Z wędką przez cztery kontynenty
Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie hobby
- hobby
- Wydawnictwo Poznańskie
- 1971-01-01
- 1971-01-01
- wędkarstwo spinning łowienie
Musiałem dociągnąć tego tajmienia, aby go mogli obejrzeć, abym mógł milcząco odpowiedzieć na ich niewypowiedziane szyderstwa. Były to względy zarazem miałkie i potężne. Starczało mnie samego dla owej pogodnej, bezprzedmiotowej rezygnacji, ale to wielkie szczęście wymagało cudzych spojrzeń, aby nabrać swojej pełnej wartości.
Z łączki zszedłem na wąską ścieżkę między rwącą odnogę rzeczną i pierwszymi głazami górskiego zbocza. Tajmień szorował teraz po ostrych kamieniach ścieżki. Bojąc się, że mu poszarpią ciało, odwróciłem go na drugi bok. Nie poszarpały, na odwrót, jakby odpolerowały szaroniebieskie łuski i czarne kropki.
Fragment opowiadania
"Szkarłatny krzew"
Myślę, że "Z wędką przez cztery kontynenty" jest obowiązkową pozycją dla wszystkich fascynatów "moczenia kija". Jerzy Putrament zabiera czytelnika na wspaniałe, wędkarskie wyprawy do różnych, najdalszych regionów świata, ale również, a może przede wszystkim, zabiera nas w podróż w czasie, dzięki której możemy poznać ryby i techniki łowienia z tamtych lat. Przyjemny styl powoduje, że od książki nie można się oderwać. Idealna na zimowe, pozasezonowe wieczory.
PS
Uwaga! Książka bardzo mocno rozbudza wyobraźnię i powoduje nieodpartą chęć podróżowania z wędką! :)