Martin Dressler
- 1999-01-01
- 83-7120-694-1
- Michał Begiert
- Nagroda Pulitzera
Autor jest laureatem Lannan Award, został też uhonorowany przez Amerykańską Akademię Literatury i Sztuki. MARTIN DRESSLER jest pierwszą wydaną w Polsce książką tego autora. Akcja powieści rozgrywa się w Nowym Jorku pod koniec XIX w. Martin Dressler, syn sklepikarza, ma odwagę spełnić swoje marzenia, a zarazem potrafi realizować wymarzone projekty na taką skalę, że inni również chcą w tym uczestniczyć. Pnie się po szczeblach kariery, przeżywa zauroczenie dwiema siostrami, z których jedna zostaje jego partnerką w pracy, a druga kochanką. Gdy Dresler postanawia wybudować gmach mający rzucić swoim ogromem wyzwanie całemu światu, ta hipnotyzująca powieść stawia nas twarzą w twarz z dwuznacznością amerykańskiego marzenia
"Martin Dressler" to książka o XIX-wiecznym marzycielu, synu nowojorskiego sklepikarza sprzedającego cygara, który pragnie stworzyć niesamowite architektoniczne fantazje. Uosabia trochę zmodyfikowany sen o amerykańskiej karierze od pucybuta do milionera. Tytułowy bohater zaczynając pracę najpierw w maleńkim sklepiku swojego ojca, później chłopca na posyłki w pobliskim hotelu, pnie się po szczeblach kariery, aby w końcu zacząć wcielać w życie swoje marzenia i architektoniczne wizje - od małej kafejki po gigantyczny kompleks hotelowo-handlowo-artystyczny. W skrócie: taki magiczno-architektoniczny american dream.
W 1997 r. za powieść tę autor uhonorowany został Nagrodą Pulitzera i jak dotąd, jeśli się nie mylę, jest to jedyna książka w języku polskim Stevena Millhausera na naszym rynku wydawniczym. Powiem szczerze, ale w moim odczuciu "Martin Dressler" to powieść przeciętna i nie wiem, dlaczego jeszcze nie ukazał się zbiór opowiadań tego autora, które są naprawdę dużo ciekawsze.
Ja akurat natknęłam się na "The Barnum Museum" - wybór bardzo klimatycznych i w sposób inteligentny napisanych utworów zatopionych w realizmie magicznym, które tak naprawdę wymykają się wszelkim sposobom zaszufladkowania, gdyż pisarz ten przekracza granice różnych rodzajów literackich.
Mamy tutaj błyskotliwe parodie, pastisze i komentarze do "Alicji w krainie czarów", "Sindbada", twórczości T.S.Eliota, luźne nawiązania do E.T.A. Hoffmanna i opowiadanie o iluzjoniście Eisenheimie, które, nota bene, stało się kanwą dla scenariusza (mocno co prawda zmodyfikowanego) głośnego już filmu Neila Burgera z 2006 r. ("Iluzjonista"). Nie wiem, czy na przeszkodzie wydania opowiadań tego pisarza stoją warunki negocjacji praw autorskich, czy ogólnie niechęć czytelników do tej formy wypowiedzi? Mogę sobie odpowiedzieć - raczej to drugie, a szkoda...*
Gdyby jakieś wydawnictwo było jednak zainteresowane publikacją opowiadań Stevena Millhausera (ze zbioru "The Barnum Museum"),to poproszę iluzjonistę Eisenheima, aby z mojej przepastnej szuflady wyczarował ich przekład. ;) Zapraszam do kontaktu. :)
* Recenzja pierwotnie zamieszczona na stronie: www.bookfreak.pl