Śniadanka z czterech stron świata
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak emotikon
- Data wydania:
- 2019-06-03
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-06-03
- Liczba stron:
- 159
- Czas czytania
- 2 godz. 39 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324050963
- Tłumacz:
- Dorota Gruszka
- Tagi:
- Śniadanie przepisy kulinarne
Jak z apetytem rozpocząć dzień? My przywołujemy wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Jednego dnia zajadamy kluski leniwe, innego – kromkę chleba na zakwasie z pastą jajeczną, kiedy indziej rozgrzewa nas talerz domowej pomidorówki.
A jak zaczynają swój dzień mieszkańcy innych krajów? Od awokado do zupy mlecznej, od croque monsieur po zapiekany ryż – pomysły są nieprzebrane. I wy poddajcie się dobroczynnej mocy śniadania.
"Dzięki tej książce odkryjecie wiele przepisów z całego świata, które wprowadzą w Waszym domu nowe śniadaniowe tradycje."
(Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego „KUKBUK”)
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Małe co nieco na śniadanie
Śniadania w podróży są jeszcze innym doświadczeniem. Uczą otwartości i pokory, są jak wrota do nieznanych dotąd przeżyć. Dzięki jedzeniu obcość zostaje oswojona, a my, niczym Mały Książę i Lis, przyglądamy się z ciekawością nowej relacji.
Często słyszymy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jednocześnie nasze tempo życia sprawia, że nieraz nie mamy czasu na porządne śniadanie. W biegu porywamy jakąś kanapkę, śpiesząc się do pracy.
Czy zatem jesteście ciekawi, co na śniadanie jedzą ludzie w innych krajach świata? Czy są to posiłki na słodko, czy na słono? Proste czy skomplikowane w przygotowaniu?
Jeśli tak, to książka pod tytułem „Śniadanka z czterech stron świata” jest właśnie dla was. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Znak, a jej autorką jest Vanessa Lewis. Stworzyła ona niezwykłą książkę kucharską.
Książkę, która zawiera przepisy na śniadania z trzydziestu trzech krajów świata. Każdy kraj reprezentują dwa przepisy.
Publikacja ta – bardzo ładnie wydana, z mnóstwem pięknych zdjęć – ma układ nieco encyklopedyczny. Kraje ułożone są pod względem alfabetycznym. Odbywamy więc niezwykłą kulinarną podróż od Anglii po Włochy. Dowiemy się, co na śniadania jedzą mieszkańcy krajów tak egzotycznych, jak Mozambik, Republika Południowej Afryki, Wietnam czy Jamajka.
Autorka zadbała także o kilka ciekawostek kulinarnych o każdym z wybranych krajów. Również przy każdym przepisie umieściła informację, czy jest to danie wegetariańskie lub bezglutenowe.
Okładka książki może sygnalizować, że chodzi głównie o posiłki dla dzieci, ale prezentowane dania nieco temu przeczą. Również z naszej – polskiej – perspektywy, niektóre przepisy są raczej obiadowe niż śniadaniowe.
Polska także została ujęta w książce. Przepisy reprezentujące nasz kraj są dziełem magazynu kulturalno-kulinarnego „Kukbuk”. Przyznam, że jeden z nich bardzo mnie zaskoczył.
Reasumując, „Śniadanka z czterech stron świata” to książka dla tych, którzy są otwarci na nowe doznania smakowe i nie boją się eksperymentować w kuchni. Publikacja ta to coś więcej niż książka kucharska zawierająca bardzo egzotyczne przepisy. To także próba poznania innych państw za pomocą ich kuchni. Interesująca i bardzo ładnie wydana, będzie z pewnością cieszyć oko każdego smakosza.
Wojciech Sobański
Książka na półkach
- 12
- 8
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Ciekawa koncepcja. Większość horrorów rozgrywa się po zmroku. Jeśli jest tam jakiś posiłek to raczej późna kolacja. A tu, śniadanie w jasnych tonacjach. Mam nadzieję, że dzieci otrzymały wsparcie psychoterapeutów. Sądząc po minach może im zostać trauma na całe życie. Daję 3 gwiazdki w uznaniu dla wydawcy za bezkompromisowe poczucie humoru.
Ciekawa koncepcja. Większość horrorów rozgrywa się po zmroku. Jeśli jest tam jakiś posiłek to raczej późna kolacja. A tu, śniadanie w jasnych tonacjach. Mam nadzieję, że dzieci otrzymały wsparcie psychoterapeutów. Sądząc po minach może im zostać trauma na całe życie. Daję 3 gwiazdki w uznaniu dla wydawcy za bezkompromisowe poczucie humoru.
Pokaż mimo to"Śniadanka z czterech stron świata" to wspaniale wydana książka kulinarna. Bardzo nietypowa, ponieważ łączy w sobie książkę pełną przepisów z fascynującym przewodnikiem po smakach całego świata :-) Jest w niej wiele ciekawostek na temat stołowych rytuałów mieszkańców z najodleglejszych nawet zakątków kuli ziemskiej. No i są oczywiście przepisy na smakowite potrawy.Jeśli lubicie mieć na kuchennej półce różne książki z przepisami, które zachęcają was do nowych kulinarnych odkryć, myślę, że ta książka to must have tej wiosny :-) Ciekawy pomysł, smakowite przepisy, nietypowy format i boskie zdjęcia :-) Myślę, że będziecie zachwyceni tak jak ja :-) Polecam!
