Jedzenie, mity i nauka

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Mat, myt, vetenskap: läkarens recept
- 2019-04-10
- 2019-04-10
- Marta Rey-Radlińska
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.
Kup Jedzenie, mity i nauka w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Jedzenie, mity i nauka
Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie
555 264 42
Oceny książki Jedzenie, mity i nauka
106 użytkowników ma tytuł Jedzenie, mity i nauka na półkach głównych- Chcę przeczytać 62
- 2019 3
- 2019 2
- Mam 1
- 2021 1
- Popularnonaukowe 1
- Every Body 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jedzenie, mity i nauka
Wiele tematów było poruszonych, ale mnóstwo zostało tylko pobieżnie omówionych.
Trochę ciekawych przepisów, ale niektóre bardzo pracochłonne.
Pięknie wydana i to podnosi ocenę tej książki o jedną gwiazdkę.
Wiele tematów było poruszonych, ale mnóstwo zostało tylko pobieżnie omówionych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę ciekawych przepisów, ale niektóre bardzo pracochłonne.
Pięknie wydana i to podnosi ocenę tej książki o jedną gwiazdkę.
Ta książka może służyć jako inspiracja, ale nie traktujcie jej jak "księgi wiedzy". Zdecydowanie jeśli coś Was zainteresuje szukajcie dalej i sprawdźcie Panią Fridę. Autorka wrzuciła do książki wiele ciekawostek, ale jak to w kotle z mnóstwem składników - wielu z nich wcale w tej zupie nie czuć. Zaskoczyło mnie, że w śmiesznie małym akapicie poświęconym poszczeniu znalazło się tylko ogólne zdanie, że post nie jest do końca spoko. Autorka nie rozdzieliła kwestii postu kilkudniowego i postu przerywanego, podczas którego jesz codziennie, ale dajesz przerwę jelitom na samo-czyszczenie (Nobel! z 2016 roku dla Yoshinori Osumiego i jego badań nad autofagią - jak dla mnie, całkiem wiarygodny zestaw badań, na których brak autorka często się skarżyła). Podsumowując: można przeczytać, ale mając jakiekolwiek rozeznanie w temacie traci się w trakcie zaufanie do autorki. Dodatkowy research warto zrobić samemu /samej:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo ciekawych rzeczy, polecam każdemu :)
Dużo ciekawych rzeczy, polecam każdemu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie udało mi się dotrwać do końca.
Niestety nacisk jest nierówno rozłożony na poszczególnie omawiane składniki odżywcze. Jeden wymagałyby większego omówienia, inne mniejszego.
W części o węglowodanach jest zdecydowanie a dużo omawianych głupotek dietetycznych.
Z kolei w przypadku jasnych, stuprocentowych durnot, jak np. detoks, nie ma jasnego, konkretnego stanowiska, tylko biadolenie, że "ojoj, no nie ma jak dotąd takich badań, co by powiedziały, że na pewno tak albo na pewno nie".
Sorry, tyle to ja wiem i bez czytanie tej książki. Trzeba było tych niejednoznacznych zagadnień w ogóle nie omawiać w takim razie, a wziąć się porządnie za konkretne i jawne bzdury.
Ogólnie wrażenie mam takie, że autorka "chciała, ale się bała". Niby w zamiarze było obalanie mitów, a wyszło na zasadzie "byle kogoś przypadkiem nie obrazić i nie powiedzieć nic dosadnie.
Zamiast naukowego kopa wyszedł (nawet nie mocny) średniak, skoro nawet w kwestiach tak oczywistych jak głodówki czy "detoks organizmu" autorka nie potrafi stanowczo powiedzieć, jakie to szkodliwe bzdury, tylko krąży jak satelita w koło tematu, bez konkretów.
Szkoda.
Wreszcie udało mi się dotrwać do końca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie byłą tak dobra lektura, jak się spodziewałam. W kilku momentach naprawdę mnie nudziła, stąd bardzo długi okres czytania, choć tak naprawdę można to było łyknąć w 2-3 wieczory.
W części o...
Szybko i ciekawie się czyta, aczkolwiek osoby interesujące się zdrowym odżywianiem nie znajdą tu wiele nowości. Dodatkowy plus za dosyć proste i smakowite przepisy.