Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Pierogi nie tylko po polsku.

Wydawnictwo: Świat Książki
5,75 (4 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
2
6
1
5
0
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7799-898-4
liczba stron
192
słowa kluczowe
pierogi
język
polski

Niepodzielnie panujące na polskich stołach, miękkie, pyszne, wypełnione kapustą, grzybami, mięsem, czasem kaszą, serem lub owocami, wedle smaków i gustów, kochane przez wszystkich, którzy lubią jeść. Pierogi! Nasze, polskie, chociaż chyba niekoniecznie?! Rozejrzyjmy się dokoła. A tortellini, pielmieni, pierogi dargijskie, maleńkie ravioli, kołduny, cepeliny - jedzą je Włosi, Rosjanie, a nawet...

Niepodzielnie panujące na polskich stołach, miękkie, pyszne, wypełnione kapustą, grzybami, mięsem, czasem kaszą, serem lub owocami, wedle smaków i gustów, kochane przez wszystkich, którzy lubią jeść. Pierogi! Nasze, polskie, chociaż chyba niekoniecznie?! Rozejrzyjmy się dokoła. A tortellini, pielmieni, pierogi dargijskie, maleńkie ravioli, kołduny, cepeliny - jedzą je Włosi, Rosjanie, a nawet Chińczycy. Mnóstwo przepisów na pierogi, te z pieca, smażone, drożdżowe, chrupiące, polskie i egzotyczne. Wypróbuj pierogi biłgorajskie, pierogi z kaszą krakowską, boczkiem i serem, uszka do rosołu, pierogi babcine na słodko czy pierożki z dynią. Przy przepisach - sprawdzone i przydatne podpowiedzi.

 

źródło opisu: http://www.swiatksiazki.pl/pierogi-nie-tylko-po-po...(?)

źródło okładki: http://www.swiatksiazki.pl/pierogi-nie-tylko-po-po...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 5366
Zapatrzona_W_Książki | 2012-12-18
Przeczytana: 14 grudnia 2012

„Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Podobno biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce.”*

Pierogi w naszych domach to potrawa często spotykana. Z mięsem, kapustą i grzybami, jagodami a nawet pasztetem. Kto co lubi, prawdę mówiąc. Tradycyjne i te mniej tradycyjne. Kojarzą się z dzieciństwem i maminą kuchnią.

„Pierogi nie tylko po polsku” to książka z przepisami na różnego rodzaju pierogi. Przepisy poprzedza krótka notatka o cieście pierogowym. Przepisy są podzielone na dwie części: Pierogi gotowane oraz Pierogi pieczone i smażone. Każdy przepis zawiera składniki do ciasta i nadzienia, sposób wykonania oraz ciekawostki o danym daniu. Czasami jest też dołączona fotografia potrawy. Przepisy są różne, dla każdego znajdzie się tutaj coś dobrego. Wytrawne i trochę mniej, tradycyjne, ale i nowoczesne, wegetariańskie, egzotyczne. Proste i trudniejsze w wykonaniu.

Mistrzynią kuchni nie jestem, ba, ja prawie wcale nie gotuję. Nie moja bajka, trudno. Jednak gdy tylko zobaczyłam tę pozycję i wspomniałam o niej mamie musiałam ją mieć, a raczej musiała mieć ją moja rodzicielka. Zaznaczam więc, że opinia jest jej ubrana w moje słowa, gdyż twierdzi, że jej wypowiedz nie nadaje się na opublikowania. Słowo się rzekło i obietnicy trzeba dotrzymać.

„Pierogi nie tylko po polsku” to prawdziwa skarbnica wiedzy dla osób kochających pierogi w różnym wydaniu i lubiąca eksperymentować. Sama byłam zaskoczona ilością sposobów wykonania tej, mogłoby się wydawać, prostej potrawy. Plusem tego wydania jest różnorodność, jak już było prędzej wspomniane, każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego znajdują się tu pomysły, które można wykorzystać w rodzinnym gronie jak i na jakiejś większej uroczystości. Przepisy z różnych części naszego kraju, ale i innych miejsc. Połączenia często… dziwne, ale z pewnością smaczne. Każdy sposób wykonania jest opisany czytelnie i zrozumiale.

Książka ta została wydana na papierze, który szybko się nie zniszczy podczas korzystania z niej w kuchni. Oprawa graficzna jest ładnie wykonana, dużej ilości przepisom towarzyszą zdjęcia, pokazujące jak dana potrawa wygląda. Wszystko jest opisane w sposób jednolity i bez problemu da się odnaleźć to czego akurat szukamy.

„Pierogi nie tylko po polsku” przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pichcenia. Jedna potrawa, a ile można z nią zrobić na tyle przeróżnych sposobów. Dzięki niej zaspokoicie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Polecamy!

* Wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pierogi)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Kłamczucha

„Kłamczucha” ma w sobie coś z kryminału, ma w sobie coś z dreszczowca, ale przez długi czas wydaje się być niewinną opowieścią o wyjątkowej, silnej, n...

zgłoś błąd zgłoś błąd