Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u

Okładka książki Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u autora Jerzy Besala, 9788382023756
Okładka książki Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u
Jerzy Besala Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Alkoholowe dzieje Polski (tom 5) historia
historia
Alkoholowe dzieje Polski (tom 5)
2021-11-03

Alkohol w Polsce Ludowej

937 342 653

Oceny książki Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u

OPINIE i DYSKUSJE o książce Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u

Książka aspiruje do tego, by przekrojowo pokazać historię Polski pisaną alkoholem w latach 1945 - 1989. Tu drobna dygresja - autor opisując tonący w oparach alkoholu świat PRL dość dokładnie przytacza roczne statystyki spożycia alkoholu w tych latach. Teraz są jeszcze wyższe, a na pewno nie powiedzielibyśmy, że toniemy w alkoholu.
Pierwsza część książki rzeczywiście daje dobry obraz poszczególnych obszarów życia i ich związku z alkoholem. Mamy sporo źródeł, cytatów i statystyk wplecionych umiejętnie w tekst. Druga część książki to jednak z jednej strony zbiór anegdot o znanych postaciach i ich alkoholowych przygodach, z drugiej części przemyślenia autora, który nie kryje się jako alkoholik. I niestety jest to słabsza część, bo czasami te anegdoty mają luźny związek z tematem książki, a czasami są wręcz przytaczanymi dowcipami.
Stąd właśnie oceniam książkę jako dobrą, nie wybitną, nie bardzo dobrą.
I uwaga na koniec - razi mnie nieodwzajemniona miłość autora do słowa "ekscesywnie", które z lubością pojawia się na kartach książki, będąc niestety jakąś formą dziwactwa.
Niemniej jednak dla lubiących dobrze udokumentowane zbiory historii ocierających się o historię popularną może to być interesująca pozycja.

Pierwsza część książki rzeczywiście daje...

Kolejna część równie dobrze trzyma poziom. Myślę że idealne wyważenie pomiędzy grubością a zawartymi faktami, przy takiej ilości materiałów źródłowych spokojnie można by napisać dwa razy tyle ale po co.

W tej części zaskoczyło mnie jak bardzo alkohol powiązany był z łapówkarstwem i przekrętami, żadna epoka nie cechowała się tym w tak znaczącym stopniu.

Przyczepię się do jednej rzeczy, a mianowicie do słynnego "pocałujcie misia w dupę". Jest to miejska legenda a została przedstawiona jako faktyczne wydarzenie (bez źródła).

Przyczepię się do...

Procentowy płyn leje się wszędzie i wszyscy go piją od robotnika po artystów i polityków. Poznajemy wszystkie prawie sektory życia znane osoby w oparach alkoholowych .... Książka dość ciekawa ale gruba więc dobrze się ją czyta w odstępach czasowych, bo nadmiar trunków wpływa nużąco hihi ;) Polecam

110 użytkowników ma tytuł Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u

Jerzy Besala
Jerzy Besala
Jerzy Besala (ur. 5 września 1951) - polski historyk i publicysta. Ukończył studia historyczne na UW. Początkowo interesował się dziejami najnowszymi, ale później zajął się Rzeczpospolitą szlachecką. Jest autorem kilkunastu książek, m.in. biografii Stefana Batorego, Tajemnic historii Polski czy biografii Stanisława Żółkiewskiego.

Cytaty z książki Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u

Dodaj cytat z książki Alkoholowe dzieje Polski. Czasy PRL-u