Jedzenie które leczy. Kuchnia zgodna z zasadami medycyny ajurwedyskiej
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zwierciadło
- Data wydania:
- 2017-10-25
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-10-25
- Liczba stron:
- 295
- Czas czytania
- 4 godz. 55 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365456946
- Tagi:
- kuchnia medycyna ajurwedyjska zdrowie zdrowe odżywianie
Jesteś tym, co... jesz
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to, co jemy wpływa zarówno na naszą witalność, wagę, stan naszej skóry czy włosów, ale również na kondycję naszego całego organizmu, w tym szczególnie na stan naszych narządów.
Z jakich produktów, ziół i przypraw powinniśmy komponować menu, aby mieć energię i cieszyć się zdrowiem? Odpowiedź znajdziesz w książce Jedzenie, które leczy.
Karolina i Maciej Szaciłło skorzystali z mądrości najstarszej znanej ludzkości medycyny - ajurwedy. Ten liczący 5 tysięcy lat system medyczny podchodzi do zdrowia w sposób holistyczny. Pomaga powrócić i utrzymać stan równowagi. Czy istnieje jedna, idealnie dobrana dieta dla każdego? Nie. Każdy z nas jest bowiem inny. Różnimy się nie tylko widocznymi elementami jak wzrost, waga, płeć czy kolor skóry. Mamy m.in. inne trawienie, różne zapotrzebowanie energetyczne. Mało tego nasze potrzeby zmieniają się wraz ze zmiennością otaczającego nas świata. Innego rodzaju przyprawy i smaki są nam potrzebne zimą, a inne upalnym latem.
Autorzy nie tylko podadzą przepisy na proste i smaczne posiłki sprzyjające zdrowiu, ale podpowiedzą, jak odnaleźć swoją drogę do zdrowia i radości życia.
Karolina Szaciłło jest specjalistką od zdrowego trybu życia. Publikuje m.in. na łamach „Wysokich Obcasów”, „Coachingu”. Prowadzi warsztaty i szkolenia z zakresu medytacji, zdrowego jedzenia oraz wyjazdowe detoksy wraz z mężem, Maciejem Szaciłło. Jest współautorką poradników dietetycznych, koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu.
Maciej Szaciłło jest popularnym ekspertem od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną Szaciłło, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania, wyjazdowe detoksy oraz zajęcia związane z medytacją, ćwiczeniami oddechowymi i tym podobnymi. Od lat prowadzi także kącik zdrowego gotowania w Dzień Dobry TVN. Jest współautorem licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 67
- 45
- 15
- 6
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Jedzenie które leczy. Kuchnia zgodna z zasadami medycyny ajurwedyskiej
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Duża książka pełna jedzenia, rad, informacj,i wiedzy i oczywiście przepisów na jedznie które leczy. Co więcej cała ta kuchnia zgodna jest jest zasadami ajurwerdyjskimi. Może was to ciekawi?
Mamy tu sporo nawiązać właśnie do Ajurwedy. Nie znam jeszcze dobrze tego tematu, ale bardzo mnie ciekawi. Słyszeliście kiedyś i vata, pitta i kapha? Mamy tu nawet test, aby sprawdzić który pasuje pasuje do nas i to naprawdę się sprawdza. Wow byłam bardzo zaskoczona.
Przepisów jest mnóstwo, zarówno menu na wiosnę, lato, jesienn, zimę jak i z podziałem na śniadsnie obiad, kolację. Podzielone przede wszystkim właśnie na te trzy vata, pitta i kapha. Naprawdę szeroki wybór zarówno prostych jak i bardziej wymyślnych dań. Całość opatrzony piękna grafika, która tym bardziej sprawia, że ma się ochotę spróbować tych pyszności.
Że wszystkich książek z przepisaniami ta zaskoczyła mnie najbardziej. Temat Ajurwedy jego dokładnie opisany, zaszokowała mnie to zaskoczyło bardzo się to sprawdza, wiele się dowiedziałam i zaznaczyłam mnóstwo przepisów przepisy wypróbowania. Ta książka zrobiła na mnie wrażenie i polecam ją wam.
