Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2021-01-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-01-27
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308073506
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu!
Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i...
„Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa.
Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”?
Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy – włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisująhistorię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 89
- 27
- 7
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu
Dodaj cytat
Opinia
Autorami książki „Przeciw naturze” są Dario Bressanini — włoski naukowiec, chemik oraz wykładowca akademicki, a także Beatrice Mautino — absolwentka biotechnologii przemysłowej i popularyzatorka nauki. Publikacja opisuje wiele mitów i prawd, o których wielu z nas mogło słyszeć, ale nigdy tak naprawdę nie zagłębialiśmy się w tego typu tematy.
Warto wspomnieć, iż jest to książka popularnonaukowa, więc wiedza w niej zawarta będzie zrozumiała nie tylko dla naukowców bądź specjalistów, ale również ludzi niesiedzących na co dzień w biologii czy chemii lub innych, podobnych dziedzinach. Oczywiście, trzeba się liczyć z faktem, że pojawią się tutaj pewne „podręcznikowe” określenia. Nie da się tego uniknąć, jednakże wbrew pozorom, czytając, nawet nie zwraca się na to większej uwagi.
Moimi osobistymi faworytami są rozdziały „Pszeniczna telenowela” oraz „Kiedy marchewki były fioletowe”. W przypadku tego pierwszego byłam pod wielkim wrażeniem, jak z historii zbóż można zrobić fabułę równą pięciogwiazdkowemu serialowi. Druga pozycja natomiast mówi sama za siebie. W końcu kto nie chciałby przeczytać o fioletowych marchewkach, które wcale nie są genetycznie modyfikowane? Albo czy wyobrażaliście sobie, co by było, gdyby rzepak stał się czerwony? Ja nie, przynajmniej do momentu, w którym o tym przeczytałam. Naprawdę zdziwiło mnie, iż jest to realny pomysł, a nawet przeprowadzano już takie eksperymenty.
Podsumowując, uważam, że książka jest jak najbardziej warta przeczytania. Zarówno dla tych, którzy chcą mieć większą świadomość, co jedzą oraz kupują, jak i dla ciekawskich, szukających interesujących nowinek o jedzeniu. Szczerze mówiąc, byłam zaskoczona, gdy nagle drugiego dnia czytania okazało się, że skończyłam. Lektura była oryginalna i wciągająca. Zupełnie jakbym czytała kolejną opowieść fantastyczną, a nie publikację popularnonaukową. Dlatego, nawet jeśli tego typu książki wydają ci się nudne lub skomplikowane, koniecznie sprawdź „Przeciw naturze”. Dla mnie stanowiła ona spore zaskoczenie.
WL
źródło: www.szkolnyklubrecenzenta.pl
Autorami książki „Przeciw naturze” są Dario Bressanini — włoski naukowiec, chemik oraz wykładowca akademicki, a także Beatrice Mautino — absolwentka biotechnologii przemysłowej i popularyzatorka nauki. Publikacja opisuje wiele mitów i prawd, o których wielu z nas mogło słyszeć, ale nigdy tak naprawdę nie zagłębialiśmy się w tego typu tematy.
więcej Pokaż mimo toWarto wspomnieć, iż jest to...