Elementarz gotowania
Wydawnictwo: Agora kulinaria, przepisy kulinarne
240 str. 4 godz. 0 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Agora
- Data wydania:
- 2011-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-01-01
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-268-0670-4
Iza Frycz wierzy, że każdy jest w stanie nauczyć się gotować. Trzeba tylko poznać podstawowe zasady obowiązujące w kuchni. Cierpliwie, krok po kroku, wyjaśnia je, zaczynając od wyboru składników potrawy, poprzez ich przygotowanie, na samym gotowaniu czy pieczeniu kończąc. Radzi też w jaki sposób i z czym potrawę podać, aby w pełni wydobyć jej smak. Są to przepisy na dania tradycyjne, nic nie da się zrobić na skróty. Nie są też modnie dietetyczne... I dlatego gotowane według elementarza potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 17
- 15
- 13
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Zdecydowanie nie nadaje się dla osób, które dopiero rozpoczęły swoją kulinarną przygodę. Jeżeli mam być całkowicie szczera to gdybym trzymała się ściśle przepisów i gramatur to pewnie część dań byłaby niejadalna i w dodatku zbyt droga. Po "udoskonaleniu" kilku przepisów można faktycznie ugotować coś dobrego. Elementarzem bym akurat tej książki nie nazywała chyba, że bierzemy pod uwagę tylko fakt, iż są zamieszczone tu naprawdę podstawy kuchni, wiec widocznie o to chodziło. Nie wykluczam również, że najzwyczajniej nie nadaje się do gotowania i z tego powodu musiałam "ulepszać".
Dla mnie najważniejsze jest, że to co gotuje smakuje mojej rodzinie. Sprawa smaku to tylko kwestia gustu.
Zdecydowanie nie nadaje się dla osób, które dopiero rozpoczęły swoją kulinarną przygodę. Jeżeli mam być całkowicie szczera to gdybym trzymała się ściśle przepisów i gramatur to pewnie część dań byłaby niejadalna i w dodatku zbyt droga. Po "udoskonaleniu" kilku przepisów można faktycznie ugotować coś dobrego. Elementarzem bym akurat tej książki nie nazywała chyba, że...
więcej Pokaż mimo toPrzerost formy nad treścią. Niby to tradycyjne przepisy (zdecydowanie z drogiej, pretensjonalnej restauracji),niby dla tych, co się uczą. A ja mam wrażenie, że autorka nadmiernie je rozbudowała i skomplikowała, do tego stopnia, że zrobienie zwykłego drożdżowego urasta do zadania na minimum 2 dni. Same opisy nie są czytelne, a wskazówki niejednokrotnie mylą i wprowadzają w błąd. Książka powinna nosić podtytuł: jak utrudnić i obrzydzić gotowanie. Zasłonę milczenia spuszczę na sprawę doboru przepisów.
Przerost formy nad treścią. Niby to tradycyjne przepisy (zdecydowanie z drogiej, pretensjonalnej restauracji),niby dla tych, co się uczą. A ja mam wrażenie, że autorka nadmiernie je rozbudowała i skomplikowała, do tego stopnia, że zrobienie zwykłego drożdżowego urasta do zadania na minimum 2 dni. Same opisy nie są czytelne, a wskazówki niejednokrotnie mylą i wprowadzają w...
więcej Pokaż mimo toDramat.
Dramat.
Pokaż mimo toKrok po kroku wyjaśnia autorka jak przyrządzić daną potrawę, dla takiego osobnika jak ja, co to umiejętności może i posiada, ale talentu zero jest to wielka pomoc. Ładne zdjęcia na plus.
Podział na działy jest następujący:
Zupy, Ryby, Mięsa, Drób, Dania z mąki i jajek, Dania z różnych stron świata, Ciasta i ciasteczka. A wśród przepisów m.in. de volaille, tiramisu, ratatuj, knedle, gulasz, barszcz ukraiński czy ryba po grecku.
Krok po kroku wyjaśnia autorka jak przyrządzić daną potrawę, dla takiego osobnika jak ja, co to umiejętności może i posiada, ale talentu zero jest to wielka pomoc. Ładne zdjęcia na plus.
więcej Pokaż mimo toPodział na działy jest następujący:
Zupy, Ryby, Mięsa, Drób, Dania z mąki i jajek, Dania z różnych stron świata, Ciasta i ciasteczka. A wśród przepisów m.in. de volaille, tiramisu, ratatuj,...