Zaczarowane kółko Misia Uszatka

- W.A.B.
- 2010-11-01
- 1970-01-01
- Miś Uszatek bajka
"Ranek był wesoły i jasny. Powietrze pachniało koniczyną, rumiankiem i miętą".
W Zwierzątkowie zawsze jest wesoło. Mieszka tu Miś Uszatek ze swoimi przyjaciółmi.
Właśnie świętują Nowy Rok. Z tej okazji Miś otrzymuje prezent - zaczarowane kółko. Dzięki niemu będzie mógł podróżować po całym świecie! Bo kółko przeniesie go, gdzie tylko będzie chciał. Uszatek wypowiada więc zaklęcie, bierze kółko w łapkę i... tafia do kraju Eskimosów. Tam poznaje swojego krewnego - białego niedźwiedzia, który wcale nie jest dobrym misiem. Nie pozwala innym jeść ryb. Miś będzie musiał z nim poważnie porozmawiać. A to dopiero początek przygód i podróży. Pewnego dnia zdarza się jednak nieszczęście - zaczarowane kółko wpada do wody. Jak zakończy się akcja ratowania magicznego podarunku?
Pełna wdzięku opowieść o marzeniach, rzeczach możliwych i niemożliwych, i o tym, że radość jest najpełniejsza, kiedy przeżywa się ją z przyjaciółmi.