rozwińzwiń

Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów.

Okładka książki Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów. Justyna Pobiedzińska
Okładka książki Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów.
Justyna Pobiedzińska Wydawnictwo: Agora reportaż
272 str. 4 godz. 32 min.
Kategoria:
reportaż
Wydawnictwo:
Agora
Data wydania:
2020-02-28
Data 1. wyd. pol.:
2020-02-28
Liczba stron:
272
Czas czytania
4 godz. 32 min.
Język:
polski
ISBN:
9788326832437
Tagi:
reportaż dokument
Średnia ocen

6,0 6,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii. Wydanie specjalne „Wokół Jutra”, nr 1/21, jesień 2021 Karolina Lewestam, Justyna Pobiedzińska, Adam Robiński, Karolina Słowik, Filip Springer, Peter Watts
Ocena 7,8
Pismo. Magazyn... Karolina Lewestam, ...
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 6 (18) / czerwiec 2019 Simon Armitage, Tatiana Bondareva, Juliusz Ćwieluch, Saleh Diab, Ewa Drygalska, Natalia Grosiak, Karol Grygoruk, Sarah Hall, Paweł Jaroński, Grzegorz Kasdepke, Kacper Kwiatkowski, Piotr Leszczyński, Karolina Lewestam, Matlak Michał, James Millward, Justyna Pobiedzińska, Denise Riley, Kazik Stańczak, Piotr Artur Stasiak, Monika Szewczyk-Wittek, Mike Urbaniak, Jonathan Watts, Milena Zatylna, Łukasz Zawada
Ocena 7,3
Pismo. Magazyn... Simon Armitage, Tat...
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 3 / marzec 2018 Juliusz Ćwieluch, Andrzej Franaszek, Ulrike Guérot, Leszek Koczanowicz, Katarzyna Fryza Księżopolska, Michał Paweł Markowski, Andrzej Muszyński, Alice Oswald, Justyna Pobiedzińska, Patrycja Pustkowiak, Redakcja magazynu Pismo, Adam Reichardt, Adam Robiński, Michał Szcześniak, Linda Vilhjálmsdóttir, Ramona Wieczorek, Menno Wigman
Ocena 6,9
Pismo. Magazyn... Juliusz Ćwieluch, A...
Okładka książki Coś bierzemy, coś dajemy. Reportaże o wolontariacie dla dziedzictwa pod redakcją Aleksandry Chabiery, Anny Kozioł i Bartosza Skaldawskiego Olga Gitkiewicz, Bartosz Józefiak, Julia Lachowicz-Nowacka, Julia Łapińska, Agata Listoś-Kostrzewa, Joanna Mikulska, Andrzej Muszyński, Justyna Pobiedzińska, Berenika Steinberg
Ocena 7,5
Coś bierzemy, ... Olga Gitkiewicz, Ba...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,0 / 10
165 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
305
305

Na półkach:

Niestety to nie reportaż ale "reportażo-polo".
Czyta się to szybko, ale po lekturze nic w pamięci nie zostaje. Na dodatek mam pewne wątpliwości czy niektóre historie nie są podkolorowane przez opowiadających.

Niestety to nie reportaż ale "reportażo-polo".
Czyta się to szybko, ale po lekturze nic w pamięci nie zostaje. Na dodatek mam pewne wątpliwości czy niektóre historie nie są podkolorowane przez opowiadających.

Pokaż mimo to

avatar
218
112

Na półkach:

Ot historie z gastro. Plus, że się łatwo czyta.

Ot historie z gastro. Plus, że się łatwo czyta.

