Restauracje w II Rzeczpospolitej
Simon i Stecki na Krakowskim Przedmieściu, Astoria przy Nowym Świecie, restauracja Franciszka Trzaski w Zakopanem to nazwy tylko kilku najbardziej znanych lokali, w których stołowały się najsłynniejsze osobistości dwudziestolecia międzywojennego. Z racji, że zapotrzebowanie na kawiarniano-restauracyjne rozrywki było w tym czasie ogromne, w każdym większym mieście powstawały coraz to nowe zakątki gastronomiczne. Polska kuchnia słynęła także na oceanach. Restauracje na M/S Batory czy M/S Piłsudski należały do najlepszych na morskich szlakach pasażerskich.
Prezentowana książka to fascynująca opowieść o kulinarnych zakamarkach II Rzeczpospolitej. Wzbogacona archiwalnymi fotografiami oraz oryginalnymi przepisami z menu najlepszych polskich restauracji i kawiarni przybliży zapomniane smaki okresu międzywojnia.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 22
- 14
- 8
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Bardzo ciekawy album, w którym zostały zaprezentowane głównie restauracje i kawiarnie, cieszące się największą popularnością w okresie przed II wojną światową.
Można z niej zaczerpnąć informacje o dobrze prosperujących w tamtych czasach lokalach gastronomicznych takich miast jak: Warszawa, Kraków, Zakopane, Białystok, Lublin, Lwów. Autor opowiada jak proste przydrożne karczmy z XIX w. ewoluowały do wytworniejszych miejskich lokali, które później przeistaczały się w restauracje, i jak te z kolei stały się z czasem inspiracją do powstania kawiarni.
Czytając wzmiankę o konkretnej restauracji, często dowiadujemy się jaką znaną osobistość można było swego czasu napotkać w danym miejscu. Mowa o ludziach pióra, politykach, malarzach, aktorach...
Opisy lokali są okraszone anegdotami, notkami z ówczesnej prasy o ciekawszych wydarzeniach danego miejsca, czy wspominkami o serwowanych tam rarytasach.
Dodam też, że format książki jest nieco większy niż A4, dzięki czemu można dokładnie przyjrzeć się zamieszczonym w powiększeniu zdjęciom, oddającym klimat opisywanych miejsc.
Mimo, iż brakowało mi w tym albumie informacji o znanych lokalach z jeszcze kilku innych znaczących polskich miast, to przyznam, że autorowi udało się całością odtworzyć namiastkę atmosfery tamtych miejsc, czytając żałowałam, że nie mam pod ręką gramofonu z kolekcją winyli z tego okresu;).
Polecam!:)
Bardzo ciekawy album, w którym zostały zaprezentowane głównie restauracje i kawiarnie, cieszące się największą popularnością w okresie przed II wojną światową.
więcej Pokaż mimo toMożna z niej zaczerpnąć informacje o dobrze prosperujących w tamtych czasach lokalach gastronomicznych takich miast jak: Warszawa, Kraków, Zakopane, Białystok, Lublin, Lwów. Autor opowiada jak proste przydrożne...
Lekka, łatwa i przyjemna. Zachęcająca do głębszego zapoznania się z tematem. Cudowne fotografie.
Lekka, łatwa i przyjemna. Zachęcająca do głębszego zapoznania się z tematem. Cudowne fotografie.
Pokaż mimo to