Duża książka pełna jedzenia, rad, informacj,i wiedzy i oczywiście przepisów na jedznie które leczy. Co więcej cała ta kuchnia zgodna jest jest zasadami ajurwerdyjskimi. Może was to ciekawi?
więcej Pokaż mimo toMamy tu sporo nawiązać właśnie do Ajurwedy. Nie znam jeszcze dobrze tego tematu, ale bardzo mnie ciekawi. Słyszeliście kiedyś i vata, pitta i kapha? Mamy tu nawet test, aby sprawdzić...
http://www.kulturatka.pl/2017/12/15/jedzenie-ktore-leczy-recenzja/
_________________________________________________________________
Muszę przyznać, że styl życia do którego zapraszają nas autorzy książki, był mi do tej pory zupełnie obcy – nie wiedziałam, ani czym ajurweda jest, ani na czym polega. Zgodnie z tą bardzo już starą dziedziną nauki (liczącą ponad 5 tysięcy lat),Karolina i Maciej Szaciłło skomponowali, aż 80 przepisów kucharskich, które sprzyjają zdrowiu i pomagają utrzymać stan równowagi. „Jedzenie, które leczy” jest jednak nie tylko zaproszeniem do kuchni zgodnej z zasadami ajurwedy, ale także podróżą do Indii w poszukiwaniu jej korzeni.
Obszerny wstęp wyjaśnia nam, że ajurweda to nauka dotycząca całego życia. Autorzy książki w bardzo prosty i przystępny sposób przybliżają genezę tego słowa, opowiadają o swoich doświadczeniach związanych z praktykowaniem zasad tej nauki oraz komponują potrawy, które oprócz właściwości leczniczych mają również dobrze smakować. Ich przepisy zostały odpowiednio dobrane do poszczególnych „doszy” (czyli energii),z których składa się nasza „konstytucja”. Opisują oni nie tylko sposób przyrządzania poszczególnych dań, ale również podpowiadają co należy jeść, oraz czego unikać w codziennym menu – mając cały czas na uwadze swoją dominującą doszę (określimy ją rozwiązując test przygotowany przez autorów książki). Ajurweda, dodatkowo proponuje konkretne godziny spożywania posiłków, oraz podkreśla że aby osiągnąć harmonię ważna jest nie tylko dieta, ale również joga oraz medytacja. Nauka ta rozpatruje zdrowie na poziomie umysłowym, fizycznym, duchowym oraz społecznym, dlatego potrawy zaproponowane przez Karolinę i Macieja Szaciłło składają się wyłącznie z naturalnych i świeżych produktów.
Wszystkie przepisy, które znajdziemy w książce są bezmięsne – potrawy wyłącznie wegetariańskie (niektóre również wegańskie) – ale bardzo sycące, opracowane w dwóch wariantach: jesienno-zimowym oraz wiosenno-letnim. Do ich przygotowania nie potrzebujemy jednak jakichś niezwykłych, drogich czy trudno dostępnych produktów (choć tych najbardziej wartościowych i naturalnych nie znajdziemy zapewne w zwykłym sklepie). Sposób przyrządzenia potraw jest łatwy i szybki, a podane w książce uwagi (stopień trudności, czas przygotowania oraz wielkość porcji) adekwatne do opisu. Smak dań, które udało mi się do tej pory przygotować (ryż kokosowy z kremem z marchwi oraz paneer ze szpinakiem i ryżem Basmati),niestety mnie osobiście nie zachwycił. Smakują podobnie, ich struktura również znacząco się od siebie nie różni i raczej nie będą to dania na długo zapamiętane czy często przeze mnie przygotowywane. Kuchnia ajurwedyjska mnie osobiście nie przekonała – nie okazała się ona niebem dla mojego podniebienia (dla właściwości zdrowotnych polecam, dla radości płynącej z odkrycia nowego smaku już niekoniecznie). Chętnie jednak sięgnę po inne książki autorstwa tej pary, bo choć kuchnia ajurwedyjska nie trafiła na listę moich ulubionych, to zachęciła mnie do wypróbowania i odkrycia nowych smaków.
_____________________________________________________________
*czytaj całość: http://www.kulturatka.pl/2017/12/15/jedzenie-ktore-leczy-recenzja/
http://www.kulturatka.pl/2017/12/15/jedzenie-ktore-leczy-recenzja/
więcej Pokaż mimo to_________________________________________________________________
Muszę przyznać, że styl życia do którego zapraszają nas autorzy książki, był mi do tej pory zupełnie obcy – nie wiedziałam, ani czym ajurweda jest, ani na czym polega. Zgodnie z tą bardzo już starą dziedziną nauki (liczącą ponad 5 tysięcy...
Fantastyczna książka, którą przypadkiem zauwazyłam w bibliotece, jednak po lekturze, musiałam mieć swoją. Wspaniałe przepisy, świetnie opisane podejście wg ajurwedy. Polecam każdemu!
Fantastyczna książka, którą przypadkiem zauwazyłam w bibliotece, jednak po lekturze, musiałam mieć swoją. Wspaniałe przepisy, świetnie opisane podejście wg ajurwedy. Polecam każdemu!
Pokaż mimo to6 luty 2021r.
6 luty 2021r.
Pokaż mimo to