Śniadania świata
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Śniadania świata
- Wydawnictwo:
- Edipresse
- Data wydania:
- 2018-01-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-01-17
- Liczba stron:
- 416
- Czas czytania
- 6 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381172899
W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie – czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali – tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej – kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe, na Seszelach – owoce drzewa chlebowego (smakują jak kasztany), na Zanzibarze – frytki z warzywnych bananów, w Indonezji – ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych, w domu – mam własny przepis na domowe muesli!
Tradycyjne śniadania w ponad pięćdziesięciu krajach świata! Od Argentyny i Australii przez Anglię, Brazylię, Egipt, Indie, Japonię, Kolumbię, Mauritius, Mongolię i Meksyk aż po Paragwaj, Peru, Sri Lankę, Tanzanię, Turcję, Tybet i Zanzibar.
Dodatkowo: Ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 74
- 62
- 31
- 7
- 5
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
Opinia
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie on daje nam zastrzyk energii po kilku(nastu) godzinach snu, dlatego powinien być wartościowy. Nie każdy jest wielbicielem tradycyjnej owsianki, którą wiele osób kojarzy z papką z dzieciństwa serwowaną przez rodziców, bądź w przedszkolach. Jednak co kraj, to obyczaj. Beata Pawlikowska zabiera czytelnika w kulinarną podróż dookoła świata, w trakcie której prezentuje tradycyjne śniadania dla ponad pięćdziesięciu krajów.
Beata Pawlikowska to człowiek-orkiestra. Kobieta, która zna się prawie na wszystkim. Polska podróżniczka, fotografka, pisarka, dziennikarka i tłumaczka. Przygodę z pisaniem książek rozpoczęła wieku 18 lat i trwa ona do dzisiaj. W swoim dorobku ma książki podróżnicze, reportaże, poradniki dotyczące nauki języków obcych, psychologii oraz zdrowego odżywiania.
Do sięgnięcia po tę książkę skusiła mnie nie tylko wizja kulinarnej podróży u boku Beaty Pawlikowskiej jako mojego przewodnika, ale również jej autorskie przepisy. Niejednokrotnie słyszałam, że podróżniczka tworzy małe cuda w kuchni, dlatego chciałam spróbować coś, co stworzyła.
„Śniadania świata” to prawdziwe tomiszcze, które liczy ponad 500 stron i otwiera je przemowa autorki dotycząca roli pierwszego posiłku w życiu człowieka, a także jak to, co spożywamy wpływa na nasze samopoczucie. Nie pozostawia suchej nitki na produktach i potrawach, które dla wielu są synonimem pysznego śniadania – chrupiące grzanki, pyszny dżem owocowy – ale mimo zjedzenia ich, nadal odczuwalny jest głód. Pawlikowska w przystępny sposób tłumaczy przyczynę tego zjawiska i dorzuca garść ciekawostek.
Po części teoretycznej przychodzi czas na prezentację rzeczonych śniadań. Czytelnik wraz z autorką odwiedza takie kraje jak Australia, Argentyna, Brazylia, Egipt, Indie, Kolumbia, Meksyk, Peru, Sri Lankę, Tanzanię, a nawet Tybet. W wielu przypadkach Pawlikowska podkreśla, że potrawy uzależnione są od trybu życia, klimatu oraz dostępu do danych składników, co idealnie widać w zestawieniu śniadań z krajów górskich i typowo miejskich, np. amerykańskich. W książce oprócz prezentacji kilkudziesięciu śniadań z całego świata czytelnik dostaje autorskie przepisy na pyszne, pożywne i przede wszystkim zdrowe śniadania na bazie kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, quinoi, czy ryżu, a także receptury na placuszki, ciastka, muesli i owsianki. Wszystko to uzupełniają cudowne fotografie, dzięki którym czytelnik bez najmniejszych problemów może przenieść się oczami wyobraźni do danego kraju i wraz z Beatą Pawlikowską kosztować wielu pysznych (lub nie) potraw.
Podsumowanie: Pozycja to prawdziwy must have dla osoby, która uwielbia podróże. Dzięki Beacie Pawlikowskiej pozna nie tylko najodleglejsze zakątki świata, ale będzie miała okazję zobaczyć, co jada się w danym kraju. Uwielbiam tego typu książki, dlatego cieszę się, że ta pozycja zagościła u mnie na półce. „Śniadania świata” to książka dopracowana w każdym calu. Piękna oprawa graficzna, cudowne zdjęcia, a wielbiciele zdrowego odżywiania znajdą w niej wiele śniadaniowych inspiracji. Ja jestem w pełni usatysfakcjonowana i z chęcią sięgnę po inne książki autorki.
__________
http://ja-ksiazkoholik.blogspot.com/2018/02/beata-pawlikowska-sniadania-swiata.html
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie on daje nam zastrzyk energii po kilku(nastu) godzinach snu, dlatego powinien być wartościowy. Nie każdy jest wielbicielem tradycyjnej owsianki, którą wiele osób kojarzy z papką z dzieciństwa serwowaną przez rodziców, bądź w przedszkolach. Jednak co kraj, to obyczaj. Beata Pawlikowska zabiera czytelnika w kulinarną...
więcej Pokaż mimo to