Leksykon smaków
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- The Flavour Thesaurus
- Wydawnictwo:
- Buchmann
- Data wydania:
- 2017-10-11
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-06-21
- Liczba stron:
- 400
- Czas czytania
- 6 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328046955
- Tłumacz:
- praca zbiorowa
Biblia każdego smakosza!
Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji.
Z „Leksykonu smaków” dowiecie się tego, co w kuchni najważniejsze – jak łączyć ze sobą smaki. A to najistotniejsza i najsmaczniejsza kuchenna lekcja. Majstersztyk, który zmienił sztukę kulinarną.
Marta Dymek, Jadłonomia
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt, a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie? A może szukaliście sprawdzonego, lecz niebanalnego pomysłu na to, co zrobić na przykład z pękiem botwiny?
Segnit w wyczerpujący sposób opisuje tradycyjne połączenia smaków, takie jak jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem, omawia połączenia mniej oczywiste, jednakże znane i lubiane (np. czekolada z chili, burak z serem kozim), ale sięga również po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków: łączy wołowinę i cytrusy, grzyby
z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą…
Rozmiar przedsięwzięcia jest imponujący. Autorka wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku – m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy – w książce opisanych jest blisko 1000).
Książka idealna do eksperymentowania w kuchni, ale sprawdzi się też jako smakowita lektura dla relaksu albo do poduszki – czytelnik znajdzie tutaj wiele informacji na temat historii i okołokulinarnych ciekawostek.
Bez wątpienia małe arcydzieło.
Sunday Times
Znakomity przewodnik łączenia smaków.
Observer
Intryguje, inspiruje, zdumiewa, a czasami wręcz oburza.
Nigel Slater, Observer Books of the Year
Oryginalne i inspirujące źródło wiedzy o gotowaniu.
Heston Blumenthal
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 262
- 53
- 40
- 12
- 8
- 5
- 5
- 4
- 3
- 3
Opinia
Książka nietypowa- nie jest pozycja kulinarną, chociaż o jedzeniu traktuje. Są w niej zestawienia smakowe różnych produktów spożywczych. Wyjaśnia czemu niektóre smaki podkreślają konkretne składniki, albo dlaczego czekolada z chilli smakuje nam tak dobrze, a z innym składnikiem już niekoniecznie. Książka dla kulinarnych odkrywców!
Książka nietypowa- nie jest pozycja kulinarną, chociaż o jedzeniu traktuje. Są w niej zestawienia smakowe różnych produktów spożywczych. Wyjaśnia czemu niektóre smaki podkreślają konkretne składniki, albo dlaczego czekolada z chilli smakuje nam tak dobrze, a z innym składnikiem już niekoniecznie. Książka dla kulinarnych odkrywców!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to