Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów.
Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic swoich klientów.
Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. W swojej książce oddaje głos m.in. kelnerowi Jaroszewicza, barmance z klubu studenckiego, bufetowej z sanatorium, pracownikowi modnej knajpy, gdzie spotyka się warszawka, mistrzowi polskiej szkoły barmaństwa.
Polska widziana ich oczami często bawi i wzrusza, ale równie często zawstydza.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 184
- 123
- 21
- 9
- 8
- 7
- 6
- 5
- 5
- 4
OPINIE i DYSKUSJE
Niestety to nie reportaż ale "reportażo-polo".
Czyta się to szybko, ale po lekturze nic w pamięci nie zostaje. Na dodatek mam pewne wątpliwości czy niektóre historie nie są podkolorowane przez opowiadających.
Niestety to nie reportaż ale "reportażo-polo".
Pokaż mimo toCzyta się to szybko, ale po lekturze nic w pamięci nie zostaje. Na dodatek mam pewne wątpliwości czy niektóre historie nie są podkolorowane przez opowiadających.
Ot historie z gastro. Plus, że się łatwo czyta.
Ot historie z gastro. Plus, że się łatwo czyta.
Pokaż mimo toAutorka pokusiła się o rys historyczny- co uważam zdecydowanie na plus- przeprowadzając nas przez zmiany, jakie zaszły w tym zawodzie od czasów powojennych do teraźniejszości, jednak liczyłam na więcej teraźniejszości, więcej pikanterii, więcej smaczków. Żadnych sekretów o których mowa w chwytliwym tytule w tej książce nie ma, autorka nie ujawnia w niej nic ponad to, czego sami jako klienci restauracji nie moglibyśmy zaobserwować, czyli awanturujący się o byle co klienci, biegające po lokalach dzieci, pary kopulujące w klubowych toaletach, klienci uciekający bez uregulowania rachunku czy nawaleni ludzie, którym już nie powinno się sprzedawać alkoholu. Każdy te historie już od kogoś słyszał bądź doświadczył ich sam w czasie pobytu w różnych lokalach.
Tytuł sugeruje coś zupełnie innego niż zawartość, a książka jest właściwie o niczym. Dobra książka na zabicie czasu, bo zupełnie beznadziejna nie była, czytałam gorsze, jednak zawartością jestem rozczarowana. Nie polecam.
Autorka pokusiła się o rys historyczny- co uważam zdecydowanie na plus- przeprowadzając nas przez zmiany, jakie zaszły w tym zawodzie od czasów powojennych do teraźniejszości, jednak liczyłam na więcej teraźniejszości, więcej pikanterii, więcej smaczków. Żadnych sekretów o których mowa w chwytliwym tytule w tej książce nie ma, autorka nie ujawnia w niej nic ponad to, czego...
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Przytoczone są w niej głównie wypowiedzi kelnerów oraz barmanów, opisano ciekawe anegdoty i sytuacje, z którymi spotykają się oni w pracy. Autorka jednocześnie pokazuje, jak z biegiem lat ewoluowała rola kelnera w oczach klientów oraz jak zmieniła się praca w gastronomii. Pomysł na książkę zrodził się po słynnej aferze podsłuchowej w restauracji Sowa i Przyjaciele. W książce zawarte są również wypowiedzi kelnera, którzy uczestniczył w tym skandalu.
Mam trochę mieszane uczucia po przeczytaniu wypowiedzi niektórych osób występujących w książce, ponieważ część z nich przesycona jest stereotypami lub postrzeganiem klienta w sposób, z którym ja osobiście się nie zgadzam. Z drugiej jednak strony rozumiem, że autorka być może chciała pokazać, jak naprawdę wygląda to środowisko i że ludzie pracujący w tej branży są bardzo różni.
Polecam tą książkę, ponieważ jest ciekawa, nie uważam jej jednak za arcydzieło, które zmieni Wasze życie.
