Zdrowe przetwory. 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zwierciadło
- Data wydania:
- 2018-08-21
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-21
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381320436
- Tagi:
- kulinaria zdrowe przetwory kuchnia gotowanie kiszonki konfitury pesto żywność
„Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” to rewelacyjna książka Jolanty Naklickiej-Kleser, która wprowadzi Cię we wszelkie tajniki przygotowywania domowych przetworów z warzyw i owoców. Dzięki niej będziesz cieszyć się własnymi słoikowymi specjałami przez cały rok, bez względu na sezon! Słodkie i wytrawne, pyszne i zdrowe – takie właśnie są przetwory opisane tej publikacji!
Przetwory z warzyw i owoców są świetnym rozwiązaniem, dzięki któremu można zachować smaki lata na długo i cieszyć się nimi nawet w środku zimy. Książka „Zdrowe przetwory” przybliża czytelnikowi sztukę ich przygotowania – bez względu na to, czy interesują Cię tradycyjne, klasyczne kiszonki, czy nowoczesne, egzotyczne sosy, pasty i inne specjały, w publikacji Jolanty Naklickiej-Kleser na pewno znajdziesz coś dla siebie! Już wkrótce Twoja spiżarnia zapełni się prawdziwymi wspaniałościami: wypróbuj przepis na dżem truskawkowy z nasionami chia lub pesto z niedźwiedzim czosnkiem. Oprócz tego możesz sięgnąć po przepisy na przetwory z różnych stron świata, jak bałkański ajwar czy hinduski chutney z jabłek z dodatkiem rozmarynu i czerwonego pieprzu. Ale to jeszcze nie wszystko, bo dzięki „Zdrowym przetworom” nauczysz się też przyrządzać smakowe oliwy, owocowe octy oraz naturalne ekstrakty. Pasteryzuj, marynuj, fermentuj i kiś – a będziesz rozsmakowywać się w najróżniejszych przetworach, kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę!
Jolanta Naklicka-Kleser kilka lat temu porzuciła pracę w korporacji, by wziąć udział w II edycji programu dla kucharzy-amatorów „MasterChef”. Dzisiaj swój czas dzieli pomiędzy rodzinę i pasję do gotowania, którą dzieli się z innymi podczas prowadzonych przez siebie warsztatów. W swojej książce „Zdrowe przetwory: 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych” zdradza czytelnikom swoją wiedzę na temat przetworów – zarówno tę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, jak i tę przywożoną z podróży do dalekich krajów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 22
- 18
- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Zdrowe przetwory. 80 przepisów. Konfitury, kiszonki, pesto i wiele innych
Dodaj cytat
Opinia
Sezon na domowe przetwory trwa w pełni, dlatego książka z którą przychodzi Jolanta Naklicka-Kleser jest jak najbardziej na czasie. Pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu pomysły na soki, dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, oliwy, sosy i różne inne przyprawiające o zawrót głowy przysmaki zaprezentowane zostały w książce „Zdrowe przetwory”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Zwierciadło.
Przygotowanie i zrobienie zimowych przetworów zawsze kojarzyło mi się z długą i mozolna pracą. Za każdym razem wyobrażałam sobie ogrom pracy, który trzeba włożyć, by zapełnić swoją spiżarnię zdrowymi i domowymi przetworami. Dzięki książce Jolanty Naklickiej-Kleser szybko rozwiałam swoje obawy i pełna energii zabrałam się za przygotowanie swojego pierwszego w życiu soku malinowego. Muszę przyznać, że dla kompletnego laika, jakim jestem w tej tematyce, zawekowanie pierwszego słoika było sporym wyzwaniem (później to już czysta przyjemność). Przepis na sok malinowy, który znajdziemy w książce jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu (pod warunkiem, że posiadamy wyciskarkę), zdrowy i smakuje naprawdę wyśmienicie. Czysta przyjemność, która nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.
Książka jest bardzo kolorowa, bogata w ilustracje, przejrzysta i podzielona na siedem rozdziałów. Autorka rozpoczyna od kilku istotnych wskazówek, dzięki którym przygotowanie przetworów staje się szybkie i przyjemne. Wyjaśnia czym jest sterylizacja, pasteryzacja, kiszenie oraz marynowanie, a w dalszej części swojego poradnika uczy jak przygotować się do wekowania. W pierwszym rozdziale znajdziemy klasykę, czyli sekretne przepisy na dobrze znane kiszone ogórki czy choćby kompot z wiśni przekazywany z pokolenia na pokolenie. Rozdział drugi został w całości poświęcony kiszonkom (sama byłam zaskoczona ile produktów tak naprawdę możemy zakisić), a trzeci wielu sposobom na marynowanie warzyw (z różnymi dodatkami zmieniającymi ich smaki). Kolejne rozdziały to różne przywiezione z podróży przepisy, którymi autorka postanowiła podzielić się z czytelnikami w swojej książce, oraz dania które przygotować możemy w 10 minut, a także dodatki do dań głównych (np. zielony sos chili).
Choć do książek z przepisami podchodzę raczej z dużą dawką ostrożności, tak „Zdrowe przetwory” mogę każdemu z czystym sumieniem polecić. Warto uzupełniać domową spiżarnię w samodzielnie przygotowane przetwory, które oprócz tego że dobrze smakują, to zawierają dużo cennych witamin, które są przecież niezbędne dla naszego organizmu – zwłaszcza w okresie zimowym. Naprawdę pomocna książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce.
_______________________________
http://www.kulturatka.pl/2018/09/07/ciesz-sie-pysznymi-smakami-przez-caly-rok-zdrowe-przetwory-recenzja/
Sezon na domowe przetwory trwa w pełni, dlatego książka z którą przychodzi Jolanta Naklicka-Kleser jest jak najbardziej na czasie. Pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu pomysły na soki, dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, oliwy, sosy i różne inne przyprawiające o zawrót głowy przysmaki zaprezentowane zostały w książce „Zdrowe przetwory”, która ukazała się nakładem...
więcej Pokaż mimo to