Jedzenie, mity i nauka
- Kategoria:
- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Tytuł oryginału:
- Mat, myt, vetenskap: läkarens recept
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2019-04-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-04-10
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788366140295
- Tłumacz:
- Marta Rey-Radlińska
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie
Jeść czy nie jeść? Pić czy nie? Co jest zdrowe, a co tylko udaje, że takie jest? Co należy ograniczyć, co zupełnie wyeliminować, a co spożywać częściej? Co jest prawdą, a co mitem? Na te wszystkie pytania w swojej książce odpowiada Frida Duell, na co dzień pracująca w sztokholmskim Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska, autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych.
Duell bierze pod lupę najpopularniejsze teorie i mity, przygląda się między innymi produktom light, kawie, węglowodanom, tłuszczom, tzw. superfood, witaminom i minerałom. Właściwie wszystkiemu, co jest istotne, by móc powiedzieć „zdrowo się odżywiam”, bez konieczności przechodzenia na jakąkolwiek dietę. Bo te ostatnie, jak wiemy, potrafią być: a) drakońskie, b) pozbawione sensu. Duell odpowiada na wiele pytań i rozwiewa mnóstwo wątpliwości, a robi to wszystko w bardzo przystępny i prosty sposób – odwołując się nie tylko do własnej wiedzy i doświadczenia, ale także do licznych badań lub… ich braku, ponieważ, co nie jest zaskoczeniem, wiele teorii, powtarzanych ze ślepą wiarą, zostało wyssanych z palca.
Książka „Jedzenie, mity i nauka” ma charakter popularnonaukowy, jednak oprócz rozprawienia się z popularnymi mitami i przekonaniami, zawiera całkiem sporo przepisów, które w odróżnieniu od tych z wielu książek kucharskich mają tę zaletę, że przeciętny Kowalski naprawdę im podoła, bez zastanawiania się, czym jest składnik x i dlaczego tyle kosztuje. Dodatkowym atutem książki jest jej szata graficzna – oprócz zdjęć są tu także piękne ilustracje, które świetnie uzupełniają treść. „Jedzenie, mity i nauka” to estetycznie wydana pozycja, którą czyta się szybko, przyjemnie, i która może pomóc w obraniu właściwej żywieniowej ścieżki.
Karolina Purłan
Książka na półkach
- 60
- 35
- 10
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Dużo ciekawych rzeczy, polecam każdemu :)
Dużo ciekawych rzeczy, polecam każdemu :)
Pokaż mimo toWreszcie udało mi się dotrwać do końca.
Nie byłą tak dobra lektura, jak się spodziewałam. W kilku momentach naprawdę mnie nudziła, stąd bardzo długi okres czytania, choć tak naprawdę można to było łyknąć w 2-3 wieczory.
Niestety nacisk jest nierówno rozłożony na poszczególnie omawiane składniki odżywcze. Jeden wymagałyby większego omówienia, inne mniejszego.
W części o węglowodanach jest zdecydowanie a dużo omawianych głupotek dietetycznych.
Z kolei w przypadku jasnych, stuprocentowych durnot, jak np. detoks, nie ma jasnego, konkretnego stanowiska, tylko biadolenie, że "ojoj, no nie ma jak dotąd takich badań, co by powiedziały, że na pewno tak albo na pewno nie".
Sorry, tyle to ja wiem i bez czytanie tej książki. Trzeba było tych niejednoznacznych zagadnień w ogóle nie omawiać w takim razie, a wziąć się porządnie za konkretne i jawne bzdury.
Ogólnie wrażenie mam takie, że autorka "chciała, ale się bała". Niby w zamiarze było obalanie mitów, a wyszło na zasadzie "byle kogoś przypadkiem nie obrazić i nie powiedzieć nic dosadnie.
Zamiast naukowego kopa wyszedł (nawet nie mocny) średniak, skoro nawet w kwestiach tak oczywistych jak głodówki czy "detoks organizmu" autorka nie potrafi stanowczo powiedzieć, jakie to szkodliwe bzdury, tylko krąży jak satelita w koło tematu, bez konkretów.
Szkoda.
Wreszcie udało mi się dotrwać do końca.
więcej Pokaż mimo toNie byłą tak dobra lektura, jak się spodziewałam. W kilku momentach naprawdę mnie nudziła, stąd bardzo długi okres czytania, choć tak naprawdę można to było łyknąć w 2-3 wieczory.
Niestety nacisk jest nierówno rozłożony na poszczególnie omawiane składniki odżywcze. Jeden wymagałyby większego omówienia, inne mniejszego.
W części o...
Szybko i ciekawie się czyta, aczkolwiek osoby interesujące się zdrowym odżywianiem nie znajdą tu wiele nowości. Dodatkowy plus za dosyć proste i smakowite przepisy.
Szybko i ciekawie się czyta, aczkolwiek osoby interesujące się zdrowym odżywianiem nie znajdą tu wiele nowości. Dodatkowy plus za dosyć proste i smakowite przepisy.
Pokaż mimo to