DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie

Okładka książki DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie autora Catherine Shanahan, Luke Shanahan, 9788375797152
Okładka książki DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie
Catherine ShanahanLuke Shanahan Wydawnictwo: Galaktyka poradniki
poradniki
Deep Nutrition. Why Your Genes Need Traditional Food
2019-05-06
2019-05-06
Katarzyna Babicz

Kup DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie w ulubionej księgarnii

Oceny książki DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie

OPINIE i DYSKUSJE o książce DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie

Książkę polecił mi pewien powszechnie nielubiany zrzędliwy stary profesor na kursie biochemii. Jestem przekorny, więc przeczytałem ją całą.

GENY, GENY, GENY:
Ta książka jest jak kuszące zewsząd webinary i poradniki; autorka bardzo długo i dużo pisze o tym, jak to zaraz poda nam zmieniające życie wiadomości (w zasadzie pierwsze 100 stron),a potem pisze dalej o swoich teoriach jak to pożywienie programuje geny (niestety wykształcenia genetycznego i epigenetycznego nie mam, więc się nie odniosę),ale język jakim jest to napisane jest dość infantylny i sugeruje myślenie życzeniowe.

FIBONACCI:
Potem dostajemy sporo informacji o urodzie, planowaniu potomstwa, o tym jak możemy wpłynąć na piękną buzie i funkcje poznawcze naszych dzieci, odpowiednią dietą (panowie i panie). Silna linia szczęki, złoty podział (Fibonacci, 1:1.168 etc.)w proporcjach twarzy i szkieletu.
Tutaj niespodzianka, dowiedziałem się, że moje osobiste preferencje w tej dziedzinie skupiają się na ludziach z których wygląd jest "wynikiem zaburzonej recepcji sygnałów hormonalnych", (wg. autorki sylwetka typu "banan", str.106) oraz, że twarze spełniające złoty podział są dla mnie nieatrakcyjne.

Do rzeczy, stronice 166-288 zawierają nieźle napisane poparte badaniami informacje, o tłuszczach, cukrach, oczywiście najbardziej dostaje się cukrowi i olejom roślinnym (przetworzonym, rzepak, soja, od dawna wiadomo, że są prozapalne) kwasom omega 6 (również świat naukowy zgadza się co do ich szkodliwości w złych proporcjach w diecie). Osobom jakkolwiek zainteresowanym dietetyką/żywieniem w sposób profesjonalny czy po prostu umiejącym szukać w internecie raczej nic nowego się tu nie objawi.

NAJGORSZE NA KONIEC:
"4 filary naturalnego jadłospisu". Ja wiem, że autorka mieszka w U.S.A. tyglu kulturowym, a co za tym idzie kulinarnym i, że wszelkie egzotyczne dania lub nowotwory łączące kuchnie "białego człowieka" z kuchniami etnicznymi które proponuje w swojej książce są łatwe do przyrządzenia będąc (wybaczcie) amerykańską lekarką która zarabia amerykańskie pieniądze (książka z 2019),ale propozycje posiłków, są... ekscentryczne.

promowanie podrobów (np. str. 310) (oczywiście podroby są zdrowe i pełne choćby żelaza i witamin z grupy B, ale akumulują również metale ciężkie i toksyny... trzeba by jeść wątróbki ze zwierząt wypasanych z dala od ludzkich siedzib, niekarmionych przemysłowymi paszami, żeby czerpać korzyści przewyższające zagrożenia, spożywając podroby...).

"wędzone sardynki na kiszonej kapuście (str.413),owoce morza w puszce sprawdzają się doskonale w podróży i po treningu (str. 413, również)"

"naturalny jadłospis ludzki - 70% kalorii z tłuszczu" (str.403) jak to młodzież mówi, basically Keto

Bulion wołowy z kości wołowych opiekanych w piekarniku uprzednio smarowanych koncentratem pomidorowym i oliwą (tak tak oliwa zdrowa, nawet jak ją upieczemy, wcale nie zachodzą niekorzystne procesy...),potem to wszystko gotowane oczywiście ze szklanką winą [Dionizosie, po co, a no tak, bo alkohol rozpuszcza smak a czerwone wino jest "antyrakowe" ;) ] (str.447)

a na śniadanie co?
"koktajl na dzień dobry - kawa/herbata 30-60ml 2-4 łyżki śmietany, 1 szklanka mleka" (str.405)

podsumowując, książka napisana typowym "popularnonaukowym" językiem (np.: enzym ma ręce związane przez złe utlenione megatrans kwasy i nie może rozbijać cząsteczek tłuszczu etc. itd.) w 1/3 zawierająca pożyteczne informacje, reszta jest chaotyczna i pełna zapychaczy i dygresji.

