DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Deep Nutrition. Why Your Genes Need Traditional Food
- Wydawnictwo:
- Galaktyka
- Data wydania:
- 2019-05-06
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-05-06
- Liczba stron:
- 512
- Czas czytania
- 8 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375797152
- Tłumacz:
- Katarzyna Babicz
- Tagi:
- żywienie dieta dietetyka zdrowe odżywianie alergie pokarmowe
Autorka przedziera się przez meandry różnorakich, niejednokrotnie sprzecznych i budzących wątpliwości teorii dotyczących odżywiania, udowadniając, że powrót do sprawdzonych praktyk naszych przodków może de facto zapewnić dłuższe, zdrowsze i pełniejsze energii życie. Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności. Przyglądając się takim jadłospisom jak dieta śródziemnomorska, dieta mieszkańców Okinawy czy dieta charakterystyczna dla tzw. niebieskich stref, autorka wyłoniła cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni wieków. Te filary kuchni świata nadal zapewniają praktykującym je kulturom silne, zdrowe i inteligentne potomstwo oraz aktywną, pełną sił witalnych starszyznę, nieodmiennie pokolenie po pokoleniu. Cztery strategie – świeża żywność, kiszonki i kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby – tworzą podstawy sposobu odżywiania, który doktor Shanahan nazywa naturalnym jadłospisem ludzkim.
"DNA żywienia" w sposób rzeczowy, praktyczny, zabawny i zajmujący analizuje i odkrywa tajniki dobrego zdrowia, które może stać się udziałem każdego z nas bez względu na to, z jakiej pozycji wyjściowej startujemy. Praca Cate Shanahan prezentuje dowody naukowe budzące realną nadzieję – nauka w służbie natury udowadnia, że nigdy nie jest za późno, by zadać o siebie i swoje dzieci.
DNA żywienia to praktyczne narzędzie, które pozwoli ci:
poprawić nastrój
uwolnić się od pokus i zwyczaju podjadania
wspomóc płodność i zwiększyć szansę na poczęcie zdrowego potomstwa
poprawić pamięć i zdolności kognitywne
pozbyć się alergii oraz innych chorób
zbudować silniejsze kości i stawy
zapewnić młody wygląd i zdrowie skóry
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 179
- 37
- 14
- 11
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Opinia
Książka to misz-masz teorii popartych badaniami naukowymi (nie wiem, jakiej są jakości te badania, być może są dobrane pod tezę) z teoriami autorki. Najważniejszą kwestią, czyli ile węglowodanów spożywać jest teoria samej autorki, niczym niepopartej. Autorka wprost mówi: moim zdaniem należy spożywać do 100 g węglowodanów dziennie. Dlaczego 100, a nie 80 czy 120? Ponadto autorka krytykuje spożywanie owoców jako zła strasznego, ale codzienne jedzenie przetworzonego mięsa już jest jak najbardziej ok. Nie rozumiem zachwytów nad tą książką, ale jak ktoś potrzebuje pseudomerytorycznej podpórki aby wyrwać na keto, to powinna pomóc 😉
Książka to misz-masz teorii popartych badaniami naukowymi (nie wiem, jakiej są jakości te badania, być może są dobrane pod tezę) z teoriami autorki. Najważniejszą kwestią, czyli ile węglowodanów spożywać jest teoria samej autorki, niczym niepopartej. Autorka wprost mówi: moim zdaniem należy spożywać do 100 g węglowodanów dziennie. Dlaczego 100, a nie 80 czy 120? Ponadto...
więcej Pokaż mimo to