O, kuchnia!

Okładka książki O, kuchnia!
Anthony Bourdain Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Kill Grill (tom 3) reportaż
400 str. 6 godz. 40 min.
Kategoria:
reportaż
Cykl:
Kill Grill (tom 3)
Tytuł oryginału:
Medium Raw. A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook
Wydawnictwo:
W.A.B.
Data wydania:
2012-03-21
Data 1. wyd. pol.:
2012-03-21
Liczba stron:
400
Czas czytania
6 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788377476635
Tłumacz:
Wioletta Lamot
Tagi:
kuchnia
Średnia ocen

                6,8 6,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny Anthony Bourdain, Laurie Woolever
Ocena 4,8
Dookoła świata... Anthony Bourdain, L...
Okładka książki Dorwać Jiro! Anthony Bourdain, Langdon Foss, Joel Rose, José Villarrubia
Ocena 6,0
Dorwać Jiro! Anthony Bourdain, L...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,8 / 10
80 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
863
67

Na półkach: , ,

Nadal bardzo lubię Anthony'ego Bourdain, ale jego ostatnia książka najmniej mi się podoba.

Po przeczytaniu kilku pierwszych rozdziałów stwierdziłam: nierówna, stylistycznie niedopracowana, pisana, mam wrażenie, na kolanie, byle więcej upchnąć kwiecisto-rynsztokowych porównań, byle więcej odniesień do seksu i kokainy. Ale też jak zawsze do bólu szczera, za co go cenię.
Bo "Kill grill 3", to trochę pamiętnik, rozrachunek ze swoim życiem i podsumowanie. Pięknie pisze o córce, niektórzy nigdy nie dojrzewają do roli ojca, a on co prawda późno, ale wydaje się, że faktycznie wie co robi.

Na szczęście z każdą kolejną stroną autor się rozkręcał. Im więcej pisał o kuchni, a nie o sobie, tym lepiej się go czytało. I pewnie właśnie o to chodzi. Lubię bowiem, gdy Bourdain pisze o jedzeniu, bo wie na temat dużo, robi to z miłością i nie ogląda się na zdanie innych.
Nie reklamuje żadnej firmy czy restauracji, jeśli coś chwali, to na pewno jest przekonany o doskonałej jakości, jeśli krytykuje (a robi to bez litości) to również ma powody. Można się z nim zgadzać albo nie, ale z pewnością warto posłuchać.
Kolejny plus, to fakt, że Bourdain nie jest fanatykiem żadnego stylu życia, nie cierpi fast foodu (z książki można się dowiedzieć, jak przekonać dziecko, żeby się trzymało z dala od McDonalda), ale też widzi i opisuje nierealne postulaty wielu zwolenników zdrowej żywności i slow foodu. Uwielbia dobrze zjeść, ale nie jest snobem kulinarnym.

Polecam na przykład rewelacyjny rozdział o hamburgerze: bez zadęcia na temat sztandarowej potrawy Amerykanów. W pamięci utkwił mi też opis pracy mistrza sprawiania ryb.

Podsumowując: po tej lekturze znowu uświadomiłam sobie jak mało wiem o jedzeniu. I mimo, że od stylu mogą czasami rozboleć zęby - obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy interesują się jedzeniem.

Nadal bardzo lubię Anthony'ego Bourdain, ale jego ostatnia książka najmniej mi się podoba.

Po przeczytaniu kilku pierwszych rozdziałów stwierdziłam: nierówna, stylistycznie niedopracowana, pisana, mam wrażenie, na kolanie, byle więcej upchnąć kwiecisto-rynsztokowych porównań, byle więcej odniesień do seksu i kokainy. Ale też jak zawsze do bólu szczera, za co go cenię.
Bo...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    117
  • Przeczytane
    105
  • Posiadam
    46
  • Chcę w prezencie
    8
  • Teraz czytam
    6
  • 2012
    4
  • Empik audio fakt
    1
  • 2013
    1
  • Przemyślane
    1
  • Ebook
    1

Cytaty

Więcej
Anthony Bourdain O, kuchnia! Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także