Pokaż mimo to

avatar
778
278

Na półkach: ,

Autorka pokusiła się o rys historyczny- co uważam zdecydowanie na plus- przeprowadzając nas przez zmiany, jakie zaszły w tym zawodzie od czasów powojennych do teraźniejszości, jednak liczyłam na więcej teraźniejszości, więcej pikanterii, więcej smaczków. Żadnych sekretów o których mowa w chwytliwym tytule w tej książce nie ma, autorka nie ujawnia w niej nic ponad to, czego sami jako klienci restauracji nie moglibyśmy zaobserwować, czyli awanturujący się o byle co klienci, biegające po lokalach dzieci, pary kopulujące w klubowych toaletach, klienci uciekający bez uregulowania rachunku czy nawaleni ludzie, którym już nie powinno się sprzedawać alkoholu. Każdy te historie już od kogoś słyszał bądź doświadczył ich sam w czasie pobytu w różnych lokalach.
Tytuł sugeruje coś zupełnie innego niż zawartość, a książka jest właściwie o niczym. Dobra książka na zabicie czasu, bo zupełnie beznadziejna nie była, czytałam gorsze, jednak zawartością jestem rozczarowana. Nie polecam.

Autorka pokusiła się o rys historyczny- co uważam zdecydowanie na plus- przeprowadzając nas przez zmiany, jakie zaszły w tym zawodzie od czasów powojennych do teraźniejszości, jednak liczyłam na więcej teraźniejszości, więcej pikanterii, więcej smaczków. Żadnych sekretów o których mowa w chwytliwym tytule w tej książce nie ma, autorka nie ujawnia w niej nic ponad to, czego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
138
137

Na półkach:

Bardzo ciekawa książka. Przytoczone są w niej głównie wypowiedzi kelnerów oraz barmanów, opisano ciekawe anegdoty i sytuacje, z którymi spotykają się oni w pracy. Autorka jednocześnie pokazuje, jak z biegiem lat ewoluowała rola kelnera w oczach klientów oraz jak zmieniła się praca w gastronomii. Pomysł na książkę zrodził się po słynnej aferze podsłuchowej w restauracji Sowa i Przyjaciele. W książce zawarte są również wypowiedzi kelnera, którzy uczestniczył w tym skandalu.
Mam trochę mieszane uczucia po przeczytaniu wypowiedzi niektórych osób występujących w książce, ponieważ część z nich przesycona jest stereotypami lub postrzeganiem klienta w sposób, z którym ja osobiście się nie zgadzam. Z drugiej jednak strony rozumiem, że autorka być może chciała pokazać, jak naprawdę wygląda to środowisko i że ludzie pracujący w tej branży są bardzo różni.
Polecam tą książkę, ponieważ jest ciekawa, nie uważam jej jednak za arcydzieło, które zmieni Wasze życie.

Bardzo ciekawa książka. Przytoczone są w niej głównie wypowiedzi kelnerów oraz barmanów, opisano ciekawe anegdoty i sytuacje, z którymi spotykają się oni w pracy. Autorka jednocześnie pokazuje, jak z biegiem lat ewoluowała rola kelnera w oczach klientów oraz jak zmieniła się praca w gastronomii. Pomysł na książkę zrodził się po słynnej aferze podsłuchowej w restauracji Sowa...

więcej Pokaż mimo to

avatar
41
27

Na półkach:

Sprawnie napisana i ciekawa książka obrazująca zmiany, jakie na przestrzeni lat zaszły w polskiej obyczajowości gastronomicznej z punktu widzenia kelnerów i barmanów. Dla mnie fakt, że opowieści dotyczą nie tylko ostatnich lat jest zdecydowanie atutem! Chętnie przeczytam kolejną książkę tej Autorki :)

Sprawnie napisana i ciekawa książka obrazująca zmiany, jakie na przestrzeni lat zaszły w polskiej obyczajowości gastronomicznej z punktu widzenia kelnerów i barmanów. Dla mnie fakt, że opowieści dotyczą nie tylko ostatnich lat jest zdecydowanie atutem! Chętnie przeczytam kolejną książkę tej Autorki :)

