The World Atlas of Coffee - From Beans to Brewing - Coffees Explored, Explained and Enjoyed
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- The World Atlas of Coffee - From Beans to Brewing - Coffees Explored, Explained and Enjoyed
- Wydawnictwo:
- Mitchell Beazley
- Data wydania:
- 2014-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-01-01
- Data 1. wydania:
- 2014-01-01
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 9781845337872
- Tagi:
- kawa album barista baristyka
Where coffee comes from, how it was harvested, the roasting process and the water used to make the brew are just a few of the factors that influence the taste of what we drink. World champion barista, and coffee roaster, James Hoffmann examines these key factors, looking at varieties of coffee, the influence of terroir, how it is harvested and processed, the roasting methods used, through to the way in which the beans are brewed.
Country by country - from Bolivia to Zambia - he then identifies key characteristics and the methods that determine the quality of that country's output. Along the way we learn about everything from the development of the espresso machine, to why strength guides on supermarket coffee are really not good news. This is the first book to chart the coffee production of over 35 countries, encompassing knowledge never previously published outside the coffee industry. For everyone who wants to understand more about coffee and its wonderful nuances and possibilities, this is the book to have.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 28
- 23
- 6
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki The World Atlas of Coffee - From Beans to Brewing - Coffees Explored, Explained and Enjoyed
Dodaj cytat
Opinia
James Hoffmann jest niesamowicie wnikliwym przewodnikiem po świecie kawy. Jest baristą, przedsiębiorcą, w 2007 r. wygrał mistrzostwa świata baristów (World Barista Championship). Sposób w jaki przekazuje swoją imponującą wiedzę w tej książce jest bardzo obrazowy i niesamowicie działa na wyobraźnię.
Książka jest podzielona na trzy części: (1) wprowadzenie przedstawiające opis gatunków, odmian botanicznych, uprawę, obróbkę oraz handel kawą; (2) od ziarna do filiżanki, gdzie opisano proces palenia ziaren kawy, sposoby opisu smaku kawy, przygotowanie oraz sposoby zaparzania; (3) pochodzenie, w podziale na kontynenty, kraje oraz regiony upraw kawy z krótką charakterystyką.
Piękne rysunki i fotografie, bardzo dokładne i popularno-naukowe opisy przedstawiające podejście do picia i przyrządzania kawy, pozwalają poczuć roznoszący się delikatny i charakterystyczny zapach świeżo zmielonej i zaparzonej kawy. Pokazują również ogromną różnorodność świata kawy; to, że smak i body (odczucie na języku, konsystencja) kawy różni się w zależności od kraju pochodzenia, sposobu obróbki czy zaparzania. Ta książka jest doskonałą zachętą do próbowania, otwierania się na nowe smaki, a przede wszystkim picia kawy w sposób spokojny i uważny.
Ja zaczęłam pić kawę bardzo późno, ale dzięki próbowaniu i poznawaniu nowych możliwości, teraz nie mogę wyobrazić sobie dnia bez niej. Ta książka oraz inna twórczość Jamesa Hoffmanna pozwoliła mi przede wszystkim rozszerzać wiedzę na temat kawy i przekonała mnie, że najważniejsze jest to, żeby picie i przyrządzanie kawy stanowiło przerwę, odpoczynek i przyjemność w ciągu codziennego zgiełku.
ig: @kofeinowe.ksiazki
James Hoffmann jest niesamowicie wnikliwym przewodnikiem po świecie kawy. Jest baristą, przedsiębiorcą, w 2007 r. wygrał mistrzostwa świata baristów (World Barista Championship). Sposób w jaki przekazuje swoją imponującą wiedzę w tej książce jest bardzo obrazowy i niesamowicie działa na wyobraźnię.
więcej Pokaż mimo toKsiążka jest podzielona na trzy części: (1) wprowadzenie przedstawiające...