Dziwne zwierzęta

2012-05-15
2012-05-15
978-83-7776-016-1
Agnieszka Stróżyk

Kup Dziwne zwierzęta w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Dziwne zwierzęta i

Przeczytane 9176 Opinie 455 Oficjalne recenzje 182

Opinia społeczności książki Dziwne zwierzętai

Książki 694 Opinie 136

Oceny książki Dziwne zwierzęta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziwne zwierzęta

Mrówkojad uważa, że jest dziwny. To wszystko przez jego bardzo charakterystyczny nos. Ale zastanawia się również nad tym czy są na świecie równie wyjątkowe zwierzęta. By się tego dowiedzieć ogłasza konkurs. Każde zwierzę, które posiada jakieś wyjątkowe cechy może wziąć w nim udział. Organizatorzy plebiscytu, to jest mrówkojad i orzesznica we własnych osobach, przewidzieli nagrodę dla zwycięscy. Szybko okazuje się, że zainteresowanych jest baaardzo wielu i to z baaardzo różnych stron świata. Jednak wyłonienie laureata wcale nie będzie takie proste. Historia mrówkojada i jego przyjaciółki to niesamowicie zabawna opowieść o tym, jak bardzo jesteśmy od siebie różni, przez co bardzo niepowtarzalni. Różnorodność biologiczna poszczególnych gatunków zwierząt sprawia, że świat jest naprawdę piękny, zaskakujący i interesujący zarazem. Polecam tą fenomenalną lekturę.

Powiem tak. Bardzo oryginalna i ciekawa książka dla dzieci. Jest napisana niesamowicie ciepłym językiem. Ilustracje są superowe.
Główni bohaterzy są - oryginalni, zabawni i pełni charakteru.
Książka jest - oryginalna, zabawna i pełna charakteru :)

Książka też bardzo dużo uczy i według mnie daje dużo do myślenia.

Serdecznie polecam!
Małym i duuużym ;)

Główni bohaterzy są - oryginalni, zabawni i pełni charakteru.
Książka jest - oryginalna, zabawna i pełna charakteru :)

Książka też bardzo dużo uczy i według mnie daje dużo do myślenia.

Serdecznie polecam!
Małym i duuużym ;)

Które zwierzęta są dziwne? Może pangolin, a może mrównik. A może jednak dziobak? A gdy bliżej przyjrzymy się krowie lub śwince morskiej może się okazać, że one też nie są zwyczajne. A to tylko jedna z warstw tej książeczki. Każde ze zwierząt zgłasza swoją kandydaturę w inny, oryginalny sposób. Rozmowy między mrówkojadem i orzesznicą też są cudne. Wprost nie mogłam się nimi nacieszyć i moja młoda słuchaczka również. A do tego rozterki duchowe mrówkojada. Polecam dużym i małym. Ja tymczasem udam się do biblioteki po kolejną książkę autorki.

158 użytkowników ma tytuł Dziwne zwierzęta na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Dziwne zwierzęta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dziwne zwierzęta

Okładka książki Maskarada Maria Nilsson Thore, Lotta Olsson
Okładka książki Mały, mały smyk Lotta Olsson, Charlotte Ramel
Mały, mały smyk Lotta Olsson, Charlotte Ramel
Lotta Olsson
Lotta Olsson
Poetka i autorka książek dla dzieci. Urodziła się w 1973 roku w Helsinborgu, obecnie mieszka w Sztokholmie. W 1994 roku zadebiutowała zbiorem sonetów, a pięć lat później wydała swoją pierwszą książkę dla dzieci. Od tego czasu opublikowała kilka zbiorów wierszy oraz około 30 książek dla dzieci. Zajmuje się także tłumaczeniem literatury z języka angielskiego. Otrzymała kilka ważnych nagród, była do Nagrody Augusta za książkę Dziwne zwierzęta. W Polsce nakładem Wydawnictwa Zakamarki ukazały się następujące tytuły: „Dziwne zwierzęta”, „Inna podróż”, „Sens życia”, „Wierzcie w Mikołaja!”

