Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów.
Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic swoich klientów.
Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. W swojej książce oddaje głos m.in. kelnerowi Jaroszewicza, barmance z klubu studenckiego, bufetowej z sanatorium, pracownikowi modnej knajpy, gdzie spotyka się warszawka, mistrzowi polskiej szkoły barmaństwa.
Polska widziana ich oczami często bawi i wzrusza, ale równie często zawstydza.
Kup Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów. w ulubionej księgarni
Oceny książki Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów.
350 użytkowników ma tytuł Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów. na półkach głównych- Przeczytane 213
- 2020 9
- 2020 8
- 2021 7
- 2025 5
- E-book 5
- 2022 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów.
Zebrane w książce historie z pracy kelnerów, barmanów i właścicieli barów całkiem przyjemnie się czyta. Nie wiedziałam nawet, że to taki trudny zawód, a praca z niektórymi gośćmi jest czasami bardzo uciążliwa.
Najciekawsze są chyba dla mnie wątki z kelnerowania w PRL, kiedy kierownik sali i kelnerzy rządzili i zarabiali jak nigdy potem. Można się nieźle pośmiać z wątku o sanatorium. Końcówka książki to historia warszawskiego baru, którego właściciele nie dali sobie rady z negatywnymi opiniami w internecie i planowali wyjazd z Polski.
Lekka fabuła i szybko się czyta, polecam każdemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajciekawsze są chyba dla mnie wątki z kelnerowania w PRL, kiedy kierownik sali i kelnerzy rządzili i zarabiali jak nigdy potem. Można się nieźle pośmiać z wątku o...
Książkę czytałoby się dużo lepiej gdyby była w formie wywiadów. W tym momencie to zbiór historii, jednych lepszych innych gorszych ale średnio powiązanych z tytułem pozycji. Czytadło wpisujące się w modę na ksiazki o kolejnych grupach zawodowych. Jak się komuś nudzi to czemu nie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sumie liczyłem na coś bardziej aktualnego, a tu spora część książki jest jednak poświęcona powiązaniami kelnerów ze szpiegostwem, co oczywiście może być dla kogoś ciekawe, ale ja spodziewałem się bardziej świeżego spojrzenia na obecną sytuację w gastronomii i tego - jak to wygląda od środka.
Mimo to książka mi się podobała i czytało się bardzo sprawnie, także polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo to książka mi się podobała i czytało się bardzo sprawnie, także polecam!
Dosyć ciekawa.
Studenci be, policjanci którzy po alkoholu odwożą ją do domu już be nie są.
Straszny syf się z tego wylał.
I jeszcze jedna barmanka do tego z burdelu. Większość fajna, ale jednak czuję niedosyt. Niepotrzebnie popsuli książkę. Nie wszystko było o kelnerach, więc i ocena taka, a nie inna.
Dosyć ciekawa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie podobały mi się fragmenty starych bab, które wiedzą wszystko lepiej i opowiadają o swoich dajemisiach.
Studenci be, policjanci którzy po alkoholu odwożą ją do domu już be nie są.
Straszny syf się z tego wylał.
Nie spełniła moich oczekiwań. Osoby, które były wybrane do wywiadów nie miały nic wartościowego do przekazania i miały roszczeniowe i pełne żółci postawy. Były ciekawe fragmenty, ale nie udźwigną całej książki. A ostatni rozdział to czysta zrzynka z innej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku myślałem, że trafiłem na niedocenioną perełkę. Że będzie mocny insight z branży, którą zdążyło mi się liznąć przez kilka m-cy. Niestety, później bardzo nierówno. Niektóre rozdziały to straszne głupoty. Mimo wszystko lekka i ciekawa. Dobra dla odmiany, gdy raczej orasz sobie głowę trudniejszą literaturą. XD
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieporozumienie, tytuł książki nie ma wiele wspólnego z jej zawartością.
Nieporozumienie, tytuł książki nie ma wiele wspólnego z jej zawartością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czemu, ta książka ma tak słabe notowania, mnie się bardzo podobała. Może dlatego, że lubię takie historyjki. Dla mnie ta książka to sztos.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety to nie reportaż ale "reportażo-polo".
Niestety to nie reportaż ale "reportażo-polo".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się to szybko, ale po lekturze nic w pamięci nie zostaje. Na dodatek mam pewne wątpliwości czy niektóre historie nie są podkolorowane przez opowiadających.
Ot historie z gastro. Plus, że się łatwo czyta.
Ot historie z gastro. Plus, że się łatwo czyta.