Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Tytuł oryginału:
- Mediterranean Summer
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2012-04-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-04-19
- Liczba stron:
- 421
- Czas czytania
- 7 godz. 1 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308048627
- Tłumacz:
- Sylwia Trzaska
- Tagi:
- Morze Śródziemne Lazurowe Wybrzeże kulinaria kuchnia włoska gotowanie rejs Włochy Sardynia Korsyka
„Literatura podróżniczo-kulinarna w najlepszym wydaniu...” – San Francisco Examiner
„Fascynująca, o szybkim tempie i świetnie napisana... W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty – on, kucharz z Ameryki – zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej – francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się wielki kulinarny talent. Brawo!” – Jacques Pépin, słynny szef kuchni, autor wielu książek i programów kulinarnych, wieloletni współpracownik Julii Child
„Książka nafaszerowana marzeniami. Jest to prawdziwa podróż naszych marzeń – w towarzystwie kucharza, który uwija się pomiędzy stoiskami nadmorskich targów, by przygotować ucztę godną bogów. Czytelnika uwodzą zarówno smakowite posiłki, jak i porty, do których jacht zawija. Dla bohatera i autora książki rejs luksusowym jachtem jest także doświadczeniem edukacyjnym – ciężko zdobyte uznanie w oczach pracodawców i śmiałe wyzwania, jakie przed nim stawiają, zmieniają go w osobę, która dobrze wie, kim chce być i czego oczekuje od życia. Ta książka to świetny towarzysz wakacji w jakimś rajskim zakątku.” – Frances Mayes
„Proszę bardzo, po prostu zaokrętuj szefa kuchni na pokład jachtu żeglującego wzdłuż włoskiego wybrzeża, a za chwilę będziesz trzymał w ręku ponad czterystustronicowy opis wakacji... eskapistyczną opowieść, pełną kulinarnych przepisów i zapachu morskiej bryzy.” – The New York Times
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 100
- 86
- 30
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
Dodaj cytat
Opinia
Gotowanie, podróżowanie, wspomnienia, pasja – oto co znajdziemy w tej książce. Taka lista elementów składających się na tę książkę jest jednak zbyt ogólna. Tak naprawdę jest w niej dużo, dużo więcej.
David – jeden z autorów – jest jednocześnie głównym bohaterem książki. Przyjechał do Europy jako młody, niedoświadczony kucharz, który chciał rozwijać i udoskonalać swoje umiejętności. Początkowe doświadczenia nie były optymistyczne, lecz David wytrwale trwał w swym postanowieniu, aby zgłębić tajniki kuchni europejskiej, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Pracował w niedużych rodzinnych knajpkach, pytał lokalnych sprzedawców o sposoby przyrządzania różnych dań, dowiadywał się, gdzie i kiedy najlepiej kupować składniki charakterystyczne dla danego regionu. Zdobytą wiedzę miał okazję wykorzystać na jachcie Serenity, na którym został zatrudniony przez bogate włoskie małżeństwo jako pokładowy kucharz, którego zadaniem było nie tylko przyrządzanie wyszukanych potraw dla swoich pracodawców, ale i wyżywienie załogi jachtu. Właściciele Serenity mieli wobec Davida niezwykle wysokie wymagania – dania nie mogły się powtarzać, miały być przygotowywane ze świeżych składników charakterystycznych dla rejonu, do którego przybijała Serenity. Jeśli dodać do tego niezapowiadanych gości, przyjęcie na ponad sto osób, zobowiązanie się do niepowtarzania tego samego dania, gotowanie ze świeżo zakupionych produktów, a do tego włączanie się w prace związane z obsługą jachtu, czy nawet dodatkowe szkolenia, to robi się tego sporo. Nie każdy by podołał...
Relacje międzyludzkie, własne odczucia i emocje, trudy codzienności oraz chwile radości i przyjemności to elementy, które sprawiają, że książka ta nie jest suchą relacją z dwumiesięcznego rejsu na jachcie bogatych Włochów, ale ciepłą, niepozbawioną humoru opowieścią o ambitnym człowieku poszukującym swojej drogi, o przyjaźni, o tęsknocie, o budowaniu poczucia własnej wartości.
Cudowna sceneria – Lazurowe Wybrzeże, wybrzeża Korsyki i Sardynii, Costa Bella – plus niecodzienne smaki powstałe z kompozycji dostępnych na wybrzeżu składników wywołują zarówno głód podróży, jak i głód w znaczeniu dosłownym. Co ciekawe, autor podzielił się wybranymi przepisami, które zebrano w ostatniej części ksiażki. Co więcej, zapewnił nawet nazwy wina, które pasuje do poszczególnych potraw.
Polecam.
Gotowanie, podróżowanie, wspomnienia, pasja – oto co znajdziemy w tej książce. Taka lista elementów składających się na tę książkę jest jednak zbyt ogólna. Tak naprawdę jest w niej dużo, dużo więcej.
więcej Pokaż mimo toDavid – jeden z autorów – jest jednocześnie głównym bohaterem książki. Przyjechał do Europy jako młody, niedoświadczony kucharz, który chciał rozwijać i udoskonalać swoje...