Prezent dla Cebulki Frida Nilsson
Prezent dla Cebulki
Frida Nilsson
Bożonarodzeniowy klimat, dziecięce emocje, marzenia, rozczarowania, a także nadzieję, ciepło i miłość - wszystko to znajdziecie w tej przepięknie wydanej książce w formie kalendarza adwentowego. Została ona podzielona na 25 krótkich rozdziałów, więc można czytać ją codziennie po fragmencie od 1 do 25 grudnia. Głównym bohaterem jest Cebulka, tak mama nazywa Stiga, chłopca uczęszczającego do pierwszej klasy podstawówki. Mieszka on z mamą w niewielkim miasteczku. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a on marzy o rowerze, choć wie, że jego mamy nie stać na tak kosztowny prezent. Cebulka ma również inne pragnienie - bardzo chciałby poznać swojego tatę. Gdyby jego rówieśnicy wiedzieli, że on, Stig ma tatę, nie współczuliby mu, a on sam wypełniłby pustkę w sercu. Bardzo kocha swoją mamę, ale chciałby być taki jak inni i po prostu mieć tatę. W międzyczasie Cebulka nawiązuje relację z miejscowym mechanikiem, który uważany jest przez inne dzieci za dziwaka. Niespodziewanie dla chłopca, Karl staje się mu bliski, ale potrzeba akceptacji ze strony kolegów i koleżanek jest silniejsza. Przecież Karl kompletnie nie odpowiada wyobrażeniu taty, jaki malował się w głowie Cebulki. Ale chłopiec udowodni wszystkim, że jego tata istnieje. Wie, że ma na imię Joppe i mieszka w Sztokholmie przy długiej ulicy. Znajdzie go, a ten od razu go rozpozna i ucieszy się na jego widok. Czy marzenie Cebulki spełni się? Czy jego świat wreszcie będzie kompletny? Świat przedstawiony w książce jest bardzo autentyczny. Dziecięce emocje, sposób postrzegania i wyobrażenia otaczającej rzeczywistości, czasem wręcz naiwność i przede wszystkim silna potrzeba przynależności i akceptacji. To bardzo wzruszająca opowieść o dziecięcych pragnieniach, a także o tym, że czasami to, czego szukamy, jest tuż obok nas.
synek_szymek_czyta - awatar synek_szymek_czyta
oceniła na101 rok temu
Niezwykły Święty Mikołaj Sven Nordqvist
Niezwykły Święty Mikołaj
Sven Nordqvist
Kolejna klimatyczna historia o staruszku Pettsonie i jego kocie Findusie. Druga z serii, która poświęcona jest czasowi świątecznemu , ale skoro już czytamy cały cykl nie będziemy czekać aż do grudnia. Na Boże Narodzenie przeczytamy jeszcze raz. Ta część w swojej konwencji nie przypomina pozostałych z racji tego ,że może i jest większego formatu, ale już mniejszego od pozostałych. Za to jest gruba, zawiera dużo drobnego tekstu. Twarda lakierowana oprawa, kredowy papier występuje jak w poprzednich częściach. Prześliczne jak zawsze ilustracje ,wykonane pędzlem autora książki. Malunki są jednak dużo mniejsze niż poprzednio, nie zajmują całych stron, pojedyncze obrazki. Zawierają taką moc szczegółów , że przy kolejnym czytaniu odnajdujemy coraz to nowe drobiazgi, których wcześniej nie dostrzegliśmy. Jest naprawdę co oglądać. Całość podzielona jest na 17 rozdziałów. Książkę najlepiej czytać w czasie adwentu w oczekiwaniu na święta. Dla przypomnienia - Staruszek Pettson mieszkał sobie z kotkiem Findusem w małej wiejskiej zagrodzie. Mieli niewielki czerwony domek i starą szopę z całą rupieciarnią różnych przydatnych przedmiotów. Do całości dobytku jeszcze dochodził kurnik z jego skrzydlatymi mieszkankami, drewutnia, wygódka na dworze i ogród. Wokół rozpościerały się pola, łąki i las. Treść jest bajkowa, gdyż dochodzą do składu naszych mieszkańców chatki Pettsona jeszcze inne z krainy fantasty minimalistyczne stwory, które swoje mieszkanie utworzyły sobie pod podłogą. Jest to czas przedświąteczny i Findus oczekuje na Mikołaja. Wypytuje wszystkich o niego, nie tylko Pettsona ale sąsiadów oraz dzieciaki z wioski. Pisze list do Mikołaja, odbiera również dziwne przesyłki od tajemniczego listonosza, grasującego w lesie. Pettson dwoi się i troi by przygotować niespodziankę Findusowi, nie zawieść jego zaufania i nie okłamać go. Jest tak zajęty realizacją swoich postanowień w stosunku do Findusa, że zostawia go samemu sobie, a sam przepada w stolarni na całe dnie. Jest bardzo klimatycznie i nietypowo. Poznajemy jeszcze innych sąsiadów Pettsona, nietypowy sklep z samymi skrzynkami różnego rodzaju, enigmatycznego obwoźnego sprzedawcę i wiele , wiele magicznych postaci, nie występujących we wcześniejszych częściach. W końcu czas świąt jest jeden raz w roku ,więc mamy kontakt z różnymi niezwykłymi osobami, które na co dzień nie występują. Czy Pettsonowi uda się dokończyć dzieło dla swojego kotka? Czy Mikołaj odwiedzi chatkę Pettsona? Jak dużo prezentów dostanie Findus pod choinkę? Na te pytania oraz jeszcze inne, które będziecie sami sobie zadawać podczas czytania, znajdziecie odpowiedź w książeczce. Jest to prawdziwy majstersztyk , biorąc pod uwagę całą literaturę dziecięcą świąteczną. Książka jest prześliczna. Postać kota jest rozbrajająca w każdym calu. Jedni zobaczą w nim swojego własnego kotka, a jeszcze inni odbicie lustrzane swoich dzieciaków, takich małych urwisów, którzy lubią czasem coś spsocić. Polecam, małym i dużym oraz wszystkim kociarzom! Czytajcie dzieciom o każdej porze kiedy chcecie w roku, a w szczególności w czasie adwentu.
Anka - awatar Anka
oceniła na102 lata temu

Cytaty z książki Dziwne zwierzęta

Dodaj cytat z książki Dziwne zwierzęta