Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy

Tłumaczenie: Anna Frankowska
Wydawnictwo: Druga Strona
7,52 (64 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
8
9
9
8
18
7
14
6
11
5
0
4
2
3
1
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The Starch Solution: Eat the Foods You Love, Regain Your Health, and Lose the Weight for Good!
data wydania
ISBN
9788364190070
liczba stron
400
słowa kluczowe
dieta, skrobia, McDougall, zdrowie, dietetyka
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodał
Ciacho

Jedz to, co lubisz, odzyskaj zdrowie i schudnij raz na zawsze! Książka dr McDougalla to kompendium wiedzy na temat diety roślinnej, która umożliwia powrót do zdrowia oraz utratę zbędnych kilogramów. Ten model żywienia oparty jest na wynikach badań naukowych oraz ponad trzydziestoletnim doświadczeniu lekarskim autora. Większość osób na tej diecie przestaje mieć problemy z ciśnieniem,...

Jedz to, co lubisz, odzyskaj zdrowie i schudnij raz na zawsze!
Książka dr McDougalla to kompendium wiedzy na temat diety roślinnej, która umożliwia powrót do zdrowia oraz utratę zbędnych kilogramów. Ten model żywienia oparty jest na wynikach badań naukowych oraz ponad trzydziestoletnim doświadczeniu lekarskim autora.
Większość osób na tej diecie przestaje mieć problemy z ciśnieniem, cholesterolem i trawieniem. W wielu przypadkach pacjenci przestają brać dotychczasowe leki i suplementy. W odróżnieniu od medycyny tradycyjnej, dieta roślinna oparta na skrobi nie leczy objawów, lecz przyczyny chorób, takich jak otyłość, choroby serca czy cukrzyca. Właściwie dobrana dieta może działać jak lekarstwo.
Dr McDougall nie boi się mówić prawdy na temat skutków tzw. diety zachodniej i wpływu produktów odzwierzęcych na stan zdrowia. Traktuje pacjenta jak partnera – uważa, że każdy musi zrozumieć, jakie są korzyści spożywania skrobi, aby tę dietę konsekwentnie i świadomie stosować. Jasno tłumaczy wpływ odżywiania na ludzki organizm oraz obala mity żywieniowe. Książka zawiera łatwy plan diety oraz sto prostych i smacznych przepisów przygotowanych przez Mary McDougall.

To nie kolejna krótkotrwała moda, lecz bezpieczna i zdrowa dieta oparta na wiedzy medycznej, którą można stosować przez całe życie.

 

źródło opisu: http://tetraerica.home.pl/pl/producer/Wydawnictwo-Druga-Strona/8

źródło okładki: http://tetraerica.home.pl/pl/producer/Wydawnictwo-Druga-Strona/8

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (218)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1263
Ciacho | 2014-09-25
Przeczytana: 25 września 2014

Od blisko trzech lat opieram swoje życie na zbilansowanej diecie, gdzie kładę głównie nacisk na zdrowe odżywianie się i dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz budowy beztłuszczowej masy mięśniowej. Uprawiam systematycznie sport i unikam, a przynajmniej staram się mocno ograniczyć spożywanie wszelkiego rodzaju napojów i posiłków, które zawierają cukier i nieprawdopodobne związki chemiczne, o których istnieniu niegdyś nie miałem zielonego pojęcia, bo nie zwracałem na to uwagi. Staram się również na bieżąco czytać wszelkiego rodzaju artykuły zamieszczane w prasie, czy internecie, stale poszerzając swoją wiedzę, ponieważ dietetyka jest nauką medyczną, która ciągle opiera się na przeprowadzaniu wszelkiego rodzaju badań, eksperymentów i rozprawek naukowych wprowadzając często coś nowego, o czym warto wiedzieć. Kiedy więc dostałem propozycję otrzymania książki "Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia,...

książek: 627
Lulu | 2015-06-02
Przeczytana: 02 czerwca 2015

Przystępnie napisana i bardzo praktyczną książka, mówiąca o ogromych korzyściach nie tylko zdrowotnych ale i ekologicznych, powrotu do tradycyjnej diety wysokoskrobiowej.

Przytoczony został szereg badań, potwierdzających wysnute przez doktora wnioski, kilkanaście historii z życia jego pacjentów, u których dieta ta przyniosła fenomenalne korzyści.

Do tego kilka bardzo cennych rad odnośnie przygotowań do przejścia na proponowany przez autora styl odżywiania się, spis przydatnych artykułów spożywczych, porady jak zacząć oraz 100 ciekawych i prostych przepisów do wykorzystania lub zainspirowania się na początku.

Solidnie napisana, bez zbędnego rozwlekania i cienia marketingu.
Czytając ją, czułam się jak jeden z pacjentów, rzetelnego, uczciwego i bardzo wykształconego doktora jakim niewątpliwie jest dr McDougall.
Po przeczytaniu jej, naprawdę zmieniłam swoje spojrzenie na jedzenie.

książek: 2475
Figunia33 | 2014-09-22
Przeczytana: 10 września 2014

Długo wyczekiwana na polskim rynku książka w nowoczesnym trendzie dietetyki idącym pod prąd przemysłowi farmaceutycznemu i lobby producentów żywności. Oparta na rzetelnych badaniach publikacja, która nie tylko obala mity, ale również demaskuje ich źródło. Pokazuje, jak trudno, pozornie oczywistym treściom, przebić się do publicznej świadomości, przez co społeczeństwa świata zachodniego dotykają coraz liczniejsze choroby cywilizacyjne.

Dr McDougall nie proponuje nam kolejnej diety odchudzającej, tylko zmianę sposobu myślenia o odżywianiu, wpływie jedzenia na nasz organizm oraz szersze, globalne spojrzenie na to, co cywilizacje zachodnie robią z naszą planetą, a co w dużej mierze ma swoje źródło we współczesnych sposobach produkowania żywności.

Liczne przykłady osób, których opowieści wzbogacają książkę pokazują, że dieta oparta na skrobi potrafi przyczynić się do spektakularnej utraty wagi. To, co jednak uważam za znacznie ważniejsze, to wpływ diety na zdrowie, na całość...

książek: 103
BogusiaM | 2016-03-03
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 03 marca 2016

Lekka w odbiorze i do czytania. Poparta historiami "gwiazd" Dr McDougalla. Rewolucyjna jak dla mnie, bo wcześniej nie wiele pochlebnych słów słyszałam o skrobi, prędzej "nie jedz ziemniaków - bo tuczą", a prawda jest taka, że to nie ziemniaki a sosy (przeważnie na bazie mięsa) przyczyniają się do otyłości.
Bardzo ciekawa pozycja z ogromem prostych przepisów, których na pewno chociaż część wcielę do swojego bezmięsnego żywienia.

książek: 17
nessie | 2015-12-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 21 grudnia 2015
książek: 892
relskias | 2016-12-16
Na półkach: Przeczytane, 2016
Przeczytana: 14 grudnia 2016

Kolejny amerykanski bestseller z dziedziny dietetyki. Niby taki przelomowy i odkrywczy, ale ja tam wyczytalam same oczywistosci.

książek: 10
Melante | 2017-11-11
Na półkach: Przeczytane
książek: 46
giraffeee | 2017-10-26
Na półkach: Przeczytane
książek: 126
butterflywingedsoul | 2017-09-24
Na półkach: Przeczytane
książek: 38
inkaz | 2017-08-30
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 208 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd