Nusia i bracia łosie

- 2008-01-01
- 36 min.
- 978-83-60963-37-1
- Katarzyna Skalska
Czy fajnie jest mieć rodzeństwo? Tak myśli Nusia.
Aż pewnego dnia na progu swojego domu spotyka trzy łosie
i postanawia, że zostaną jej starszymi braćmi.
Niestety, wszystko jest zupełnie nie tak, jak Nusia to sobie wymarzyła. Bracia łosie w ogóle nie potrafią się bawić. Wyrysowują jej kredki, rzucają się zabawkami, skaczą po kanapie i przewracają pokój Nusi do góry nogami. Może jednak łosie powinny być na dworze?
Pełna humoru opowieść wnikająca w świat dziecka i jego wyobraźni. Pija Lindenbaum jest wnikliwą obserwatorką niearanżowanych przed dorosłych dziecięcych zabaw i dziecięcego sposobu myślenia. A swoje spostrzeżenia potrafi genialnie przelać na papier – powstaje oszczędna w słowach, ale jakże pełna znaczeń opowieść, której drugim głosem są pełne niezwykłych barw i zabawnych szczegółów ilustracje. Nic dziwnego, że dzieci odnajdują w jej książkach swój świat!
Polubiliście Nusię? Koniecznie przeczytajcie książki
"Nusia i wilki" oraz "Nusia i baranie łby"!
Kup Nusia i bracia łosie w ulubionej księgarni
Oceny książki Nusia i bracia łosie
165 użytkowników ma tytuł Nusia i bracia łosie na półkach głównych- Przeczytane 132
- Dla dzieci 8
- Dzieci 3
- Z dziećmi 2
- Literatura szwedzka 2
- Zakamarki 2
- 2014 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nusia i bracia łosie
Bardzo, bardzo zabawna i nie tylko dla osób lubiących podróżować windą. Łosie są naprawdę niesforne, ale przez to rozczulają i nie można się na nie gniewać. Książka śmieszy i zastanawia:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzemu książeczka jest taka świetna?
Bo pomijając mądre przesłanie o posiadaniu rodzeństwa, byciu jedynakiem, i o tym, że nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli - historyjka o Nusi i trzech łosiach stała się ulubioną opowieścią dla naszej trzyletniej dziewuszki. Od miesiąca na życzenie Emmy czytamy ją kilka razy dziennie i za każdym razem wzbudza dziecięce salwy śmiechu małej czytelniczki. Jest też przyczynkiem do rozmów o rodzinie, kolegach, porządkach, dzieleniu się i masie innych ważnych spraw.
Bardzo polecam. Pod choinkę kupiłam już kolejne tomy.
Czemu książeczka jest taka świetna?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo pomijając mądre przesłanie o posiadaniu rodzeństwa, byciu jedynakiem, i o tym, że nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli - historyjka o Nusi i trzech łosiach stała się ulubioną opowieścią dla naszej trzyletniej dziewuszki. Od miesiąca na życzenie Emmy czytamy ją kilka razy dziennie i za każdym razem wzbudza dziecięce salwy śmiechu...
Nusia chciałaby mieć rodzeństwo. Wspólnie by się bawili i psocili. Oczywiście, to ona by "rządziła". Pewnego dnia dziewczynka spotyka na progu domu trzy łosie. Wpada na pomysł, że zostaną jej braćmi.
Zabawna i pełna humoru opowieść o zetknięciu marzeń z rzeczywistością podana w pięknie ilustrowanej oprawie. Autorka porusza też relacje pomiędzy rodzeństwem, blaski i cienie życia w grupie. A wszytko to okraszone lekkim absurdem, łyżką wyobraźni i poczuciem humoru.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nic nie jest takie jak w marzeniach. Zwierzaki nie potrafią się bawić, niszczą kredki, skaczą po kanapie... Łosie też czują się zawiedzione. Chciały innego życia....
Świetna książka, nie tylko dla jedynaków:-) Czytelnikom posiadającym brata/siostrę może dobitnie uświadomić, że nawet dokuczliwe młodsze rodzeństwo jest o wiele lepsze niż stado łosi w domu;-) Cudowne poczucie humoru!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTutułowa bohaterka jest jedynaczką i chciałaby mieć rodzeństwo, aby się jej nie nudziło. Przygarnia napotkane łosie, które mają być jej braćmi. Okazuje się, że nie zachowują się tak jak sobie to wyobrażała. Podczas czytania córka - jedynaczka stwierdziła, że nie chciałaby mieć takich braci:). Książka daje inne spojrzenie na posiadanie rodzeństwa. Do tego celu zostały użyte Łosie. Jak życie pokazuje, czasami lepsze relacje można mieć z najbliższą rodziną.
Książka do wypożyczenia w Bibliotece Otwartej w Łodzi -> https://www.facebook.com/bibliotekaotwarta/
Tutułowa bohaterka jest jedynaczką i chciałaby mieć rodzeństwo, aby się jej nie nudziło. Przygarnia napotkane łosie, które mają być jej braćmi. Okazuje się, że nie zachowują się tak jak sobie to wyobrażała. Podczas czytania córka - jedynaczka stwierdziła, że nie chciałaby mieć takich braci:). Książka daje inne spojrzenie na posiadanie rodzeństwa. Do tego celu zostały użyte...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam całą serię o Nusi. Dziecięce spojrzenie na ważne kwestie, które towarzyszą maluchom od najmłodszych lat życia: strach, samotność (brak rodzeństwa),poczucie winy, nuda - oraz jak sobie z nimi radzić. Córka również uwielbia Nusię, bo prócz poczucia humoru w książkach znajdziemy również śliczne ilustracje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNusia chciałaby rodzeństwo i przygarnia trzy łosie. Okazuje się, że inaczej to wszystko sobie wyobrażała. Łosie zresztą też :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna z przygód Nusi. Aczkolwiek szalona nas nie zrobiła.
Kolejna z przygód Nusi. Aczkolwiek szalona nas nie zrobiła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRodzeństwo jest wulgarne, śmierdzi i zajmie twoje łóżko - taki jest przekaz książki dedykowanej dziecku. Nie ma to jak potraktować jedynaka z buta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObowiązkowa lektura dla jedynaków ;)
Obowiązkowa lektura dla jedynaków ;)