Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie

Okładka książki Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie autora Jason Fung, Jimmy Moore, 9788375796650
Jimmy MooreJason Fung Wydawnictwo: Galaktyka poradniki
poradniki
The Complete Guide to Fasting: Heal Your Body Through Intermittent, Alternate-Day, and Extended Fasting
2018-01-01
2018-01-01
2016-10-16
Karolina Klucznik

Kup Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie w ulubionej księgarnii

Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie

Oceny książki Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie

Postem przerywanym, nazwanym tu niefortunnie głodówką, zainteresowałem się już jakiś czas temu. Czytałem różne artykuły w sieci i oglądałem podkasty aby zgłębić temat. Ostatecznie zdecydowałem się na zakup tego opracowania i to był strzał w 10.
Książka zawiera mnóstwo informacji na temat leczniczej formy postu przerywanego. Dowiemy się jakie procesy zachodzą w naszym organizmie kiedy pościmy, jaki to ma wpływ na zdrowie, obalimy też mity nt. głodówki.
Autorem większości rozdziałów jest lekarz nefrolog, który jednak specjalizuje się w leczeniu cukrzycy, zwolennik dobrego jakościowo jedzenia (nieprzetworzonego). Pod każdym rozdziałem mamy spis materiałów źródłowych, a sama treść jest wzbogacona wykresami ilustrującymi omawiany temat. Możemy też poznać wspomnienia osób, które przeszły przemianę stosując się do rad doktora Funga.

Książkę polecam szczególnie wszystkim walczącym z nadwagą, otyłością i chorobami z tym związanymi, np insulinooporność czy cukrzyca typu 2

Książka wprowadzająca w temat głodówki.
Co w niej dobrego?
Przystępna, tłumacząca potencjalne problemy i wyjaśniająca mechanizm głodu oraz tycia.

Książka wprowadzająca w temat głodówki.
Co w niej dobrego?

Genialna pozycja! Autor w bardzo dostępny sposób opisuje proces Głodówki oraz wyjaśnia dlaczego i jak sam w sobie jest ważny. Późniejsze połączenie z dieta ketogeniczna - genialne i pokazujące zarazem w jakiś schematach mysleniowych my ludzie żyjemy. Przerażać chyba może tylko fakt, jak wielkie koncerny wpompowuje w nas rożnego rodzaju produkty czy środki które zwyczajnie nas niszczą. Budowanie świadomości żywieniowej - cudowne!

