Kieszonkowiec

- Literatura japońska kryminał złodzieje Japonia
- Suri
- Dariusz Latoś
- Literatura japońska kryminał złodzieje Japonia
W szytym na miarę garniturze kieszonkowiec zręcznie manewruje, wchodząc i wychodząc z tłumu, kradnąc portfele od nieznajomych tak gładko, że czasami nawet nie pamięta, jak tego dokonał. Większość ludzi to dla niego tylko bezimienne twarze, z których wybiera swoje ofiary. Nie ma rodziny, nie ma przyjaciół, nie ma żadnych zobowiązań. Ale ma przeszłość, która w końcu go dopada, gdy Ishikawa, jego pierwszy partner, pojawia się w życiu i oferuje mu propozycję nie do odrzucenia. Zadanie jest łatwe: ma związać starego bogatego człowieka i ukraść zawartość sejfu. Jednak zaraz na drugi dzień po wykonaniu skoku świeżo upieczony włamywacz dowiaduje się, że starzec był wybitnym politykiem i że został brutalnie zabity podczas rabunku…
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
To ja, kieszonkowiec
Kieszonkowiec musi być szybki. Kiedy przemierza tłum ludzi, często wychwytuje swe ofiary bezwiednie, dopiero po chwili orientując się, że oto „skosił” portfel jakiemuś bogatemu jegomościowi w eleganckim garniturze. Nasz bohater jest jednak złodziejem z misją – ma w sobie coś z Janosika, gdyż jego ofiarą padają przeważnie zamożni mężczyźni, obracający na co dzień o wiele większymi sumami niż skradzione „drobniaki”.
„Kieszonkowiec”, w którym patrzymy na współczesne Tokio oczami drobnego złodziejaszka, to druga powieść Fuminoriego Nakamury przetłumaczona na język polski. Książka znalazła się w finale Los Angeles Times Book Prize, zaś jej autor został okrzyknięty najbardziej utalentowanym pisarzem kryminałów w Japonii. Chociaż niezbyt często sięgam po dany gatunek, lubię mieć do czynienia z podobną literaturą – nieszablonową i nastrojową, a jednocześnie wciągającą.
Poznajemy głównego bohatera, kiedy za sprawą tajemniczego gangstera przyjdzie mu wkroczyć w świat wielkiej zbrodni i o wiele większych pieniędzy. Jak skończy się powyższa konfrontacja? Mogę wam zagwarantować jedno – jej przebieg odznacza się dynamiką typową dla najlepszych filmów gangsterskich. Tym bardziej że wspominany mafiozo to postać wyjątkowo charyzmatyczna, w swej pokrętnej, zbrodniczej filozofii odwołująca się do klasyków literatury, takich jak Dostojewski.
Wydaje mi się, że Nakamura dostarcza czytelnikowi pewnych wskazówek na temat przeszłości głównego bohatera. Czy spotkany przypadkowo młody złodziej, ofiara przemocy domowej, mówi nam coś o drodze, jaką musiał przejść tytułowy kieszonkowiec w młodości? Czym wytłumaczyć wyjątkową zażyłość powyższej dwójki?
Powieść Nakamury pozostaje też opowieścią o ludziach żyjących na marginesie społeczeństwa, nie mogących podporządkować się określonym schematom i normom. Odczuwamy to szczególnie silnie, gdy bohater wpatruje się w majaczącą na horyzoncie, przesłoniętą przez mgłę dziwną wieżę. Dzięki podobnym motywom historia kieszonkowca zyskuje lekko oniryczny wymiar.
Książka japońskiego pisarza, choć niepozbawiona zupełnie znajomych schematów fabularnych, oferuje czytelnikowi rozrywkę na wysokim poziomie. Jestem pewna, że zadowoli nie tylko zagorzałych miłośników kryminałów, lecz również te osoby, które po dany gatunek sięgają dość sporadycznie.
Ewa Szymczak
Popieram [ 9 ]
Dyskusje
Posiadanie czegokolwiek jest złem, jeśli gdzieś na świecie głoduje choć jedno dziecko.
Stres i odpowiedzialność za czyjeś życie sprawia, że ludzie wspinają się na szczyty swoich możliwości, ale zbyt mocna presja przynosi odwrot...
