Poczytaj mi, mamo. Księga ósma
- literatura dziecięca
- Poczytaj mi mamo (tom 8)
- Z biblioteki Wydawnictwa Nasza Księgarnia
- Nasza Księgarnia
- 2017-10-25
- 2017-10-25
- literatura polska
Kolekcja „Poczytaj mi, mamo” to upominek dla paru pokoleń czytelników z okazji dziewięćdziesiątych urodzin „Naszej Księgarni”. Najpiękniejsze książeczki, które przez lata ukazywały się w tej serii, publikujemy w niezmienionej szacie graficznej, aby bajkom i wierszom znakomitych pisarzy znów mogły towarzyszyć prace wybitnych ilustratorów. W „Poczytaj mi, mamo. Księdze ósmej” po raz kolejny otwieramy drzwi do pełnego magii królestwa naszego dzieciństwa…
W tym tomie znajdziecie następujące poczytajki:
- Jan Brzechwa „Kaczki”, il. Krystyna Michałowska,
- Joanna Papuzińska „Placek Zgody i Pogody”, il. Mateusz Gawryś,
- Hanna Łochocka „Księżyc nad Warszawą”, il. Anna Stylo-Ginter,
- Lucyna Krzemieniecka „Domek zapomnienia”, il. Jerzy Flisak,
- Jan Brzechwa „Kaczka dziwaczka”, il. il. Olga Siemaszko,
- Małgorzata Musierowicz „Kurczak”, il. Wanda Orlińska.
Oficjalne recenzje
Piękno codziennych opowieści
Poruszając się jako odbiorca w urodzaju dzieł sztuki i literatury, często zastanawiam się nad tym, czy mój dzisiejszy zachwyt i fascynacja powstała dzięki interakcji z nimi będzie miała rację bytu za kilka dni, miesięcy czy lat. Czy będę jeszcze pamiętała treść i przesłanie konkretnego tytułu czy filmu, a reprodukcja obrazu czy budynku wciąż wywoływać będzie we mnie dreszcz ekscytacji? Nie od dziś wiadomo, że najlepszym kryterium odpowiedzi na to pytanie jest czas. Uniwersalność, harmonia czy genialne pomysły mają moc przetrwania próby czasu (choć czasem zdarza się inaczej) i zostają włączone do kanonu dzieł danej dziedziny sztuki.
A co w przypadku dzieł obliczonych na kilka chwil obecności w naszym życiu, takich drobnych mgnieniach piękna na dni pracujące, okruchach sztuki w codzienności? Czy ich żywot jest jak mgnienie oka, życie jętki jednodniówki? Książeczki wydawane przez Naszą Księgarnię przynoszą zaskakującą odpowiedź na to pytanie. Okazuje się bowiem, że to nietrwałe może być nieśmiertelne, a to co chwilowe zapaść w pamięć na zawsze, a nawet okazać się elementem budującym osobowość. Mowa o książeczkach z serii „Poczytaj mi mamo”, wydawanych od lat 50. XX wieku, a obecnie wznawianych w zbiorczych, dużych tomach, zawierających najpiękniejsze i najciekawsze utwory z tych kilkudziesięciu lat.
Ósmy tom tych znanych opowiastek (dziewiąty „Poczytaj mi mamo, jeszcze raz” zawiera zbiór nowych, współczesnych historyjek) przynosi ciekawe bajki (dla młodych czytelników) oraz kolejne wzruszenia (dla ich rodziców, opiekunów czy dziadków). Pisząca te słowa przyznaje bez wstydu, że lektura tego tomu przyniosła jej bez liku sentymentalnych reminiscencji, bowiem wolumin zbiera znane jej w większości z dzieciństwa bajeczki, z których połowa znajdowała się w jej dziecięcej biblioteczce domowej. Dzieci odnajdą tu kilka opowieści (często wierszowanych) o ptakach, ale także historie o pewnym zajączku, nocnym niebie i mieście, zmęczonym skrzacie czy problemach dzieci i dorosłych. Zaskoczyć je może w tym zestawie nawiązanie do znanej krakowskiej legendy w sąsiedztwie arabskiej przypowieści. Wszystkie te historie mają moc poruszania wyobraźni i emocji: rozbawienia, smutku, tęsknoty, ciekawości, ale także refleksji, a często nieświadomej identyfikacji z bohaterem. Jeżeli dodamy do tego także uczucia związane z pięknymi ilustracjami oraz ważny emocjonalnie dla dziecka kontakt z dorosłą osobą czytającą książkę – otrzymujemy przepis na idealną dla dziecka lekturę przed snem.
Jeszcze ciekawiej przedstawiać się będzie lektura, jeżeli odda się jej cyniczny dorosły, który nie pamięta o tym, że sam kiedyś był dzieckiem. Osobnik taki znajdzie tutaj bowiem historie, które przywiodą go do rozmaitych konkluzji, takich jak: pieniądz nie jest eko-logiczny („Kaczki”); człowiek jest jedynym żywicielem przedmiotów, które posiada („Co się liczy naprawdę”); za wszystko się płaci, zwłaszcza w Rzymie („Pan Twardowski”); narzeka ten, kto nic nie robi („Bieg z przeszkodami”); komu w drogę, temu… przeszkoda - szkoła („Biuro paszportowe”); nic tak ludzi nie łączy, jak wspólnie spożyty cukier („Placek Zgody i Pogody”); stolica jest piękna, ale raczej nocą („Księżyc nad Warszawą”); pracoholikowi nie pomoże nawet urlop w domku w leśnej głuszy („Domek zapomnienia”); warto być sobą, bo dzięki temu czeka nas także niestandardowy koniec żywota („Kaczka Dziwaczka”); nieważne jak niskie masz poczucie własnej wartości, zawsze znajdzie się ktoś z jeszcze niższym („Kurczak”). Na szczęście można te sarkastyczne morały między bajki włożyć i z przyjemnością (i nostalgią) oddawać się lekturze, uzupełnionej kontemplacją czarownych prac tuzów polskiej ilustracji książkowej - m. in. Jerzego Flisaka, Krystyny Michałowskiej, Wandy Orlińskiej, Olgi Siemaszko czy Anny Stylo-Ginter. Niby nic - mama i dziecko, czytanie przed snem, takie sobie proste bajeczki, codzienność. Jak jednak śpiewa Bartek FISZ Waglewski „Zwykłe znaczy piękne”.