174 użytkowników ma tytuł Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie

Jimmy Moore
Jimmy Moore
Jimmy Moore, Eric Westman, MD

DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie Catherine Shanahan
DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie
Catherine Shanahan Luke Shanahan
Książkę polecił mi pewien powszechnie nielubiany zrzędliwy stary profesor na kursie biochemii. Jestem przekorny, więc przeczytałem ją całą. GENY, GENY, GENY: Ta książka jest jak kuszące zewsząd webinary i poradniki; autorka bardzo długo i dużo pisze o tym, jak to zaraz poda nam zmieniające życie wiadomości (w zasadzie pierwsze 100 stron),a potem pisze dalej o swoich teoriach jak to pożywienie programuje geny (niestety wykształcenia genetycznego i epigenetycznego nie mam, więc się nie odniosę),ale język jakim jest to napisane jest dość infantylny i sugeruje myślenie życzeniowe. FIBONACCI: Potem dostajemy sporo informacji o urodzie, planowaniu potomstwa, o tym jak możemy wpłynąć na piękną buzie i funkcje poznawcze naszych dzieci, odpowiednią dietą (panowie i panie). Silna linia szczęki, złoty podział (Fibonacci, 1:1.168 etc.)w proporcjach twarzy i szkieletu. Tutaj niespodzianka, dowiedziałem się, że moje osobiste preferencje w tej dziedzinie skupiają się na ludziach z których wygląd jest "wynikiem zaburzonej recepcji sygnałów hormonalnych", (wg. autorki sylwetka typu "banan", str.106) oraz, że twarze spełniające złoty podział są dla mnie nieatrakcyjne. Do rzeczy, stronice 166-288 zawierają nieźle napisane poparte badaniami informacje, o tłuszczach, cukrach, oczywiście najbardziej dostaje się cukrowi i olejom roślinnym (przetworzonym, rzepak, soja, od dawna wiadomo, że są prozapalne) kwasom omega 6 (również świat naukowy zgadza się co do ich szkodliwości w złych proporcjach w diecie). Osobom jakkolwiek zainteresowanym dietetyką/żywieniem w sposób profesjonalny czy po prostu umiejącym szukać w internecie raczej nic nowego się tu nie objawi. NAJGORSZE NA KONIEC: "4 filary naturalnego jadłospisu". Ja wiem, że autorka mieszka w U.S.A. tyglu kulturowym, a co za tym idzie kulinarnym i, że wszelkie egzotyczne dania lub nowotwory łączące kuchnie "białego człowieka" z kuchniami etnicznymi które proponuje w swojej książce są łatwe do przyrządzenia będąc (wybaczcie) amerykańską lekarką która zarabia amerykańskie pieniądze (książka z 2019),ale propozycje posiłków, są... ekscentryczne. promowanie podrobów (np. str. 310) (oczywiście podroby są zdrowe i pełne choćby żelaza i witamin z grupy B, ale akumulują również metale ciężkie i toksyny... trzeba by jeść wątróbki ze zwierząt wypasanych z dala od ludzkich siedzib, niekarmionych przemysłowymi paszami, żeby czerpać korzyści przewyższające zagrożenia, spożywając podroby...). "wędzone sardynki na kiszonej kapuście (str.413),owoce morza w puszce sprawdzają się doskonale w podróży i po treningu (str. 413, również)" "naturalny jadłospis ludzki - 70% kalorii z tłuszczu" (str.403) jak to młodzież mówi, basically Keto Bulion wołowy z kości wołowych opiekanych w piekarniku uprzednio smarowanych koncentratem pomidorowym i oliwą (tak tak oliwa zdrowa, nawet jak ją upieczemy, wcale nie zachodzą niekorzystne procesy...),potem to wszystko gotowane oczywiście ze szklanką winą [Dionizosie, po co, a no tak, bo alkohol rozpuszcza smak a czerwone wino jest "antyrakowe" ;) ] (str.447) a na śniadanie co? "koktajl na dzień dobry - kawa/herbata 30-60ml 2-4 łyżki śmietany, 1 szklanka mleka" (str.405) podsumowując, książka napisana typowym "popularnonaukowym" językiem (np.: enzym ma ręce związane przez złe utlenione megatrans kwasy i nie może rozbijać cząsteczek tłuszczu etc. itd.) w 1/3 zawierająca pożyteczne informacje, reszta jest chaotyczna i pełna zapychaczy i dygresji.
Ominous Moose - awatar Ominous Moose
Zostań ultrasamoukiem. Jak mistrzowsko opanować twarde umiejętności w zadziwiająco krótkim czasie Scott Young
Scott Young
"Zostań ultrasamoukiem. Jak mistrzowsko opanować trudne umiejętności w zadziwiająco krótkim czasie"- bardzo chwytliwy i obiecujący tytuł, jednakże nieco mylący. Książka definiuje pojęcie ultranauki, przedstawia rys osób, które podjęły się ultranauki (w tym samego autora),z pewnością jest więc inspirującą publikacją, nie powiedziałabym jednak, że realnie przekazuje, jak opanować ów umiejętności. Co jednak muszę szczerze przyznać i oddać autorowi- książka napisana jest w przystępny i bardzo motywujący sposób. Autor przekonuje, że nie trzeba mieć wybitnych umiejętności ani predyspozycji, wystarczy tak naprawdę znalezienie odpowiedniej techniki, konsekwencja w działaniu i każdy może stać się ultrasamoukiem. Nie wiem, na ile jest to rzetelny przekaz, niemniej naprawdę poczułam "wiarę" w swoje możliwości i przy tym poczułam się zachęcona do nauki i stworzenia własnego jej planu. Z drugiej strony trzeba również dodać, że jest to ciekawa tematyka i warto byłoby kontynuować publikacje w tym zakresie. Może tym razem jako książka z ćwiczeniami- jak tworzyć plany nauki? Jak odpowiednio dobrać narzędzia? Trochę oczekiwałam tego tutaj, ale można byłoby potraktować tę pozycję jako wstęp i zagajenie do głównego tematu i na tej kanwie po prostu stworzyć coś bardziej praktycznego. Widzę potencjał, także ocena pozytywna.
Agata - awatar Agata
oceniła na67 dni temu
Survival w mieście. Realne sekrety przetrwania Selco Begovic
Survival w mieście. Realne sekrety przetrwania
Selco Begovic
Cześć! Po długich poszukiwaniach, w końcu udało mi się kupić ową książkę w druku! Nie ukrywam faktu, że miałem z książką styczność, zarówno w dniu premiery, jak i przeglądałem kilka razy wersję elektroniczną. Mimo to cały czas poszukiwałem książki w druku, udało się! Tanio nie było, ale taniej niż dotychczas. A marginesy książki i miejsca wolne, na pewno zostaną zapisane moimi notatkami. Bawisz się w survivale / bushcrafty / przygotowania czy interesujesz się konfliktami? Wypadałoby solidnie przysiąść nad tą książką. O czym jest książka? O szeroko pojętym przetrwaniu w mieście w ramach bardzo dużego kryzysu, a raczej wojny. Autor żył rok w oblężonym przez wojska serbskie Sarajewie podczas wojny domowej na Bałkanach, na kartkach książki opisywał co widział , oraz czego był światkiem. Czy jest to podręcznik? Nie, chodź autor udziela pewnych rad jak przygotować się na taki kryzys. Z książki nie dowiesz się ile czego powinieneś mieć, tylko co się może stać jak tego nie będziesz posiadał w odpowiedniej ilości. Autor często robi retrospekcję w swoim tekście do tego co się działo podczas oblężenia, jak ludzie z dobrych sąsiadów , znajomych zmieniali się w brutalnych i cynicznych ludzi, którzy nie cofną się przed niczym żeby zaspokoić swoje potrzeby i rządzę…… Oraz pokazuje tragizm osób cywilnych w oblężonym mieście, gdzie status cywila jest tak naprawdę niczym, a różnego rodzaju watażkowie traktują ludzi jak rzeczy. Handel , prostytucja czy śmierć to była szara rzeczywistość oblężonego Sarajewa, taki obraz przywołuje autor na kartkach swej książki. Warto! Przeczytać! Warto posiadać! B.T
107Agent - awatar 107Agent
Kod nadzwyczajnego umysłu Vishen Lakhiani
Kod nadzwyczajnego umysłu
Vishen Lakhiani
Ludzki mózg i umysł, którym zarządza, fascynuje naukowców od wieków. Wysnuto wiele teorii na temat działania zakulisowych schematów naszej osobowości; charakteru, motywacji i emocji. Niestety, choć nauka i dostęp do informacji w XXI wieku skoczyły na bardzo wysoki poziom, wiele osób nadal wychodzi z deterministycznego założenia, że zostaliśmy ulepieni z nieformowalnej gliny i w rezultacie nie możemy wpływać na naszą osobowość, otwierając furtkę wszelkim wymówkom (od genetyki po urok osobisty) dającym potwierdzenie sensu istnienia naszych przywar. Na szczęście ludzie tacy jak Vishen Lakhiani uczą, że umysł można naginać dzięki inżynierii mentalnej. Vishen Lakhiani był złotym dzieckiem uwarunkowanym przez swoich rodziców do celowania wysoko i ambitnie. Ukończył studia inżynierskie i osiągnął w bardzo krótkim czasie coś, o czym wielu mogło tylko pomarzyć – rozpoczął pracę w krzemowym imperium Billa Gatesa, Microsofcie. Jednak już po kilku tygodniach meandrowania w rzece skomplikowanych kodów zdał sobie sprawę jak bardzo jest nieszczęśliwy, a jego „wymarzona” praca to nic innego jak projekcja narzucona przez ambitnych rodziców. Wbrew oczekiwaniom rodziny pożegnał się z Gatesem i zrzucił okowy kulturowych bzdreguł (bzdurne reguły, z ang. brules, czyli bullshit rules). Odciął się od bezpiecznego i wygodnego, ale miałkiego życia przygaszonego programisty i odetchnął powietrzem wolności. Ogołocony z pieniędzy, ale naładowany nową, nieznaną mu dotąd energią zaczął poszukiwać samego siebie i wyrażać to przez swoją pracę. W 2002 roku założył skromną firmę sprzedającą sprzęt pomocny przy medytacji. Dzisiaj jego Mindvalley zajmuje się edukacją na skalę globalną ucząc medytacji, uważności, rekonstrukcji osobowości i skutecznych technik biznesowych. Kod Nadzwyczajnego Umysłu to tylko w ułamku luźna biografia Lakhianiego, która służy bardziej jako interesujące tło i przykład technik mentalnych przedstawionych i opisanych w książce. W tej narracji nie ma żadnego miejsca na magię, ani myślenie życzeniowe. W prosty i naukowy sposób od razu wyjaśnia JAK przeprogramować swój umysł, pomijając pytanie CZY da się to w ogóle zrobić. Przy każdej regule podaje dowody poparte przez własne doświadczenia oraz badania naukowe. Przedstawia proste i pozbawione konotacji religijnych techniki medytacyjne, pokazuje niebezpieczeństwa wspomnianych wcześniej bzdreguł, dzieli się pasją tworzenia siebie na nowo i wytycza ścieżkę człowieka o nadzwyczajnym umyśle. Nadzwyczajnym, to znaczy wyzbytym uprzedzeń względem samego siebie i dostępnym dla każdego. Niektórym książka może wydawać się wybrakowana, jakby autor poskąpił nieco substancji samej transformacji umysłu, ale Vishen przedstawia głównie schematy tytułowego kodu, którego to my, własną i (nie bójmy się tych słów) ciężką pracą musimy wdrożyć, aby rozkruszyć bariery przesłaniające drogę do bycia najlepszą wersją samego siebie. To faktycznie może przytłaczać osoby początkujące, szukające prostszych i wyrazistych metod, ale i w Kodzie każdy znajdzie coś dla siebie. Ja wyniosłem najwięcej z medytacji nad wdzięcznością, która znajduje się w 6 Fazowej Medytacji prowadzonej przez Vishena. Ta dwudziestominutowa technika prowadzi nas przez miłość i współczucie, wdzięczność, spokój wewnętrzny, wizję idealnego życia, poczucie kontroli nad własnymi decyzjami i uczucie wsparcia. To dobry początek dla tych, którzy nie czują jeszcze na tyle siły, by wdrażać się w tradycyjne techniki medytacyjne polegające na oczyszczeniu umysłu i preferują prowadzoną, wizualizacyjną metodę. Inżynieria mentalna to właściwy kierunek w stronę ewolucji umysłowej. Nadszedł czas, by porzucić toksyczne relacje z własnymi wymówkami i zacząć działać, przeprogramowywać życie. Dla własnego dobra i poczucia satysfakcji. Schematy mamy już gotowe, a rozwiązania nasuwają się gęściej i częściej. Czy nie byłoby strasznym marnotrawstwem po prostu z nich nie skorzystać?
kolankowo_pl - awatar kolankowo_pl

Cytaty z książki Głodówka krok po kroku. Rodzaje głodówek i ich pozytywny wpływ na zdrowie