Siła głosu. Jak mówić, by ludzie chcieli słuchać. Wydanie II poszerzone

Okładka książki Siła głosu. Jak mówić, by ludzie chcieli słuchać. Wydanie II poszerzone autora Katarzyna Pietroń, 9788328372092
Katarzyna Pietroń Wydawnictwo: Onepress hobby
hobby
2020-10-01
2020-10-01
9788328372092

Kup Siła głosu. Jak mówić, by ludzie chcieli słuchać. Wydanie II poszerzone w ulubionej księgarnii

Oceny książki Siła głosu. Jak mówić, by ludzie chcieli słuchać. Wydanie II poszerzone

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siła głosu. Jak mówić, by ludzie chcieli słuchać. Wydanie II poszerzone

Pieknie czyta tę książkę Maciej Motylski dla aplikacji empikGo. Polecam

Pieknie czyta tę książkę Maciej Motylski dla aplikacji empikGo. Polecam

Dzień dobry,
gdy zobaczyłem ten tytuł oraz wykształcenie i doświadczenie autorki - od razu chciałem mieć tę książkę.
Jestem ciekaw czy osoby które napisały pozostałe recenzje czytały w ogóle tę książkę.
Pierwszy zarzut to książka nie odpowiada na pytane jakie jest postawione w tytule. Jest napisana w sposób chaotyczny, jakby autorka chciała za wszelką cenę wypełnić książkę treścią która ma jakikolwiek związek z tematem. Treści te są umieszczone w książce bez żadnej hierarchii ważności, bez planu działania do "jednego worka", a Ty czytelniku sam wybierz co jest ważne a co nie. Mało tego, wygląda to na wprowadzenie tekstów "gościnnych autorów" bez żadnej refleksji i oceny ich wartości dla tego poradnika.
Przykładowo znajdziemy tutaj teorie dotyczące wizerunku, autorstwa Pana Tymochowicza - opisane w sposób mało ludzki, bardzo teoretyczny.
W innym miejscu autorka sugeruje żeby wybrać osoby których sposób mówienia nas drażni i takie które nam się podobają. Ja sądzę że przy tak znamienitej autorce to aż się prosi, aby nam czytelnikom pokazała przykłady dobrego oraz przykłady złego mówienia wraz z opisem jakie błędy zostały popełnione i jak je eliminować.
Autorka zaczyna opowiadać że jeden z badaczy - Alexander wymyślił ćwiczenie na krześle. Niestety autorka nie zadaje sobie trudu aby opisać szczegółowo to ćwiczenie i jego cel, jaki więc jest pożytek z tej informacji ?
Na końcu książki są bardzo techniczne opisy błędów językowych widać że pisanych przez specjalistów w tej dziedzinie. One również "wklejone" są bezkrytycznie suchym technicznie językiem. Czy nie lepiej by było skupić się na samych przykładach ? Wybrać najczęściej popełniane błędy językowe ? Przykład działa dużo lepiej niż opisywanie tekstem w jakiej konfiguracji głoska "ę" jest zamieniana na "e".
Niestety, uważam że przy takim wykształceniu i doświadczeniu można było skupić się na wziętych z życia przykładach, wynikach pracy, opisie postępów konkretnych uczniów - byłoby to dużo bardziej pomocne w pracy nad własnym głosem oraz sposobem mówienia.
Proponuję poprawić to w kolejnym wydaniu biorąc pod uwagę odczucia zwykłych czytelników którzy szukają rzetelnej wiedzy w tym niszowym temacie. Życzę kolejnego - lepszego wydania, skupionego na osiągnięciu celu - "SIŁY GŁOSU".

PS. ciekawe że mój komentarz na stronie wydawcy został zablokowany. Tam są tylko pozytywne :)

Dzień dobry,

Jest to wspaniała pozycja dla każdej osoby zainteresowanej praca nad własnym głosem. Zwiera zarówno wiele cennej teorii, wskazówek i informacji oraz wytłumaczenie ogromnej roli głosu w naszym życiu. W książce występuje wiele wartościowych ćwiczeń, które pomagają nam w pracy nad naszym głosem. Pozycja jest napisana w bardzo ciekawy i zachęcający sposób i myślę że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

38 użytkowników ma tytuł Siła głosu. Jak mówić, by ludzie chcieli słuchać. Wydanie II poszerzone na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Siła głosu. Jak mówić, by ludzie chcieli słuchać. Wydanie II poszerzone na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Siła głosu. Jak mówić, by ludzie chcieli słuchać. Wydanie II poszerzone