GENY, GENY, GENY:

Książka to misz-masz teorii popartych badaniami naukowymi (nie wiem, jakiej są jakości te badania, być może są dobrane pod tezę) z teoriami autorki. Najważniejszą kwestią, czyli ile węglowodanów spożywać jest teoria samej autorki, niczym niepopartej. Autorka wprost mówi: moim zdaniem należy spożywać do 100 g węglowodanów dziennie. Dlaczego 100, a nie 80 czy 120? Ponadto autorka krytykuje spożywanie owoców jako zła strasznego, ale codzienne jedzenie przetworzonego mięsa już jest jak najbardziej ok. Nie rozumiem zachwytów nad tą książką, ale jak ktoś potrzebuje pseudomerytorycznej podpórki aby wyrwać na keto, to powinna pomóc 😉

[...]
W efekcie DNA wydaje się zdolne do gromadzenia informacji – poprzez język pożywienia – o zmieniających się warunkach w świecie zewnętrznym, wprowadzania zmian w oparciu o te informacje i dokumentowania zarówno zebranych danych, jak i reakcji na nie z korzyścią dla kolejnych pokoleń.

𝐃𝐎𝐒𝐊𝐍𝐀Ł𝐀 𝐊𝐒𝐈ĄŻ𝐊𝐀, 𝐒𝐊𝐑𝐔𝐏𝐔𝐋𝐀𝐍𝐄 𝐎𝐏𝐑𝐀𝐂𝐎𝐖𝐀𝐍𝐀 !
Bez wątpienia jedna z ważniejszych książek, jakie przeczytałam w tematyce zdrowia.
Lektura dla każdego, kto chce zadbać o swoje ciało w prawidłowy sposób !
𝐙𝐃𝐄𝐂𝐘𝐃𝐎𝐖𝐀𝐍𝐈𝐄 𝐙𝐀𝐋𝐄𝐂𝐀𝐍𝐀 𝐃𝐎 𝐏𝐑𝐙𝐄𝐂𝐙𝐘𝐓𝐀𝐍𝐈𝐀 !
𝐓𝐘𝐋𝐊𝐎 𝐊𝐄𝐓𝐎𝐙𝐀 !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
𝐃𝐋𝐀 𝐂𝐈𝐄𝐊𝐀𝐖𝐒𝐊𝐈𝐂𝐇 :
𝗪𝗜𝗘𝗗𝗭𝗔 𝗡𝗜𝗘 𝗗𝗭𝗜𝗘𝗟𝗢𝗡𝗔 𝗜 𝗡𝗜𝗘 𝗣𝗥𝗭𝗘𝗞𝗔𝗭𝗬𝗪𝗔𝗡𝗔 𝗝𝗘𝗦𝗧 𝗠𝗔𝗥𝗧𝗪𝗔 !
Polecam do obejrzenia też ten film :
𝐎𝐛𝐣𝐚𝐰𝐲 𝐩𝐚𝐬𝐨ż𝐲𝐭𝐨́𝐰 𝐰 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐦𝐢𝐞 – 𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐣 𝐧𝐚𝐣𝐜𝐳ę𝐬𝐭𝐬𝐳ą 𝐩𝐫𝐳𝐲𝐜𝐳𝐲𝐧ę 𝐳𝐚𝐤𝐚ż𝐞ń! / 𝐎𝐥𝐠𝐚 𝐆𝐫𝐞𝐜𝐡

Bardzo ważny temat, przeważnie pomijany a wręcz lekceważony przez lekarzy. Tutaj skondensowany przekaz i przeogromna wiedza wyłuszczona w przystępny sposób.
𝐒𝐙𝐂𝐙𝐄𝐑𝐙𝐄 𝐙𝐀𝐂𝐇Ę𝐂𝐀𝐌 𝐃𝐎 𝐎𝐁𝐄𝐉𝐑𝐙𝐄𝐍𝐈𝐀 !

NALEWKA VERNICADIS SKŁAD :
Wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego, arcydzięgiel, dziurawiec, mięta, tymianek, wrotycz, glistnik jaskółcze ziele, piołun, kora kruszyny, kminek oraz zioła o działaniu ułatwiającym wydzielanie żółci (przeczyszczającym).
inne produkty na pasożyty znajdziecie tutaj :

Przykład :
Soja – nie do uwierzenia, a jednak jest sprzedawana jako zdrowa żywność. To substancja zaburzająca gospodarkę hormonalną i naśladująca estrogen, co jest okropne dla kobiet. Wyrzuć tofu i zjedz trochę prawdziwego sera i kurczaka, są dla ciebie o wiele lepsze. Wiem, że Japończycy jedzą soję i są ogólnie zdrowi, ale soję jedzą w małych ilościach, nie udają, że to ser i nie dodają go do chili, nie mieszają z nim dipów, ani nie jedzą jej ogromnych kawałków smażonych w głębokim tłuszczu. A kto wiedział, że pasteryzacja tak fundamentalnie zniszczyła dobroć mleka? Nadal nie mam zielonego pojęcia o tej nauce, ale mleko pasteryzowane faktycznie zawiera saponiny – to właśnie powoduje pienienie się mydła. Nic dziwnego, że niszczy jelita!
Jedz naprawdę staromodne jedzenie. Jedz dobrej jakości mięso (nie karmione zbożem) i nie usuwaj tłuszczu, jedz dobre tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, masło, tłuszcze zwierzęce, olej palmowy i olej kokosowy, jedz zwykłe mięsa, ale także podroby, jedz buliony z kości (kurczak bulion itp.),jedz produkty sfermentowane i kiełkujące, jedz dużo świeżych warzyw i unikaj owoców. Unikaj za wszelką cenę cukru we wszystkich jego postaciach oraz nienaturalnych tłuszczów; tłuszcze trans.
info. internet

[...]

𝐃𝐎𝐒𝐊𝐍𝐀Ł𝐀 𝐊𝐒𝐈ĄŻ𝐊𝐀, 𝐒𝐊𝐑𝐔𝐏𝐔𝐋𝐀𝐍𝐄 𝐎𝐏𝐑𝐀𝐂𝐎𝐖𝐀𝐍𝐀 !
Bez wątpienia jedna z ważniejszych książek,...

326 użytkowników ma tytuł DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie

Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie Cal Newport
Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie
Cal Newport
Myślę, że „Cyfrowy minimalizm” to jedna z pozycji, którą w obecnych czasach powinien przeczytać każdy. Niemal wszyscy, niezależnie od wieku, mają Facebooka czy konto w innych mediach społecznościowych. Są one stworzone w taki sposób, aby – wykorzystując naszą ludzką naturę – maksymalnie skupić naszą uwagę na sobie. Cel jest jasny: platforma jest za darmo, więc to my jesteśmy nieświadomym produktem całej tej machiny. Skalę tego uzależnienia widać na każdym kroku: spacerujący ludzie, goście w kawiarniach czy kierowcy pojazdów są wpatrzeni w telefony, nie mogąc się od nich oderwać. Przerażające jest to, jak sami dajemy się w to wciągnąć i trwamy w tym bez zastanowienia się, jak bardzo nam to szkodzi. Książka ciekawie opisuje problem z uzależnieniem od nowych technologii. Podaje konkretne przykłady, jakie zmiany można poczynić, aby pomóc sobie i zaznać lepszego życia. Myślę, że w obecnych czasach nie jest to łatwe, ale warto pochylić się nad tematem i wprowadzić sobie pewne ograniczenia. Pozwolą nam one być bardziej obecnymi, skupić się na rzeczach istotnych, zyskać więcej wolnego czasu, a co najważniejsze – wolną od ciągłego szumu głowę. Stawka jest wysoka, więc spróbuj i Ty! Ja w trakcie czytania książki usunąłem FB oraz kilka innych aplikacji z telefonu, wyłączyłem sporo powiadomień i wyciągnąłem cenne wnioski.
rafix1993 - awatar rafix1993
ocenił na91 miesiąc temu

Cytaty z książki DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie

Catherine Shanahan DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie Zobacz więcej