RozwińWiesz, od dziecka lubiłem fajerwerki. Najlepsza rozrywka, jaką pokazują biednym za darmo. Wzlatują w niebo dla wszystkich ludzi tak samo.
Opinie [32]
Najprzeciętniejsza książka na świecie. Nic ciekawego ani oryginalnego.
Pokaż mimo tohttps://taktoczytam.blogspot.com/2021/03/kieszonkowiec-fuminori-nakamura.html
Pokaż mimo toKsiążka na jeden wieczór, niestety mocno średnia. Wzięłam ją zaciekawiona okładką i bo "rzadko czytam coś japońskich autorów", ale mnie nie porwała. Przewidywalne zakończenie, jakby toporny język (pisarza lub tłumaczenia). Z plusów: ciekawy temat (perspektywa kieszonkowca).
Pokaż mimo to"Fuminori Nakamura w krótkim dreszczowcu zarysował dość wiele problemów w tle: biedę pewnej grupy współczesnych Japończyków, szarą strefę, w której działają kieszonkowcy, złowrogie rządy yakuzy, subtelną analizę społeczeństwa, które choć rozwinięte i bogate, rodzi samotne jednostki szukające celu i sensu lub przeciwnie, żyjące bez nich z dnia na dzień. Tokio to wymarzone...
więcejTę niewielkich rozmiarów książeczkę czyta się bardzo szybko i tylko pozornie bezrefleksyjnie. Rzecz bowiem dotyczy krótkiego wycinka z życia tokijskiego złodziejaszka, przeplatanego reminiscencjami z przeszłości. Jest to też spojrzenie na japońska współczesność, oceniana często przez pryzmat historycznie ukształtowanych stereotypów. Sporo tez można "podpatrzeć" ze...
więcejCałkiem zgrabny kryminał noir.
Pokaż mimo toRazi może jedynie zbytnio filozofujący, jak na nasz skromny gust, prześladowca głównego bohatera, co ostatecznie nieco odbija się na wiarygodności postaci.
Plus ulokowanie części akcji w plenerach lewiatanowych trzewi tokijskiego metra, do których przechowujemy wszak w naszych sercach niewytłumaczalny sentyment.
Zatem można bez bólu.
Książka otrzymana jako prezent. Pisana w pierwszej osobie historia tokijskiego kieszonkowca, a raczej pewnego okresu w jego życiu, z kilkoma retrospekcjami.
więcejPlusy to niewątpliwie opisy kradzieży oraz technik złodziei kieszonkowych (np. nie używają kciuka). Postawę niechęci wobec głównego bohatera i narratora, wywołaną faktem, iż utrzymuje się z kradzieży w jakimś stopniu...
Kieszonkowiec to nie zawód, to charakter. „Co to jest ukraść sto tysięcy komuś, kto ma miliard? Prawie nic.” Bohater książki kradnie od zawsze, weszło mu to tak w krew, że czasem robi to wręcz odruchowo, choć zwykle taksuje ludzi wzrokiem i precyzyjnie wybiera swoje ofiary.
więcejFuminori Nakamura, pisarz kryminałów, uznany za najlepszego obecnie twórcę tego gatunku w Japonii,...
Najłatwiejszym sposobem szybkiego zarobku jest zabranie komuś innemu pieniędzy, czyli kradzież.
Główny bohater od najmłodszych lat kradł. Stało się to jego sposobem na życie. Zabieranie innym portfeli dopracował do perfekcji przez co robił to bezkarnie. Postawa bohatera nie jest poprawna w społeczeństwie. Jednak potrafił podzielić się pieniędzmi i wsparciem z małym ...
"Świadomie przeżyj strach przed śmiercią. W momencie gdy zdołasz to zrobić, przekroczysz samego siebie."
więcejZa pośrednictwem "Kieszonkowca" wpadłam w nieco inny niż zazwyczaj klimat kryminału, dałam się fantastycznie poprowadzić po japońskich brzmieniach kultury i sposobie postrzegania świata. Wnikając w przestępcze obszary śledziłam losy jednego z jego reprezentantów....