Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kompoty, marynaty, dżemy

Wydawnictwo: Watra
7,5 (2 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8322500335
liczba stron
158
język
polski
dodał
Proteus

Mała, skondensowana forma książki może na początku odrzucać, ale po przejrzeniu spisu treści widzimy mnogość przepisów na wszelkiego rodzaju soki, kompoty, pasteryzowane warzywa, marynaty, sałatki, powidła, syropy owocowe, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, a nawet sorbety. Osobną perełką tej książeczki jest rozdział o napojach fermentowanych, takich jak: wina, napoje musujące, wzmacniane...

Mała, skondensowana forma książki może na początku odrzucać, ale po przejrzeniu spisu treści widzimy mnogość przepisów na wszelkiego rodzaju soki, kompoty, pasteryzowane warzywa, marynaty, sałatki, powidła, syropy owocowe, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, a nawet sorbety. Osobną perełką tej książeczki jest rozdział o napojach fermentowanych, takich jak: wina, napoje musujące, wzmacniane alkoholem i nalewki.
Oprócz samych przepisów, które są porażająco proste i skierowane raczej na rodzime warunki, pozycja zawiera również podstawowe porady i zasady w tematach
technicznych, czyli - pozyskiwanie surowców i sposoby ich przygotowania, potrzebne narzędzia, sposoby uszczelniania i przechowywania przetworów, porady na temat kiszenia, solenia, zagęszczania, czy suszenia.
Całość okraszona skorowidzem przepisów i czytelnym spisem treści.

 

źródło opisu: Opinia własna

źródło okładki: Własne

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1673
Proteus | 2016-01-14
Na półkach: Przeczytane

Trafiłem na pozycję zupełnym przypadkiem, przeszukując książki przeznaczone do utylizacji w miejscowej bibliotece.
Nabywszy za symbolicznego "złocisza" wiedziałem, że żonina biblioteczka kulinarna zyska wartościową i ciekawą pozycję.

Mała, skondensowana forma książki może na początku odrzucać, ale po przejrzeniu spisu treści widzimy mnogość przepisów na wszelkiego rodzaju soki, kompoty, pasteryzowane warzywa, marynaty, sałatki, powidła, syropy owocowe, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, a nawet sorbety. Osobną perełką tej książeczki jest rozdział o napojach fermentowanych, takich jak: wina, napoje musujące, wzmacniane alkoholem i nalewki.
Oprócz samych przepisów, które są porażająco proste i skierowane raczej na rodzime warunki, pozycja zawiera również podstawowe porady i zasady w tematach
technicznych, czyli - pozyskiwanie surowców i sposoby ich przygotowania, potrzebne narzędzia, sposoby uszczelniania i przechowywania przetworów, porady na temat kiszenia, solenia, zagęszczania, czy suszenia.
Całość okraszona skorowidzem przepisów i czytelnym spisem treści.

Książeczka szatą graficzną i sposobem wydania przypomina "Domowy wyrób win" Jana Cieślaka (to samo wydawnictwo):
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/73883/domowy-wyrob-win
lub kultową już "Kuchnię Polską" Stanisława Bergera:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/215719/kuchnia-polska
Jeżeli ktoś zna, ma te książki to i omawiane "Kompoty Dżemy Marynaty" Zdzisławy Skrodzkiej nie będą w tym towarzystwie czuły się gorsze.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Golden Hill

Po kilku nieudanych próbach zrozumienia pierwszego zdania powieści Golden Hill (ponad pół strony!), stwierdziłem „nie dam rady”, nie dam rady jej prze...

zgłoś błąd zgłoś błąd