Wir pamięci

- Krajowa Agencja Wydawnicza
- 1988-01-01
- 1979-01-01
- apostezjon wnuk-lipiński
Wir pamięci – powieść z nurtu fantastyki socjologicznej autorstwa Edmunda Wnuka-Lipińskiego, wydana po raz pierwszy w 1979 roku. Stanowi debiut powieściopisarski tego autora i zarazem pierwszą część trylogii Apostezjon, opowiadającej o totalitarnym, wyspiarskim państwie o takiej właśnie nazwie, rządzonym wspólnie przez technokratów z owianego tajemnicą Zespołu Ekspertów oraz wszechwładne służby specjalne.
Pierwszym wydawcą książki była spółdzielnia Czytelnik. W 1988 jej wznowienie wydała Krajowa Agencja Wydawnicza. W roku 2000 wydawnictwo SuperNowa zebrało w jednym tomie wszystkie trzy części Apostezjonu, a więc również wyróżniony Nagrodą im. Zajdla Rozpad połowiczny oraz Mord założycielski, zarazem przywracając tekstom ich oryginalną formę, pozbawioną charakteryzujących poprzednie wydania ingerencji cenzury. Wszystkie trzy części trylogii ukazały się również w postaci audiobooków, czytanych przez Krzysztofa Grębskiego.
Mogą Ciebie zainteresować
Mam prawo wiedzieć, o co jestem oskarżona — kiedy Webb zabrał jej list, poczuła się nieco pewniej. Znowu nie miała nic do stracenia. —A wy n...
Rozwiń
Koszmarek dla czytelnika, czyli tzw. literatura gatunkowa, ale nie tyle w gatunku "dystopia", co w gatunku "grafomania politycznie zaangażowana". Bo naukowcy nie powinni się zajmować literaturą piękną, proszę pana.
Pokaż mimo toFabuła ciekawa, aczkolwiek prosta i dość szybko można odkryć "kto zabił", co zdecydowanie zmniejsza przyjemność czytania.
Pokaż mimo toDobra powieść i ciekawa historia. Szkoda, że tak mało detali.
Dobra powieść i ciekawa historia. Szkoda, że tak mało detali.
Pokaż mimo toPrzed przystąpieniem do czytania zapoznałem się z opiniami z tego forum i prawdę mówiąc trochę się przestraszyłem. Kupiłem " Apostezjon" w nadziei na kilka godzin miłej lektury a tu raczej zdania mało entuzjastyczne. Na szczęście po lekturze pierwszej części trylogii "Wir pamięci" przekonałem się że warto było tę książkę kupić. Na pewno nie jest to literatura z najwyżej półki ale czyta się ją z dużą przyjemnością .Dla miłośnika SF pozycja obowiązkowa. Polecam!
Przed przystąpieniem do czytania zapoznałem się z opiniami z tego forum i prawdę mówiąc trochę się przestraszyłem. Kupiłem " Apostezjon" w nadziei na kilka godzin miłej lektury a tu raczej zdania mało entuzjastyczne. Na szczęście po lekturze pierwszej części trylogii "Wir pamięci" przekonałem się że warto było tę książkę kupić. Na pewno nie jest to literatura z najwyżej...
więcej Pokaż mimo toCzy ta książka zmieni twoje życie? Nie. Czy zmieni twoje myślenie o polskiej fantastyce. Niewykluczone, ale nie radykalnie. Czy przyjemnie mija czas przy niej? Owszem.
Pokaż mimo toPo tomie drugim, przeszłam do pierwszego. Obie książki bardzo luźno łączą się ze sobą, więc kolejność czytania nie była tu problemem. Tom pierwszy to wprowadzenie do świata Apostezjonu i zapoznanie z głównymi bohaterami cyklu: Długim, Irą, Martensem no i Vittolinim. Tak, wiem, treść dosyć mocno przypomina opowiadanie Dick'a "Przypomnimy to panu hurtowo", ale w tym przypadku autor skoncentrował się na innych aspektach całej historii niż Dick. I choć opowieść była dla mnie dosyć przewidywalna, to mimo to lektura była przyjemna i warta czasu, jaki na nią poświęciłam. To naprawdę kawał dobrej fantastyki socjologicznej i historia polskiej literatury sci/fi.