Jowita Marzec
Książka została wydana z okazji jubileuszu dziewięćdziesięciolecia Wydawnictwa Nasza Księgarnia. Obejmuje kilka tomów. To jest ósmy.
Twarda oprawa , pokryta specjalną farbą drukarską , udającą zamsz. Bardzo przyjemna w dotyku. Format większy niż zwykle, bez zachowania wymiarów z pierwotnego cyklu wydawniczego. Dla uszanowania tej okazji zastosowano kredowy papier .Wybrano 10 bajek do tej antologii. Jest to prezent dla wiernych czytelników, stanowiących pokolenia. Starano się wybrać najciekawsze,wartościowe literacko i graficznie.
Wielu autorów i ilustratorów już nie żyje, więc ,żeby móc opublikować , trzeba mieć zgodę spadkobierców zgodnie z prawami autorskimi.
Niewątpliwie starania nie poszły na marne, gdyż dostaliśmy cudowny zbiór.
Seria książeczek ,,Poczytaj mi mamo’’ ukazywała się od 1950 roku.
Były one prostokątne w formacie 24x17 cm.
W 1974 roku postanowiono serię odmłodzić i unowocześnić.
Zyskała kwadratowy format 16x16 cm.
Seria ta była najdłużej wydawana i najbardziej poczytna z czasów PRL-u.
Wśród kilkuset tytułów opublikowanych w serii znajdziemy baśnie, realistyczne opowieści, utwory ułatwiające zasypianie, teksty literackie popularyzujące wiedzę z różnych dziedzin przede wszystkim przyrodniczą.
Autorami piszącymi te wdzięczne historyjki byli najlepsi autorzy jak Jan Brzechwa, Zdzisław Nowak, Artur Oppman, Czesław Janczarski, Hanna Łochocka i inni.
To samo możemy powiedzieć o ilustratorach, że stanowili śmietankę malarską jak Krystyna Michałowska, Wanda Orlińska, Jerzy Flisak, Halina Zakrzewska i inni.
W książeczce spotkamy między innymi: kaczkę dziwaczkę, kaczki strojnisie, ptaki odlatujące do ciepłych krajów na zimę, panią sowę, polnego skrzacika , który był życiową podporą wszystkich zwierzątek; zajączka Szarka, Kapustka i Sałatka, dzieci z zerówki, pana Twardowskiego i innych.
Na końcu znajdziemy wkładki z życiorysu i dorobku literackiego lub graficznego autorów i ilustratorów.
Bardzo ładne zestawienie historyjek. Można wybierać i codziennie po jednej czytać dzieciom na dobranoc.
Ilustracje też są w porządku. Jedne mniej zachęcające, drugie bardziej.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwarda oprawa , pokryta specjalną farbą drukarską , udającą zamsz. Bardzo przyjemna w dotyku. Format większy niż zwykle, bez zachowania wymiarów z pierwotnego cyklu wydawniczego. Dla uszanowania tej okazji zastosowano kredowy papier .Wybrano...
Wspaniała, uniwersalna literatura. 10 bajek w zbiorze.
Wygodna, jakby zamszowa okładka miła w dotyku.
W książeczce między innymi występują: pani sowa, kaczka-dziwaczka, dzieci z zerówki, kaczki strojnisie, ptaki odlatujące do ciepłych krajów na zimę, polny skrzat, zajączki, pan Twardowski.
Dla dzieci, dla wnuków, dla dorosłych.
Wspaniała, uniwersalna literatura. 10 bajek w zbiorze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWygodna, jakby zamszowa okładka miła w dotyku.
Dla dzieci, dla wnuków, dla dorosłych.
Seria „Poczytaj mi mamo” towarzyszy mi i córce od dobrych kilku miesięcy i nadal cieszy się u nas dużą popularnością. Niektóre teksty znamy już na pamięć, a mimo to, kiedy przychodzi wieczór często sięgamy po któryś z tomów i z przyjemnością zagłębiamy się w jego treść. Dla mnie jest to sentymentalny powrót do własnego dzieciństwa, dla córki interesująca lektura.
Dużym plusem jest tutaj różnorodność opowieści. W każdym tomie mamy propozycje bajek wierszowanych, historie z podwórka lub przedszkola, oraz teksty orientalne lub fantastyczne. Daje to możliwość dużego wyboru, a dziecko z pewnością z wielką ochotą będzie kartkować książkę w poszukiwaniu interesującej bajki. Również oryginalna szata graficzna wyróżnia całą serię od większości cukierkowych publikacji.
W tomie ósmym ujęła mnie opowieść „Co się liczy naprawdę”, której nie znałam z dzieciństwa. Mam wrażenie, że historia ta jest coraz bardziej aktualna, ponieważ w gonitwie za kolejnymi rzeczami często zapominamy o człowieku i o tym, że to właśnie on jest wartością, a nie przedmioty, które go otaczają. Warto, aby dziecko pamiętało o tym również w dorosłym życiu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużym...