O obrotach ciał niebieskich

Okładka książki O obrotach ciał niebieskich autora Mikołaj Kopernik, 9788361154402
Okładka książki O obrotach ciał niebieskich
Mikołaj Kopernik Wydawnictwo: Jirafa Roja Seria: Biblioteka Myśli Społecznej astronomia, astrofizyka
astronomia, astrofizyka
Biblioteka Myśli Społecznej
De revolutionibus orbium coelestium
2009-01-07
1953-01-01
Jan Baranowski

Kup O obrotach ciał niebieskich w ulubionej księgarnii

Oceny książki O obrotach ciał niebieskich

OPINIE i DYSKUSJE o książce O obrotach ciał niebieskich

Ciekawe jest to jak Kopernik kreśli swoje teorie i próbuje je w tym dziele udowodnić. Choć w paru miejscach z perspektywy czasu wiemy że minął się z prawdą to jednak nie da się zaprzeczyć geniuszu co do najważniejszej z wszystkich teorii czyli heliocentryzmu. Bo to właśnie za nią jest nasz rodak najbardziej znany. Osobiście jednak wolałbym żeby książka ta doczekała się nowszego tłumaczenia, albowiem to obecnie dostępne jest niestety dosyć toporne i nieco przedawnione. Małe odświeżenie na pewno byłoby wskazane.

W końcu trzeba przeczytać oryginały, a nie tylko omówienia. Bardzo jasny i w sumie prosty, i logiczny wykład tego dlaczego, Ziemia nie może być centrum (w tamtych czasach) wszechświata. I dlaczego umieszczając w to miejsce Słońce, zaś Ziemię i planety wokół niego można znacznie uprościć zrozumienie różnych zjawisk niebieskich. W tej książce, jest to pierwsza część dzieła Kopernika; druga - to tablice astronomiczne, autor ograniczył do minimum aparat matematyczny. Jedynie w kilku miejscach posłużył się, dla zobrazowania ruchu planet i słońca, kilkoma rysunkami. A jednak wiarygodnie przedstawił, dlaczego jego hipoteza jest logiczna, lepiej opisuje ruchy planet i prostsza.

Niewiele zrozumiałem, więc ciężko ocenić dzieło.

Niewiele zrozumiałem, więc ciężko ocenić dzieło.

248 użytkowników ma tytuł O obrotach ciał niebieskich na półkach głównych
38 użytkowników ma tytuł O obrotach ciał niebieskich na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki O obrotach ciał niebieskich

Okładka książki Filozofia i myśl społeczna XVI wieku Marcin Bielski, Szymon Budny, Adam Burski, Laurentius Corvinus, Leonard Coxe, Mikołaj Dłuski, Andrzej Frycz Modrzewski, Jakub Górski, Adam Gosławski, Wawrzyniec Goślicki, Andrzej Gostyński, Piotr Illicino, Stanisław Iłowski, Mikołaj Kopernik, Jerzy Libanus, Andrzej Patrycy Nidecki, Wojciech Nowopolczyk, Wojciech Oczko, Stanisław Orzechowski, Jakub Przyłuski, Andrzej Schoneus, Adam Schroeter, Jakub Siebeneicher, Piotr Skarga SJ, Faust Socyn, Józef Struś, Lech Szczucki, Andronicus Tranquillus, Krzysztof Warszewicki, Andrzej Wolan, Stanisław Zaborowski, autor nieznany, Adam z Bochynia, Andrzej Glaber z Kobylina, Szymon Marycjusz z Pilzna, Jan ze Trzciany
Okładka książki Wybór pism w przekładzie polskim Ludwik Antoni Birkenmajer, Mikołaj Kopernik
Wybór pism w przekładzie polskim Ludwik Antoni Birkenmajer, Mikołaj Kopernik
Mikołaj Kopernik
Mikołaj Kopernik
Polski astronom i filozof, autor dzieła De revolutionibus orbium coelestium (O obrotach sfer niebieskich) przedstawiającego szczegółowo i w naukowo użytecznej formie heliocentryczną wizję Wszechświata.

Obrona Sokratesa; Kriton; Uczta Platon
Obrona Sokratesa; Kriton; Uczta
Platon
Jest to prawdopodobnie najlepszy wstęp do lektur filozoficznych, jaki można sobie zafundować. Nie tylko dotyczy początków istnienia filozofii kontynentalnej, ale i również jest niespodziewanie łatwa, przystępna i przyjemna w czytaniu, co w przypadku tej kategorii książek bywa dość rzadkie. W tej kwestii należy docenić pracę edytora, gdyż objaśnienia wielokrotnie rozwiewały wszelkie wątpliwości, tłumaczyły konteksty kulturowe, postawy, cele, wypowiedzi i dążenia postaci, momentami nawet przytaczając rozważane w kręgach filozoficznych teorie, czysto w ramach ciekawostek. Warto nadmienić, że choć na okładce widnieje Platon, to Platona tu za wiele nie uraczymy. Zawarte historie w pełni poświęcone są Sokratesowi, a Platon jest tu jedynie skrybą redagującym wydarzenia. Po bliższe poznanie Platona należy udać się do Państwa. Za ciekawy uważam dobór kolejności tekstów. Układ wpierw pozwala nam poznać postać i los Sokratesa, a dopiero później jego osobiste przemyślenia i rozważania. Umieszczenie na końcu Uczty stanowi swoisty epilog będący retrospekcją nad postacią, co pozwala czytelnikowi cieszyć się nim odrobinę dłużej. Może właśnie dzięki temu pozostawia mu tak przyjemne wspomnienie. Obrona Sokratesa to zapis przemowy osądzonego o wiarę w innych bogów i psucie młodzieży Sokratesa, jaką wygłosił w trakcie swojego procesu sądowego. Nie mówiąc o samej treści zbyt wiele, momentami łatwo jest się pogubić w tym do czego dąży Sokrates. Próbując ukazać swoją niewinność, tak naprawdę stara się udowodnić swoją rację, a wraz z nią swą wyższość nad innymi istotnymi w starożytnej Grecji figurami. Same wypowiedzi są zazwyczaj historiami, dotyczącymi działań, postrzegania i filozofii Sokratesa. Prezentowane w formie argumentów przeciw stawianym oskarżeniom, momentami bardziej bywają argumentami ad hominem, mającymi ubliżyć wszystkim obywatelom, niż słuszną obroną. Mimo tego pozwalają nam dobrze poznać postać Sokratesa, jego osobowość i jego beztroskie, wesołe nastawienie i pomagają zrozumieć co sprawiło, że Sokrates zmienił na koniec swą postawę. Kriton jest najmniej interesującą z zawartych lektur. Opowiada o przyjacielu, Kritonie, próbującym przekonać Sokratesa do ucieczki z więzienia, co w ówczesnej Grecji było nadzwyczaj prostym procesem i wymagało jedynie chęci. Ich dialog dotyczy głównie miejsca obywatela w strukturze państwa i moralnych rozważań dotyczących stosunku jednostki do prawa. Sokrates nawołuje do trzymania się prawa czysto z powinności moralnej. Osobiście odniosłem wrażenie że jest to raczej rozszerzenie informacji znajdujących się już w Obronie Sokratesa. Natomiast Uczta jest jedną z moich ulubionych rozpraw filozoficznych. Poznajemy tutaj wiele historycznych postaci, zwyczaje kulturowe i tradycje Greków. Sam dialog dotyczy głównie próby definicji boga Erosa i zrozumienia tego czym jest miłość, a przynajmniej to miało być tematem samej uczty. Dla jednych Eros to sztuka, dla innych miłość romantyczna, rodzinna, dziedzictwo, czy sława. Postaci w swoich monologach odnoszą się do przedmówców, naśmiewając się z nich, wykazując aprobatę, czy ośmieszając się, próbując zdewaluować cudzą wypowiedź. Ciekawe jest to jak kształtują się podejścia zależnie od pełnionej funkcji danej postaci. Sokrates oczywiście podchodzi do tego tematu jak do debaty, zadaje pytania na które sam odpowiada, przedstawia własne historie i nasuwa słuchaczom gotowe konkluzje. Standardowy czytelnik znajdzie tutaj najwięcej interesujących wątków i wniesie najwięcej do swojego własnego postrzegania świata, szczególnie w kwestiach egzystencji i dążeń. Kończąc, warto zacząć swoją drogę z filozofią od jej początków, szczególnie, gdy postarano się, by zamieścić objaśnienia ułatwiające rozumienie poruszanych w utworach kwestii. Jakub Przywara
kuba przywara - awatar kuba przywara
oceniła na92 lata temu
Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna Władysław Tatarkiewicz
Historia filozofii. Tom 1. Filozofia starożytna i średniowieczna
Władysław Tatarkiewicz
gawęda o historii filozofii i dziejach filozofowania - tom I... *** -- Część pierwsza - filozofia starożytna Poprzednicy filozofów - Pierwszy okres filozofii starożytnej Tales i początek filozofii Jońscy filozofowie przyrody (Anaksymander i Anaksymenes) Heraklit Parmenides i szkoła elejska Poprzednik: Ksenofanes Szkoła: Melissos Zenon z Elei Gorgiasz Szkoła megarejska Empedokles Anaksagoras Demokryt i atomiści Pitagorejczycy - Drugi okres filozofii starożytnej Protagoras i sofiści Sokrates Uczniowie sofistów i Sokratesa Cynicy Cyrenaicy Platon Nauka o ideach Nauka o duszy Nauka o przyrodzie Nauka o poznaniu Etyka Estetyka Szkoła Platona Arystoteles Logika Filozofia teoretyczna Filozofia praktyczna Następcy Arystotelesa - Trzeci okres filozofii starożytnej Stoicy Fizyka Etyka Logika Epikur i epikurejczycy Etyka Fizyka Logika Sceptycy Koniec filozofii hellenistycznej Eklektyzm Filozofia w Rzymie Nauka w Aleksandrii - Okres końcowy filozofii starożytnej Filon Plotyn i neoplatończycy Zamknięcie: starożytny pogląd na świat - Filozofia chrześcijańska (w okresie poprzedzającym średniowiecze, do V w.) Patrystyka Gnostycy Apologeci Wschodu Orygenes Grzegorz Nysseńczyk Tertulian Św. Augustyn Teoria poznania Teocentryczna metafizyka Heteronomiczna etyka Koniec patrystyki Wschód Zachód -- Część druga: Filozofia średniowieczna - Pierwszy okres filozofii średniowiecznej Eriugena i prąd panteistyczny Św. Anzelm i początki scholastyki Św. Bernard i początki mistyki Średniowiecznej Hugon od św. Wiktora i synteza scholastyki i mistyki Abelard i spor o uniwersalia Szkoła w Chartres. Humanizm wczesnego średniowiecza Filozofowie arabscy Perypatetycy arabscy Mottekalemini Mistycy sceptyczni Przechowanie filozofii arabskiej przez Żydów Wpływ filozofii arabskiej na chrześcijańską - Drugi okres filozofii średniowiecznej Arystotelicy i awerroiści Św. Bonawentura i augustyniści XIII w. Roger Bacon i empiryzm średniowieczny Św. Tomasz z Akwinu Poprzednik: Albert Wielki Duns Szkot - Końcowy okres filozofii średniowiecznej Ockham i krytycyzm średniowieczny Eckhart i mistycyzm XIV w. - Filozofia scholastyczna w Polsce Okres wcześniejszy: Witelo Okres późniejszy
MrOrinow - awatar MrOrinow
Historia filozofii. Tom 2. Filozofia nowożytna do roku 1830 Władysław Tatarkiewicz
Historia filozofii. Tom 2. Filozofia nowożytna do roku 1830
Władysław Tatarkiewicz
gawęda o historii filozofii i dziejach filozofowania - tom II... *** -- Filozofia nowożytna - Pierwszy okres filozofii nowożytnej - Humaniści Humaniści-filologowie i odnowienie filozofii starożytnej Montaigne i humaniści psychologowie Franciszek Salezy i teologowie-humaniści - Bruno i renesansowa filozofia przyrody Paracelsus Telesio Campanella - Franciszek Bacon - Naturalny system kultury Herbert of Cherbury Hugo de Groot Suarez i modernizacja scholastyki Polska filozofia Odrodzenia - Humanizm - Arystotelizm popularny - Stoicyzm - Kopernik - Teorie polityczne - Drugi okres filozofii nowożytnej Galileusz Kartezjusz - Metafizyka - Teoria poznania i psychologia - Szkoła kartezjańska - Współzawodnik: Gassendi Pascal Malebranche (okazjonaliści) Hobbes Spinoza Leibniz - Metafizyka - Zasady logiczne Newton Filozofia w Polsce w wieku XVII - Scholastyka wileńska - Innowiercy - Nauki przyrodnicze - Trzeci okres filozofii nowożytnej Początek stulecia: Filozofia Oświecenia w Anglii Locke i podstawy empiryzmu Berkeley Hume Shaftesbury - Etycy i estetycy angielscy w XVIII w. - Początki utylitaryzmu Środek stulecia: Filozofia Oświecenia we Francji Wolter i filozofia Oświecenia - Fontenelle - Bayle - Encyklopedyści La Mettrie i materializm Condillac i sensualizm D'Alembert i pozytywizm Helvetius i etyka Oświecenia Rousseau Reid i szkoła szkocka Koniec stulecia: Filozofia krytyczna w Niemczech Wolff i filozofia XVIII wieku w Niemczech Kant - Poprzednicy - Zagadnienie i metoda filozofii - Teoria poznania - Krytyka meta-fizyki - Etyka i estetyka - Zwolennicy - Przeciwnicy - Sceptycy (Schulze) - Irracjonaliści (Jacobi) Oświecenie i kantyzm w Polsce Oświecenie - Jan Śniadecki - Staszic i Kołłątaj - Kantyzm - Szaniawski - Filozofia zdrowego rozsądku - Jędrzej Śniadecki - Czwart okres filozofii nowożytnej Radykalizm filozoficzny Fichte Schelling Hegel - Szkoła Hegla Przeciwnicy idealizmu Schopenhauer Maine de Biran i spirytualizm francuski - Cousin - Ravaisson Filozofia mesjanistyczna w Polsce - Hoene-Wroński - Gołuchowski - Trentowski - Libelt - Kremer- Cieszkowski - Towiański - Mickiewicz
MrOrinow - awatar MrOrinow

Cytaty z książki O obrotach ciał niebieskich

Mikołaj Kopernik O obrotach ciał niebieskich Zobacz więcej