Seriale. Do następnego odcinka

2021-02-15
2021-02-15

Patronaty LC

Książki autora

Przyjemne kompendium wiedzy o serialach. Im więcej się ich obejrzało, tym przyjemniejsze, bo zawsze fajnie orientować się we wszystkich odwołaniach autorki.
Obserwuję Katarzynę w social mediach, doceniam jej spostrzeżenia i uwagi, także tym bardziej doceniam książkę.

Książka dla miłośników seriali> Rozbudowane kompendium wiedzy na temat produkcji, rodzajów i ogólnych trendów w temacie filmów seryjnych. Można się dużo dowiedzieć. Moim zdaniem autorka włożyła dużo sił, aby książka była wiarygodna i wszechstronna w temacie.

Niby nie znajdzie się tu niesamowitych faktów, ale tak się dobrze czyta, że książka mogłaby się nie kończyć. I od razu chce się obejrzeć wszystkie wymienione seriale, bo czytelnik uzmysławia sobie, jak bardzo jest zapóźniony z "produkcjami w odcinkach". Do następnego!

Fajna książka o serialach

Fajna książka o serialach

Seriale. Do następnego odcinka to prawdziwie idealna pozycja do słuchania w audiobooku. Wszyscy oglądamy seriale, mam wrażenie, że w ostatnich latach produkcje telewizyjne przejęły sporą część widzów filmowych. O wiele łatwiej włączyć nam jeden odcinek niż pełnometrażowy film. Dlatego wydaje mi się, że ta książka może zainteresować wielu fanów seriali. Audiobook sprawdzi się jako zastępstwo dla słuchania podcastu, z którego chcemy czerpać ogólną wiedzę o serialach. Książka Czajki-Kominiarczuk służy do edukowania, ale w sposób łatwo przystępny. Nie jesteśmy zasypywani zbyt dużą ilością informacji, autorka prowadzi nas przez zagadnienia związane ze światem telewizji sprawnie, budząc zainteresowanie.

Książka podzielona jest na kilka części. W pierwszej z nich autorka opowiada krótko o showrunnerach, pomysłach jak rozegrać sytuację, w której aktorka zachodzi w ciążę bądź ktoś z ekipy odnosi kontuzję. W kolejnych dowiemy się o tym jak działa algorytm wyszukiwania na Netliksie, jakie gatunki seriali rozróżniamy, jakie są rodzaje odcinków oraz o archetypach serialowych bohaterów. Wszystko to w formie audio jest bardzo lekko przyswajalne, a niektóre informacje potrafią naprawdę zaskoczyć, jak fakt że pilot Gry o tron nigdy nie dostał się do szerszej dystrybucji i wymagał dość grubych poprawek, po których to Emilia Clarke przejęła rolę Dannerys Targeryan.

Seriale. Do następnego odcinka może nie zmieni Waszego życia, nie zrobi ogromnego wrażenia, ale na pewno okaże się dobrym kompendium wiedzy i dostarczy kilku ciekawostek ze świata telewizji. Trochę trudno wskazać grupę docelową, bo z jednej strony, warto przed lekturą znać serialowe klasyki, ponieważ autorka odnosi się do konkretnych scen, spoilerując historię. Z drugiej strony, jeżeli ktoś jest mocno obeznany ze światem seriali, może określić książkę jako mało odkrywczą. Dlatego polecam szczególnie w audiobooku, z podejściem „zamiast podcastu”.

więcej Pokaż mimo to

Ciekawa treść ubrana w mało atrakcyjną formę.

Tematyka to istny "samograj". Książka wiele by zyskała, gdyby nie była napisana w stylu dysertacji naukowej.
Mimo to mozna przeczytać, chociażby dla rozmaitych ciekawostek.

Ciekawa treść ubrana w mało atrakcyjną formę.

Mimo to mozna przeczytać, chociażby dla rozmaitych ciekawostek.

Z początku obawiałam się, że mogę pogubić się w tej pozycji, bo jednak nie jestem wytrawną serialówką i wielu klasyków kochanych powszechnie nie znam. Jednak autorka tak dobrała przykłady, że wystarczy mieć kontakt ze światem zewnętrznym, a o większości z nich przynajmniej ze słyszenia wie się to i tamto. Ogrom ciekawostek dotyczących samych seriali, ale też sposobu ich powstawania, o algorytmie Netflixa i o tym, jaki tak naprawdę seriale mają na nas wpływ. Autorka włożyła w książkę na pewno dużo czasu, pracy i researchu, więc tym bardziej bolało mnie to, że zdarzały się w wydaniu literówki - za to malutki minus.

więcej Pokaż mimo to

Praca magisterska systematyzująca/kategoryzująca przedmiot zainteresowania autorki.

Świetna pozycja dla każdego kinomaniaka.

Świetna pozycja dla każdego kinomaniaka.

Bardzo fajny zbiór informacji na temat serialów i mechanizmów, które tam działają.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać