Pszczoły i grom w oddali

Okładka książki Pszczoły i grom w oddali autora Riku Onda, 9788323347903
Okładka książki Pszczoły i grom w oddali
Riku Onda Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Seria z Żurawiem literatura piękna
Seria z Żurawiem
Mitsubachi to enrai
2020-03-12
2020-03-12
Katarzyna Sonnenberg-Musiał

Kup Pszczoły i grom w oddali w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pszczoły i grom w oddali

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pszczoły i grom w oddali

O tym, co to znaczy być muzykiem.
Książka opowiada o prestiżowym konkursie fortepianowym, odbywającym się w jednym z japońskich miast. Spośród dziewięćdziesięciu uczestników autorka wybiera czterech i koncentruje się na ich perspektywie, towarzysząc im przez trzy etapy eliminacji i finał. Każda z osób ma za sobą inną drogę, prezentuje inne podejście do muzyki i czego innego oczekuje od konkursu.
Moim zdaniem to idealna książka na jesienną słotę, stworzona, żeby czytać ją popijając herbatkę, będąc zawiniętym w koc niczym ludzki naleśnik. To książka bardzo spokojna, z niespieszną akcją (choć nie pozbawioną kilku zaskoczeń),taka raczej do kontemplacji i chłonięcia poetyckich opisów muzyki. Bardzo przyjemna, relaksująca lektura.

O tym, co to znaczy być muzykiem.

Ostrzegam - to nie jest powieść dla każdego, ponieważ to nade wszystko opowieść o pięknie muzyki klasycznej. Autorka wiedzie nas w głąb świata dźwięków, konkretnych kompozycji; w świat ducha i sztuki oraz wysublimowanej wrażliwości i szczegółowych emocji. Jestem pod ogromnym wrażeniem kunsztu pisarki, bowiem czytałam książkę z zapartym tchem niby jakąś powieść sensacyjną. Drobnymi mankamentami były, niestety, dość liczne "literówki", lecz nie zdołał mi zepsuć uczty, jaką była lektura "Pszczół i gromu w oddali". Polecam melomanom i tym, którzy chcieliby zajrzeć za kulisy muzycznego konkursu.

Zawsze wydawało mi się, że opisanie muzyki słowami jest niemożliwe. Owszem, można opisać wrażenia, ocenić wykonanie, użyć słów: ładny, wzruszający, wzniosły, ale to wciąż nie będzie opisanie muzyki. Skąd się ona bierze? Jako laik zawsze podziwiałam osoby, które potrafią grać na różnych instrumentach i tworzyć muzykę. Dla mnie to coś w rodzaju magii, akt kreacyjny porównywalny z tworzeniem świata. Tymczasem japońska pisarka Riku Onda w bardzo nastrojowej powieści „Pszczoły i grom w oddali” głównym tematem uczyniła właśnie muzykę i zrobiła to tak ciekawie, że podczas lektury aż mnie korciło, by wyszukać na półce z płytami któryś z koncertów wykonywanych przez bohaterów i czytać przy jego dźwiękach.
Autorka wprowadza czytelnika za kulisy prestiżowego konkursu fortepianowego dla młodych talentów i opisuje kolejne etapy zmagań uczestników, bohaterami czyniąc nie tylko pianistów, ale także członków jury, obsługę konkursu oraz osoby bliskie uczestnikom. Osią fabuły jest troje młodych ludzi, między którymi nawiązuje się duchowe przymierze, którego celem jest osiągnięcie muzycznej perfekcji. Eiden Aya to niegdyś genialne dziecko, które przeżyło załamanie po śmierci matki i porzuciło świetnie zapowiadającą się karierę, a teraz wraca, by coś sobie udowodnić. Masaru Carlos, Peruwiańczyk o japońskich korzeniach, wielka nadzieja pianistyki spotyka na konkursie kogoś, kto wprowadził go w ten świat wiele lat temu. I wreszcie uczestnik- zagadka: nikomu wcześniej nieznany Kazama Jin, który swoim brawurowym i ekscentrycznym występem szokuje komisję, szczególnie, że ma ze sobą rekomendację niedawno zmarłego szanowanego wirtuoza fortepianu. To właśnie ten 16-latek odciśnie silne piętno na uczestnikach i pomoże im odpowiedzieć sobie na podstawowe pytania o sens pozostawania w muzycznym świecie, oddania życia dla uprawiania prawdziwej sztuki.
Riku Onda podzieliła swoją powieść na części, będące kolejnymi etapami konkursu. Dzięki temu napięcie wzrasta wraz z eliminowaniem poszczególnych uczestników, a ci, którzy przechodzą do następnych etapów muszą zmagać się z coraz większymi wyzwaniami, stając się tym samym coraz bardziej świadomymi tego, jak postrzegają muzykę i czym ona dla nich jest. Autorka w przepiękny sposób opisuje grane przez nich utwory, wchodząc niejako w umysły bohaterów. Czułam się tak, jakbym siedziała na fortepianowym taborecie i naciskała klawisze wraz z Ayą, Jinem, czy Masaru. Ich temperamenty i wrażliwość muzyczna są różne, co autorka zaznacza przez obrazy, które przychodzą im do głów podczas występów. Dla jednego muzyka to wędrówka w czeluście kosmosu, dla innego sprzątanie ogromnego domu, dla jeszcze innego pobyt w pięknym ogrodzie. To, co ich łączy to świadomość wszechobecności muzyki w świecie. Słyszą ją wszędzie: w szumie miasta, w deszczu stukającym o blaszany dach, w bzyczeniu pszczół, w ryku burzy. To ludzie obdarzeni genialnym słuchem- wyczuwają różnicę w jakości dźwięku w zależności od ilości osób w sali, ustawienia fortepianu, wilgotności powietrza.
„Pszczoły i grom w oddali” to bardzo zmysłowa historia o szukaniu drogi artystycznej, o miłości do muzyki oraz o wsparciu, jakie jeden człowiek może dać drugiemu, nawet wtedy, gdy rywalizują w tym samym konkursie. Bardzo serdecznie polecam.

986 użytkowników ma tytuł Pszczoły i grom w oddali na półkach głównych
132 użytkowników ma tytuł Pszczoły i grom w oddali na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pszczoły i grom w oddali

Riku Onda
Riku Onda
Nanae Kumagai urodziła się w Aomori w 1964 roku. Studiowała na Uniwersytecie Waseda w Tokio. Na polu literackim zadebiutowała na początku lat dziewięćdziesiątych. Laureatka wielu japońskich nagród literackich, między innymi Nagrody Eijiego Yoshikawy dla debiutujących autorów i Hon’ya Taishō przyznawanej przez japońskich księgarzy. Jej powieści doczekały się licznych adaptacji filmowych i telewizyjnych. Za „Pszczoły i grom w oddali” autorka otrzymała w 2017 roku prestiżową Nagrodę Naoki. Na podstawie tej książki w 2019 roku powstał film pt. „Słuchaj wszechświata” w reżyserii Keiego Ishikawy i z Andrzejem Chyrą w obsadzie.

Cytaty z książki Pszczoły i grom w oddali