Po tomie drugim, przeszłam do pierwszego. Obie książki bardzo luźno łączą się ze sobą, więc kolejność czytania nie była tu problemem. Tom pierwszy to wprowadzenie do świata Apostezjonu i zapoznanie z głównymi bohaterami cyklu: Długim, Irą, Martensem no i Vittolinim. Tak, wiem, treść dosyć mocno przypomina opowiadanie Dick'a "Przypomnimy to panu hurtowo", ale w tym przypadku...
więcej Pokaż mimo toMiałem duże oczekiwania, ale książka mnie nie porwała. Resztę trylogii sobie zatem daruję...
Pokaż mimo toOd dość dawna nosiłem się z zamiarem poznania Wnukowej trylogii, jednej z tych wiekopomnych próz socjologicznych rozprawiających się z polską rzeczywistością polityczną i społeczną z czasów supremacji sowieckiej.
I teraz wreszcie rozumiem, dlaczego tak bardzo ceniono i nadal się ceni Janusza Andrzeja Zajdela (wszyscy uparcie twierdzą, że Zajdla). Ano dlatego, że np. Wnuk mu do pięt nie dorasta. Wir to bardzo nieudolnie napisany thrillerek, w którym niby coś się dzieje, czasem nawet napięcie się pojawia jak w bateryjce z zabawki, poza tym gadające głowy i rozłażąca się fabuła. Kiedyś pewnie czytało się to inaczej, bo świat wokół domagał się opisu choćby nieudolnego, ale dziś? To już tylko obiekt muzealny, świadectwo epoki, pamiątka z celulozy. Dobrze jest o tym pamiętać, ale czytać tylko jako materiał źródłowy z czasu komuny.
Pozostałe dwie części trylogii sobie daruję, mam na półkach kilkaset lepszych książek.
więcej Pokaż mimo toI teraz wreszcie rozumiem, dlaczego tak bardzo ceniono i nadal się ceni Janusza Andrzeja Zajdela (wszyscy uparcie twierdzą, że Zajdla). Ano dlatego, że np. Wnuk mu...
Ta książka to dla mnie duże rozczarowanie. Język jakim pisze autor można określić jednym słowem: drewniany. Drewniane dialogi i opisy . Ciężko tu mówić o literackości, skoro czytając miałam wrażenie, że czytam instrukcję obsługi. Zaletą jest pomysł autora na fabułę, jednak dla mnie to zbyt mało. Resztę trylogii odpuszczam.
Pokaż mimo toNie zawsze wszystko toczy się według z góry przygotowanego schematu. Czasami zwykły zbieg okoliczności, wypowiedziane słowo lub wykonany gest w sposób nieoczekiwany mogą odmienić losy bohaterów. Drążą one do najbardziej niezbadanych pokładów osobowości, które zdają się być, nie - one są poza wszelką kontrolą. W takiej sytuacji można oczekiwać tylko reakcji opisanych jako wykraczające poza ramy programów kreowania postaw lub niespełniające założeń algorytmów postępowania dla szeroko pojętego "dobra" jednostki.
Nie zawsze wszystko toczy się według z góry przygotowanego schematu. Czasami zwykły zbieg okoliczności, wypowiedziane słowo lub wykonany gest w sposób nieoczekiwany mogą odmienić losy bohaterów. Drążą one do najbardziej niezbadanych pokładów osobowości, które zdają się być, nie - one są poza wszelką kontrolą. W takiej sytuacji można oczekiwać tylko reakcji opisanych jako...
więcej Pokaż mimo to