"Śniadanka z czterech stron świata" to wspaniale wydana książka kulinarna. Bardzo nietypowa, ponieważ łączy w sobie książkę pełną przepisów z fascynującym przewodnikiem po smakach całego świata :-) Jest w niej wiele ciekawostek na temat stołowych rytuałów mieszkańców z najodleglejszych nawet zakątków kuli ziemskiej. No i są oczywiście przepisy na smakowite potrawy.Jeśli...
więcej Pokaż mimo toPrzez dietetyków śniadanie uważane jest za najważniejszy dla zdrowia posiłek, ponieważ dostarcza ono energii po przerwie, jaką jest sen. A jak powinno wyglądać, by faktycznie spełniało swoją funkcję? W wielu polskich domach dzieciom najczęściej serwuje się płatki na mleku, zupę mleczną lub kanapki. A jak to wygląda w innych krajach? Czy śniadania różnią się między sobą? A może wszędzie są takie same?
Powiadają, że co kraj to obyczaj, więc jak się zapewne domyślacie, że śniadaniami jest tak samo. Różnorodność pierwszego posiłku dnia nie definiuje jednak tylko kraj, ale i region. Co innego zjecie rano na północy Włoch, a co innego na południ – ta „zasada” odnosi się do całego świata.
Śniadanka z czterech stron świata to przede wszystkim książka kulinarna, która skrywa w sobie przepisy na śniadania z trzydziestu trzech krajów, w ilości dwóch na każdy z nich. Znaczna ich część to przepisy wegetariańskie, niektóre również bezglutenowe, co z pewnością przypadnie do gustu osobom, które na co dzień stawiają na zdrowe jedzenie.
Rozdział o Polsce został przygotowany przez redakcję magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK i wiecie co? Szkoda, że nie znajduje się w oryginale, bo Daria Pawlewska (red. naczelna magazynu) zaprezentowała nasz kraj w iście poetycki sposób. Po przeczytaniu krótkiego opisu, ma się ochotę, by poznać wszystkie te polskie cudowności... od zaraz.
… jednak do każdego z pozostałych krajów, jakie przewijają się na kartach tejże publikacji, również znajdziecie wiele ciekawostek, jak np. w Mozambiku ogórki mają ostre kolce, którymi łatwo się pokłóć, w Portugalii ustanowiono światowy rekord długości stołu w czasie przyjęcia, a w jednym z miast na Islandii otworzono muzeum śledzia.
Śniadanka z czterech stron świata opatrzone są dziesiątkami zdjęć, które... cóż tu dużo pisać... sprawiają, że człowiekowi chce się jeść. Zatem nie zabierajcie się za wertowanie stron z pustym żołądkiem, bo grozi to skrętem kiszek. ;)
Fotografie Vanessy Lewis są szalenie klimatyczne. Fotografce udało się uchwycić różnorodność narodową dzięki małym modelom i modelkom oraz akcentami w postaci dodatków charakterystycznych dla poszczególnych nacji.
Stylistyka, choć pastelowa i stonowana pobudza nie tylko zmysł wzroku. ;)
A zatem Śniadanka z czterech stron świata to, poza siedemdziesięcioma pięcioma przepisami, które mogą stać się inspiracjami na poranne posiłki i wspólnie spędzony czas, darmowa podróż dookoła świata i poznanie go od kuchni. Dosłownie.
Przez dietetyków śniadanie uważane jest za najważniejszy dla zdrowia posiłek, ponieważ dostarcza ono energii po przerwie, jaką jest sen. A jak powinno wyglądać, by faktycznie spełniało swoją funkcję? W wielu polskich domach dzieciom najczęściej serwuje się płatki na mleku, zupę mleczną lub kanapki. A jak to wygląda w innych krajach? Czy śniadania różnią się między sobą? A...
więcej Pokaż mimo toPrzyznam szczerze, że śniadanie nie jest moim ulubionym posiłkiem, jednak po przeczytaniu tej książki nie mogłam się doczekać poranka :)
Vanessa Lewis zabiera nas w kulinarną podróż dookoła świata i pokazuje jak wyglądają śniadania w rożnych częściach globu. Jak sama autorka pisze we wstępie, wybrane przez nią przepisy nie są najpopularniejszymi śniadaniami w danym kraju, jednak inspirowane są kuchniami danego narodu. Możemy zatem wybierać, czy mamy ochotę na sałatkę, zupę, chlebek, ciastka, czy np. jajka. Różnorodność jest naprawdę wielka!
Bardzo podobały mi się krótkie ciekawostki kulinarne o kraju, z którego pochodzi przepis. No i te klimatyczne zdjęcia!!!
Przyznam szczerze, że śniadanie nie jest moim ulubionym posiłkiem, jednak po przeczytaniu tej książki nie mogłam się doczekać poranka :)
więcej Pokaż mimo toVanessa Lewis zabiera nas w kulinarną podróż dookoła świata i pokazuje jak wyglądają śniadania w rożnych częściach globu. Jak sama autorka pisze we wstępie, wybrane przez nią przepisy nie są najpopularniejszymi śniadaniami w danym kraju,...