Bardzo ciekawa książka. Przytoczone są w niej głównie wypowiedzi kelnerów oraz barmanów, opisano ciekawe anegdoty i sytuacje, z którymi spotykają się oni w pracy. Autorka jednocześnie pokazuje, jak z biegiem lat ewoluowała rola kelnera w oczach klientów oraz jak zmieniła się praca w gastronomii. Pomysł na książkę zrodził się po słynnej aferze podsłuchowej w restauracji Sowa...
więcej Pokaż mimo toSprawnie napisana i ciekawa książka obrazująca zmiany, jakie na przestrzeni lat zaszły w polskiej obyczajowości gastronomicznej z punktu widzenia kelnerów i barmanów. Dla mnie fakt, że opowieści dotyczą nie tylko ostatnich lat jest zdecydowanie atutem! Chętnie przeczytam kolejną książkę tej Autorki :)
Sprawnie napisana i ciekawa książka obrazująca zmiany, jakie na przestrzeni lat zaszły w polskiej obyczajowości gastronomicznej z punktu widzenia kelnerów i barmanów. Dla mnie fakt, że opowieści dotyczą nie tylko ostatnich lat jest zdecydowanie atutem! Chętnie przeczytam kolejną książkę tej Autorki :)
Pokaż mimo toPodobno jak ktoś pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje. Pamiętajcie, nigdy nie pomiatajcie tym, kto przygotowuje bądź podaje wam jedzenie lub napoje. Ci ludzie na serio ciężko pracują - nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Kilometry przechodzone od kuchni do stolika, a do tego użeranie się często z bandą idiotów - niestety, często klienci są straszni. Sama nienawidzę w restauracji szeroko pojętego buractwa, które się awanturuje, robi syf oraz matek z dzieciakami latającymi samopas i wydzierających się w niebogłosy. Na szczęście nie trafiłam nigdy na żadnego kelnera, z którym bym nie załapała przynajmniej poprawnego kontaktu. Uwielbiam być dopieszczona przez kelnera i staram się zawsze zostawić jakiś napiwek. Niemniej, książka wnosi wiele, ale ma ten mankamenty - przede wszystkim jest za dużo historii z okresu PRL, a nie współczesności oraz zbyt dużo historii typowo barmańskich, niż kelnerskich. O wiele chętniej przeczytałabym całą książkę z opisami najgorszych sytuacji w restauracji z klientami w roli głównej.
Podobno jak ktoś pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje. Pamiętajcie, nigdy nie pomiatajcie tym, kto przygotowuje bądź podaje wam jedzenie lub napoje. Ci ludzie na serio ciężko pracują - nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Kilometry przechodzone od kuchni do stolika, a do tego użeranie się często z bandą idiotów - niestety, często klienci są straszni. Sama...
więcej Pokaż mimo toSuper chwytliwy tytuł z dużo mniej ciekawą zawartością. Dla mnie osobiście mocno przeciętna książka z takimi sobie historiami. Wolałabym aby bardziej się skupiała na teraźniejszości a jest dużo opowieści o przeszłości.
Super chwytliwy tytuł z dużo mniej ciekawą zawartością. Dla mnie osobiście mocno przeciętna książka z takimi sobie historiami. Wolałabym aby bardziej się skupiała na teraźniejszości a jest dużo opowieści o przeszłości.
Pokaż mimo toSłabe to to, Ani pouczajaca, ani ciekawa. Ot tak, dla chwili odprężenia jak leje deszcz za oknem poczytać (niekoniecznie przeczytać) i zapomnieć. Generalnie, kto nie przeczyta nic nie straci, a zyska na tym , że czas poświęci innej lekturze.
Słabe to to, Ani pouczajaca, ani ciekawa. Ot tak, dla chwili odprężenia jak leje deszcz za oknem poczytać (niekoniecznie przeczytać) i zapomnieć. Generalnie, kto nie przeczyta nic nie straci, a zyska na tym , że czas poświęci innej lekturze.
Pokaż mimo toSekrety kelnerów z różnych lat po 1945 roku; niektóre mniej, inne bardziej ciekawe. Książka przede wszystkim pokazuje, że praca kelnera lub barmana jest ciężką pracą (sam się o tym przekonałem),która wymaga dużo wiedzy i umiejętności.
Sekrety kelnerów z różnych lat po 1945 roku; niektóre mniej, inne bardziej ciekawe. Książka przede wszystkim pokazuje, że praca kelnera lub barmana jest ciężką pracą (sam się o tym przekonałem),która wymaga dużo wiedzy i umiejętności.
Pokaż mimo toNie wiem czemu, ta książka ma tak słabe notowania, mnie się bardzo podobała. Może dlatego, że lubię takie historyjki. Dla mnie ta książka to sztos.
Nie wiem czemu, ta książka ma tak słabe notowania, mnie się bardzo podobała. Może dlatego, że lubię takie historyjki. Dla mnie ta książka to sztos.
Pokaż mimo to