spojrzenie ojców i doktorów Kościoła na małżeństwo, miłość, sprawy ciała i seksu, pisze, jak kochano w kalifatach i emiracie Kordoby oraz tureckich wsiach i miastach. Ukazuje tajniki dworskiej miłości oraz pełne okrucieństwa postępki feudalnych władców oraz bezwzględność ich żon, opowiada o pierwszej feministce i zawodowej literatce Christine de Pizan, przyczynach emocjonalnych, kulturowych i duchowych wykolejenia François Villona oraz miłości Abélarda do nastoletniej Heloizy.
Dwie panny ma ludzkość. Jedna była przyczyną życia, Druga śmierci. Przez Ewę śmierć przyszła, przez Maryję życie.
Na ogromny szacunek zasługuje praca autora i czas, jaki musiał włożyć w zebranie i uporządkowanie tak wielu źródeł. Książka ta stanowi świetny przekrój relacji damsko-męskich w średniowieczu; jest również napisana w bardzo przyjemnym stylu, dzięki któremu czytelnik może momentami zapomnieć, że trzyma w dłoniach opasłe historyczne tomisko, a nie wciągającą powieść z nutką sensacji. Niestety, pan Jerzy Besala tak dalece odchodzi od schematu zwykłej książki historycznej, że zaczyna nas raczyć swoimi przemyśleniami psychologiczno-anropologiczno-filozoficznymi, kórych wartość merytoryczna jest co najmniej wątpliwa. Popada też w pewnego rodzaju schizofrenię, kiedy z jednej strony zaciekle próbuje bronić Ojców Kościoła przed posądzeniem o mizoginizm (choć wymaga to niejednokrotnie prawdziwej ekwilibrystyki retorycznej),by za chwilę oskarżać o seksizm znacznie subtelniejszą arabską poezję miłosną. W niektórych fragmentach wyraźnie potępia szowinistyczne nastroje panujące w średniowieczu, w innych natomiast sugeruje, że szowinizmowi temu były poniekąd winne same kobiety, bo jako gadatliwe i rozwrzeszczane, nie mogły być traktowane poważnie. Odnoszę wrażenie, że autor miotał się podczas zbierania materiałów pomiędzy naukowym pragnieniem obiekywizmu a potrzebą potwierdzenia własnej wersji historii. Pomimo tych licznych zgrzytów, jest to wciąż pozycja interesująca i bogata w wiedzę (nie tylko ściśle historyczną, lecz także literacką),która pozwala lepiej poznać meandry kultury eurpejskiej i arabskiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w ciekawy sposób opowiada o historii uczuć, zwłaszcza miłości w wiekach średnich, choć niekiedy wychodzi poza sztywną (i sztuczną) granicę tej epoki.
Minusem jest aparat historyczny. Autorowi często zdarza się pisać różne rzeczy nie podając odniesień, dlatego osoby zainteresowane nie będą w niektórych wypadkach mogły dowiedzieć się skąd autor brał niektóre informacje.
Mimo to zdecydowanie polecam tę książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanym plusem jest język, książkę czyta się momentami jak powieść fantasy. Autor przedstawia szerokie spectrum a nie jak to niekiedy bywa w tego typu pozycjach perspektywę jednego kraju czy narodu.
Minusem jest...