Poczytaj mi, mamo. Księga ósma

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę Emilia Kiereś, Małgorzata Musierowicz
Na Jowisza 2! ... Emilia Kiereś, Małg...
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. 15 bajek na 100 lat Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Elżbieta Szeptyńska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Poczytaj mi, m... Helena Bechlerowa, ...

Okładka książki Poczytaj mi mamo. Księga szósta Helena Bechlerowa, Barbara Eysymontt, Irena Landau, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Zdzisław Nowak, Mirosław Pokora, Maria Terlikowska, Marta Tomaszewska
Poczytaj mi ma... Helena Bechlerowa, ...
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. Księga czwarta Sławomir Grabowski, Ryszard Marek Groński, Maria Konopnicka, Hanna Łochocka, Marek Nejman, Joanna Papuzińska
Poczytaj mi, m... Sławomir Grabowski,...
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. Księga siódma Ryszard Marek Groński, Jadwiga Jasny-Mazurek, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Zdzisław Nowak, Ewa Szelburg-Zarembina, Danuta Wawiłow
Poczytaj mi, m... Ryszard Marek Grońs...
Okładka książki Przygody kota Filemona Sławomir Grabowski, Julitta Karwowska-Wnuczak, Marek Nejman
Przygody kota ... Sławomir Grabowski,...

Oficjalne recenzje i

Piękno codziennych opowieści

8490 451 182

Na półkach: , , , , , , ,

Książka została wydana z okazji jubileuszu dziewięćdziesięciolecia Wydawnictwa Nasza Księgarnia. Obejmuje kilka tomów. To jest ósmy.
Twarda oprawa , pokryta specjalną farbą drukarską , udającą zamsz. Bardzo przyjemna w dotyku. Format większy niż zwykle, bez zachowania wymiarów z pierwotnego cyklu wydawniczego. Dla uszanowania tej okazji zastosowano kredowy papier .Wybrano 10 bajek do tej antologii. Jest to prezent dla wiernych czytelników, stanowiących pokolenia. Starano się wybrać najciekawsze,wartościowe literacko i graficznie.
Wielu autorów i ilustratorów już nie żyje, więc ,żeby móc opublikować , trzeba mieć zgodę spadkobierców zgodnie z prawami autorskimi.
Niewątpliwie starania nie poszły na marne, gdyż dostaliśmy cudowny zbiór.

Seria książeczek ,,Poczytaj mi mamo’’ ukazywała się od 1950 roku.
Były one prostokątne w formacie 24x17 cm.
W 1974 roku postanowiono serię odmłodzić i unowocześnić.
Zyskała kwadratowy format 16x16 cm.
Seria ta była najdłużej wydawana i najbardziej poczytna z czasów PRL-u.
Wśród kilkuset tytułów opublikowanych w serii znajdziemy baśnie, realistyczne opowieści, utwory ułatwiające zasypianie, teksty literackie popularyzujące wiedzę z różnych dziedzin przede wszystkim przyrodniczą.
Autorami piszącymi te wdzięczne historyjki byli najlepsi autorzy jak Jan Brzechwa, Zdzisław Nowak, Artur Oppman, Czesław Janczarski, Hanna Łochocka i inni.
To samo możemy powiedzieć o ilustratorach, że stanowili śmietankę malarską jak Krystyna Michałowska, Wanda Orlińska, Jerzy Flisak, Halina Zakrzewska i inni.

W książeczce spotkamy między innymi: kaczkę dziwaczkę, kaczki strojnisie, ptaki odlatujące do ciepłych krajów na zimę, panią sowę, polnego skrzacika , który był życiową podporą wszystkich zwierzątek; zajączka Szarka, Kapustka i Sałatka, dzieci z zerówki, pana Twardowskiego i innych.

Na końcu znajdziemy wkładki z życiorysu i dorobku literackiego lub graficznego autorów i ilustratorów.

Bardzo ładne zestawienie historyjek. Można wybierać i codziennie po jednej czytać dzieciom na dobranoc.
Ilustracje też są w porządku. Jedne mniej zachęcające, drugie bardziej.
Polecam!

Wspaniała, uniwersalna literatura. 10 bajek w zbiorze.
Wygodna, jakby zamszowa okładka miła w dotyku.
W książeczce między innymi występują: pani sowa, kaczka-dziwaczka, dzieci z zerówki, kaczki strojnisie, ptaki odlatujące do ciepłych krajów na zimę, polny skrzat, zajączki, pan Twardowski.

Dla dzieci, dla wnuków, dla dorosłych.

Wspaniała, uniwersalna literatura. 10 bajek w zbiorze.
Wygodna, jakby zamszowa okładka miła w dotyku.

Dla dzieci, dla wnuków, dla dorosłych.

Seria „Poczytaj mi mamo” towarzyszy mi i córce od dobrych kilku miesięcy i nadal cieszy się u nas dużą popularnością. Niektóre teksty znamy już na pamięć, a mimo to, kiedy przychodzi wieczór często sięgamy po któryś z tomów i z przyjemnością zagłębiamy się w jego treść. Dla mnie jest to sentymentalny powrót do własnego dzieciństwa, dla córki interesująca lektura.

Dużym plusem jest tutaj różnorodność opowieści. W każdym tomie mamy propozycje bajek wierszowanych, historie z podwórka lub przedszkola, oraz teksty orientalne lub fantastyczne. Daje to możliwość dużego wyboru, a dziecko z pewnością z wielką ochotą będzie kartkować książkę w poszukiwaniu interesującej bajki. Również oryginalna szata graficzna wyróżnia całą serię od większości cukierkowych publikacji.

W tomie ósmym ujęła mnie opowieść „Co się liczy naprawdę”, której nie znałam z dzieciństwa. Mam wrażenie, że historia ta jest coraz bardziej aktualna, ponieważ w gonitwie za kolejnymi rzeczami często zapominamy o człowieku i o tym, że to właśnie on jest wartością, a nie przedmioty, które go otaczają. Warto, aby dziecko pamiętało o tym również w dorosłym życiu.

Dużym...

• Przeczytane