Jedna rzecz. Zaskakujący mechanizm niezwykłych osiągnięć
Chcesz więcej! Więcej pieniędzy, czasu i satysfakcji z życia.
A zarazem chcesz mniej! Mniej pracy, obowiązków i stresu.
Autorzy z list bestsellerów „New York Timesa” – Gary Keller i Jay Papasan – uczą, w jaki sposób koncepcja JEDNEJ rzeczy może całkowicie zmienić podejście do każdej dziedziny życia, wpłynąć na dokonywane wybory i odnoszone rezultaty.
Czasami twoja JEDNA rzecz będzie pierwszą rzeczą na liście. Czasami – jedyną.
Ale zawsze to właśnie ona przyniesie niezwykłe efekty.
Jaka jest twoja JEDNA rzecz?
W obliczu niepewności, nieprzewidywalności i turbulencji współczesnego świata najtęższe głowy sięgają w życiu i w biznesie po modele oraz strategie, które łączą całościowe i procesowe podejście do rzeczywistości (complexity) z poszukiwaniem prostych i trafnych rozwiązań złożonych problemów (simplicity). W ten sposób rozwija się nowa filozofia, język szkoły życia (simplexity),do której należy ta książka. Jest po prostu świetna. Wprowadzamy ją na listę lektur Akademii Psychologii Przywództwa Szkoły Biznesu Politechniki Warszawskiej i Values.
Myśl przewodnia książki elektryzująca. Znika niestety w gąszczu banałów, manipulacji i odstręczającego "języka sukcesu".
Pokaż mimo toW dzisiejszym świecie, gdzie robienie wiele rzeczy na raz jest „normą”, a często wręcz wymogiem – autorzy zadają pytanie „Jaką JEDNĄ rzecz mogę zrobić, ale taką, że gdy zostanie zrobiona wszystko inne stanie się prostsze albo nieistotne?”.
Do tego wskazują krok po kroku jak znaleźć odpowiedzi na ww pytanie, jak wygospodarować czas na rzeczy ważne, jak i dlaczego warto planować. Podpowiadają jak określić co jest dla nas tak naprawdę ważne, że warto walczyć o swoje marzenia, pragnienia, pasje, że nie musimy robić właściwie wszystkiego ALE wszystko co właściwe.
Zasadę opisaną w książce można wykorzystać do zmiany nawyku, wyrobienia nowego nawyku, osiągnięcia celu. Czemu pytania są ważne? Ponieważ odpowiedzi zależą od trafności pytania. Jeśli chcesz znaleźć odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie sięgnij po tę książkę i skup się na celności pytania.
więcej Pokaż mimo toDo tego wskazują krok po kroku jak znaleźć odpowiedzi na ww pytanie, jak wygospodarować czas na rzeczy ważne, jak i dlaczego warto...
Dobra pozycja dla tych z Was, którzy chcą skoncentrować się na jakimś celu. Jak każda podobna książka, zawiera powtórzenie często przytaczanych badań, przykładów, jednak autor trzyma się perspektywy „jednej rzeczy”. Dzięki temu możemy spojrzeć na znane nam rzeczy z innej perspektywy. Warto przeczytać dla odświeżenia umysłu i motywacji do koncentracji na ważnym dla nas celu.
Pokaż mimo toDużo pisania o jednej rzeczy, wydaje mi się, że wystarczyłby jakiś dobry wpis na blogu - no ale nie dałoby się go spieniężyć ;)
Pokaż mimo toKolejny kołczingowy przykład wodolejstwa - piszę to będąc absolutnym zwolennikiem rozwoju osobistego.. NIE POLECAM!
Pokaż mimo toCzy jest recepta na stagnację, nadmiar obowiązków, multitasking bez znacznych efektów? Tak. Skoncentrowanie się na jednej rzecz. Banał, ale niebanalny do wprowadzenia. Książka mówi dlaczego działa i jak wprowadzić. Polecam.
Pokaż mimo toKsiążka bardzo dobra, zainteresowała mnie żeby zgłębić temat kształtowania nawyków i samorozwoju.
Pokaż mimo toKsiążka boryka się ze wszystkimi problemami, które posiadają wszystkie pozostałe książki z kategorii "samorozwój". Pomimo tego ja osobiście odnalazłem tą ksiązkę bardzo inspirującą i praktyczną w metodzie skupiania swoich działań na zadaniach, które przyniosą nam największe korzyści. Polecam. I doradzam zachowanie wytrwałości w przetrwaniu przez pierwsze rozdziały, które w bardzo okrężny sposób docierają do istoty książki.
Książka boryka się ze wszystkimi problemami, które posiadają wszystkie pozostałe książki z kategorii "samorozwój". Pomimo tego ja osobiście odnalazłem tą ksiązkę bardzo inspirującą i praktyczną w metodzie skupiania swoich działań na zadaniach, które przyniosą nam największe korzyści. Polecam. I doradzam zachowanie wytrwałości w przetrwaniu przez pierwsze rozdziały, które w...
więcej Pokaż mimo toKsiążka jest całkiem fajna, na pewno może ona wpłynąć pozytywnie na daną osobę. Tak na prawdę mogłaby zawierać się na kilku stronach, tutaj została bardziej rozbudowana, aby pokazać podróżnym kątem główny temat. Nie jest ona dla każdego. Do mnie aż tak nie trafia. Może faktycznie jak ktoś ma swoją firmę, albo jest managerem to jest ona dla niego przydatniejsza. Mimo wszystko był to dobrze spędzony czas i kilka kwestii na pewno było przydatnych.
Książka jest całkiem fajna, na pewno może ona wpłynąć pozytywnie na daną osobę. Tak na prawdę mogłaby zawierać się na kilku stronach, tutaj została bardziej rozbudowana, aby pokazać podróżnym kątem główny temat. Nie jest ona dla każdego. Do mnie aż tak nie trafia. Może faktycznie jak ktoś ma swoją firmę, albo jest managerem to jest ona dla niego przydatniejsza. Mimo...
więcej Pokaż mimo toTaki sobie poradnik z osiągania sukcesu poprzez usuwanie szumu. Niby jest to jakaś sensowna rada, ale podpierana przykładami, które na siłę pasują. Robiąc jedną rzecz - programując - Bill Gates osiągnał sukces bo stworzył kompilator BASICa. Ciężko o większą bzdurę. Robiąc jedną rzecz - usuwając 500 produktów z oferty - Steve Jobs osiągnął sukces Appla. Autor robiąc jedną rzecz - tzn. skupiając się na pisaniu książek o sukcesie - osiąga właśnie sukces. Być może jest w niej coś wartego zapamiętania, ale zdecydowanie jest to przesłonięte ideologizowaniem.
Taki sobie poradnik z osiągania sukcesu poprzez usuwanie szumu. Niby jest to jakaś sensowna rada, ale podpierana przykładami, które na siłę pasują. Robiąc jedną rzecz - programując - Bill Gates osiągnał sukces bo stworzył kompilator BASICa. Ciężko o większą bzdurę. Robiąc jedną rzecz - usuwając 500 produktów z oferty - Steve Jobs osiągnął sukces Appla. Autor robiąc jedną...
więcej Pokaż mimo to