Mama Mu buduje
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- 28 min.
- Michał Wronek-Piotrowski
- mama mu krowa pan wrona skndynawska
Czy krowy potrafią budować? I to w dodatku domki na drzewie? Mama Mu jak zwykle dowiedzie, że niemożliwe jest możliwe, szczególnie jeśli wyznaje się zasadę: „To nic, że gwóźdź jest krzywo wbity. Domek i tak jest znakomity!”.
Pan Wrona nie byłby sobą, gdyby z wyższością nie skrytykował budowli Mamy Mu i nie zaczął popisywać się własnymi budowniczymi umiejętnościami. Jak wyglądać będzie jego architektoniczne cudo?
Smakowite językowo dialogi, szybkie zwroty akcji, niebanalny humor i świetna konstrukcja postaci – tak piszą Jujja i Tomas Wieslanderowie. Przy ich książkach dobrze bawią się nie tylko dzieci.
Bogate w szczegóły, genialne ilustracje Svena Nordqvista, znanego również z książek o Pettsonie i Findusie, pełne są niespodzianek dla spostrzegawczych i wspaniale oddają charaktery obu bohaterów.
Tekst: Jujja Wieslander, Tomas Wieslander
Ilustracje: Sven Nordqvist
Za co wraz z córką kochamy Mamę Mu? Za jej niezachwiany optymizm i przekonanie, że dla chcącego nie ma nic trudnego. Mimo powalającego czarnowidztwa i sceptycyzmu Pana Wrony, Mama Mu potrafi pokonać wszelkie ograniczenia, trudności czy - powiedzmy to otwarcie - jedynie myślenie stereotypowe i dokonuje naprawdę wielkich, jak na krasulę, czynów. Doskonała lektura dla dzieci, ucząca uśmiechu i wiary we własne możliwości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrowy potrafią budować znakomite domy. Młotek, gwoździe i piłę sprytnie chwytają w kopytka i ogon, z zapałem i wielkim zaangażowaniem, ze śpiewem dodają deskę do deski, wbijają gwoździe "prosto prosto w sam środeczek", a potem z zachwytem siadają i rozkoszują się widokiem z góry.
Jeśli macie ochotę na dawkę dowcipu sytuacji, na spotkanie ze spersonifikowannymi i ucharakteryzowanymi zwierzakami, polecam. "Bo i owszem, kiedy krowę najdzie ochota na budowanie, to czemu by nie?" Pełne szczegółów i humoru ilustracje Svena Nordqvista, smaczne i zacięte dialogi bohaterów. Uczta do słuchania i oglądania. Mama Mu za każdym razem udowadnia, że zwykłą krową to ona nie jest, a każde kolejne opowiadanie pokazuje jej nowe umiejętności i sukcesy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli macie ochotę na dawkę dowcipu sytuacji, na spotkanie ze spersonifikowannymi i...
Wspaniale się czyta. Świetne poczucie humoru. Książka idealna tak dla Maluchów, jak i większych dzieci. Inne części Mamy Mu oczywiście też. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoprawdy, można zbudować domek na drzewie zarówno jak się jest dzieckiem, Mamą Mu czy nawet Panem Wroną!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokrowa ta jest wesoła i śmieszna . Umie rozweselić nawet najsmutniejsze dzieci
krowa ta jest wesoła i śmieszna . Umie rozweselić nawet najsmutniejsze dzieci
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlawy duecik :krowa i kruk.
Klawy duecik :krowa i kruk.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMama mu to cudowna książka.
Mama mu to cudowna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje dziecko nie chce czytać Mamy Mu :(
Moje dziecko nie chce czytać Mamy Mu :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna świetna historia niesamowitej krowy i jej skrzydlatego przyjaciela. Nic tylko czytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ciasnym, ale własnym domku, pełnym niedoskonałości("Gwoździe się gięły, śruby prostowały."),dwóch stylach budowania i o tym, że dla Mamy mu nie ma rzeczy niemożliwych.