Pokaż mimo to

avatar
1372
180

Na półkach: ,

Podobno jak ktoś pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje. Pamiętajcie, nigdy nie pomiatajcie tym, kto przygotowuje bądź podaje wam jedzenie lub napoje. Ci ludzie na serio ciężko pracują - nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Kilometry przechodzone od kuchni do stolika, a do tego użeranie się często z bandą idiotów - niestety, często klienci są straszni. Sama nienawidzę w restauracji szeroko pojętego buractwa, które się awanturuje, robi syf oraz matek z dzieciakami latającymi samopas i wydzierających się w niebogłosy. Na szczęście nie trafiłam nigdy na żadnego kelnera, z którym bym nie załapała przynajmniej poprawnego kontaktu. Uwielbiam być dopieszczona przez kelnera i staram się zawsze zostawić jakiś napiwek. Niemniej, książka wnosi wiele, ale ma ten mankamenty - przede wszystkim jest za dużo historii z okresu PRL, a nie współczesności oraz zbyt dużo historii typowo barmańskich, niż kelnerskich. O wiele chętniej przeczytałabym całą książkę z opisami najgorszych sytuacji w restauracji z klientami w roli głównej.

Podobno jak ktoś pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje. Pamiętajcie, nigdy nie pomiatajcie tym, kto przygotowuje bądź podaje wam jedzenie lub napoje. Ci ludzie na serio ciężko pracują - nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Kilometry przechodzone od kuchni do stolika, a do tego użeranie się często z bandą idiotów - niestety, często klienci są straszni. Sama...

więcej Pokaż mimo to

avatar
128
20

Na półkach: ,

Super chwytliwy tytuł z dużo mniej ciekawą zawartością. Dla mnie osobiście mocno przeciętna książka z takimi sobie historiami. Wolałabym aby bardziej się skupiała na teraźniejszości a jest dużo opowieści o przeszłości.

Super chwytliwy tytuł z dużo mniej ciekawą zawartością. Dla mnie osobiście mocno przeciętna książka z takimi sobie historiami. Wolałabym aby bardziej się skupiała na teraźniejszości a jest dużo opowieści o przeszłości.

Pokaż mimo to

avatar
250
50

Na półkach:

Słabe to to, Ani pouczajaca, ani ciekawa. Ot tak, dla chwili odprężenia jak leje deszcz za oknem poczytać (niekoniecznie przeczytać) i zapomnieć. Generalnie, kto nie przeczyta nic nie straci, a zyska na tym , że czas poświęci innej lekturze.

Słabe to to, Ani pouczajaca, ani ciekawa. Ot tak, dla chwili odprężenia jak leje deszcz za oknem poczytać (niekoniecznie przeczytać) i zapomnieć. Generalnie, kto nie przeczyta nic nie straci, a zyska na tym , że czas poświęci innej lekturze.

Pokaż mimo to

avatar
403
403

Na półkach:

Sekrety kelnerów z różnych lat po 1945 roku; niektóre mniej, inne bardziej ciekawe. Książka przede wszystkim pokazuje, że praca kelnera lub barmana jest ciężką pracą (sam się o tym przekonałem),która wymaga dużo wiedzy i umiejętności.

Sekrety kelnerów z różnych lat po 1945 roku; niektóre mniej, inne bardziej ciekawe. Książka przede wszystkim pokazuje, że praca kelnera lub barmana jest ciężką pracą (sam się o tym przekonałem),która wymaga dużo wiedzy i umiejętności.

Pokaż mimo to

avatar
90
83

Na półkach: ,

Nie wiem czemu, ta książka ma tak słabe notowania, mnie się bardzo podobała. Może dlatego, że lubię takie historyjki. Dla mnie ta książka to sztos.

Nie wiem czemu, ta książka ma tak słabe notowania, mnie się bardzo podobała. Może dlatego, że lubię takie historyjki. Dla mnie ta książka to sztos.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    184
  • Chcę przeczytać
    123
  • Posiadam
    21
  • 2020
    9
  • 2020
    8
  • 2021
    7
  • Teraz czytam
    6
  • E-book
    5
  • 2022
    5
  • Przeczytane 2020
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów.


Podobne książki

Przeczytaj także