Wyspa na końcu świata

- 2020-05-06
- 2020-05-06
- Maria Jaszczurowska
- Inne
Autorka bestsellerowej Dziewczynki z atramentu i gwiazd powraca z piękną, magiczną opowieścią o przyjaźni i tolerancji.
Dokoła przejrzysty ocean, błękitny jak niebo, w którym pływają żółwie i delfiny. Pagórki porośnięte lasami. Śpiew ptaków. Taka jest wyspa Culion, ale „nikt nie przybywa tu z własnej woli”…
Dla dwunastoletniej Amihan to dom. Tu dorastała u boku kochającej mamy. Razem wylegiwały się na ulubionej plaży i sadziły kwiaty, żeby przyciągnąć do swego małego raju kolorowe motyle. Jednak z dnia na dzień, wraz z przybyciem urzędnika z dalekiej Manili, pana Zamory, ten raj zamienia się w piekło. Mieszkańcy zostają podzieleni na SANO (czystych) i LEPROSO (trędowatych). Zdrowe dzieci zabiera się chorym rodzicom i umieszcza w sierocińcu na dalekiej wyspie Coron.
Ami również tam trafia. Musi zmierzyć się wykluczeniem i samotnością, ale w końcu poznaje prawdziwych przyjaciół. Razem z Mari i Kidlatem dziewczynka odkrywa listy od rodziców, które Zamora chował przed podopiecznymi sierocińca. Dowiaduje się z nich, że stan jej mamy się pogorszył i wraz z przyjaciółmi postanawia wyruszyć w niebezpieczną podróż przez ocean.
Czy dzieci wyjdą cało z tej przygody? Czy Ami zobaczy jeszcze mamę? Czy zdoła sprowadzić dla niej na Culion wielobarwne motyle, o których obydwie marzyły?
Wyróżniona opinia
Wyspa na końcu świata
Kiran Millwood Hargrave oczarowała mnie swoim stylem i wyobraźnią już gdy czytałam Dziewczynkę z atramentu i gwiazd. Wtedy jednak miałam wrażenie, że to historia napisana raczej z myślą o młodszym czytelniku. Wyspa na końcu świata, chociaż utrzymana w magicznej, baśniowej konwencji, niesie ze sobą o wiele „doroślejsze” emocje. Są sceny, które nawet dla mnie stanowiły emocjonalne wyzwanie, ale to tylko świadczy o pięknie i wysokim poziomie literackim tej książki. Zdecydowanie czuć, że warsztat Kiran Millwood Hargrave rozwija się w dobrą stronę. Wyspa na końcu świata, to opowieść o dwunastoletniej Amihan. Razem z chorą mamą mieszka ona na Culion – wyspie, gdzie zsyłani są zarażeni trądem. Amihan nie zna innego życia – chodzi do szkoły, pomaga w domu, otoczona jest miłością matki, razem z nią sieje kwiaty, by zwabić na wyspę motyle. Jednak ta swoista sielanka kończy się z chwilą, gdy na Culion przybywa pan Zamora – wysłannik filipińskiego rządu. Dzieli on społeczeństwo wyspy na czystych i trędowatych, wyznacza strefy dla jednych i drugich, a zdrowe dzieci przenosi do sierocińca na innej wyspie. Tam właśnie trafia Amihan. Szykanowana przez pana Zamorę, nieakceptowana przez inne dzieci, nie zostaje jednak sama. Zyskuje oddanych przyjaciół w postaci Mari i kilkuletniego Kidlata. Wierni kompani nie opuszczą jej nawet wtedy, gdy Amihan podejmuje ryzykowną decyzję i postanawia wrócić do umierającej matki. Książka Kiran Millwood Hargrave, to istna burza emocji. Losy Amihan i jej przyjaciół wciągają bardzo mocno i niezwykle angażują uczuciowo. To co ich spotyka ze strony pana Zamory wywołuje lawinę złości, ogromne poczucie niesprawiedliwości i krzywdy. Jednak autorka zadbała, by negatywne emocje nie przysłoniły tych dobrych. Tak jak w każdej baśni zło zostaje pokonane, a końcowe sceny wcale nie pałają rządzą zemsty za doznane krzywdy. Wybaczenie przynosi ukojenie, a przyjaźń jest w stanie pokonać nie tylko wielkie morze, ale też nieubłaganie płynący czas.
{...} ludzie nie zawsze są tak wspaniali jak ich domy".
Świetna książka o tolerancji, akceptacji, tęsknocie i miłości. Główna bohaterka zostaje oddzielona od matki że względu na jej chorobę. W nowym miejscu znajduje przyjaciół i razem próbują uciec i wrócić na dawną wyspę. Ale czy nie będzie już za późno? Naprawdę piękna opowieść, książka ładnie wydana, a między stronami latają kolorowe, delikatne motyle... Naprawdę polecam!!! Czytałam też inne książki tej autorki, ale ta zdecydowanie najlepsza!!!
więcej Pokaż mimo toLekka, przyjemna i przede wszystkim wartościowa lektura, nie tylko dla młodszych czytelników. Ogromny plus za to, że autorka swą historię oparła na prawdziwych zdarzeniach. Fikcja idealnie przeplata się z faktami. Myślę, że zarówno dorosły, jak i młody czytelnik doceni piękne opisy przyrody i refleksyjne myśli bohaterki. Czasem naprawdę niewiele trzeba by zachwycić się książką, a ten tytuł jest tego idealnym przykładem. Niby prosta historia, a ile wzbudza emocji i przemyśleń. Polecam.
Lekka, przyjemna i przede wszystkim wartościowa lektura, nie tylko dla młodszych czytelników. Ogromny plus za to, że autorka swą historię oparła na prawdziwych zdarzeniach. Fikcja idealnie przeplata się z faktami. Myślę, że zarówno dorosły, jak i młody czytelnik doceni piękne opisy przyrody i refleksyjne myśli bohaterki. Czasem naprawdę niewiele trzeba by zachwycić się...
więcej Pokaż mimo toKsiążka dla młodych czytelników, łatwa w czytaniu, ciekawa historia, która toczy się w dobrym tempie. O miłości, tolerancji i otwartości na drugiego człowieka. Gdyby autorka bardziej rozwinęła tą historię to byłaby to lektura też dla dojrzalszych czytelników. Koniec zbyt krótki, zbyt ogólnikowy.
Pokaż mimo toSytuację były tak naciągane,nie chciało się nawet czytać tylko omijać strony.
Sytuację były tak naciągane,nie chciało się nawet czytać tylko omijać strony.
Pokaż mimo toTo kolejna książka polecona mi przez nastoletnią córkę. Chociaż miałam dość młodzieżówek, to ta sprawiła mi ogromną radość. Początkowo podobała mi się bardzo, bo była inna niż te, które ostatnio czytałam. Od razu dostała punkty za oryginalność. To bardzo ważne, bo ile można czytać książek granych na tę samą nutę... I tak czytałam, czytałam, ucieszona, że już jest dobrze i to mi wystarczyło. A im dalej, tym lepiej było. Książka okazała ważną pozycją literacką, do tego piękną i bardzo poruszającą, czyli nie jakieś tam sobie czytadło, tylko kawałek naprawdę dobrej literatury. Ileż tam przeżywania, miłości, pokory, i to, co lubię najbardziej. Kolejny raz pokazanie, że to, co jest nam dane nas nie ominie. To, że jeśli coś nam się przytrafia, to nie bez powodu i to, że wszystko co się przydarzyło możemy wykorzystać dla siebie. To książka dająca moc, nadzieję, wsparcie. To książka o tym, że nie można się poddawać. I dla młodzieży, co szczególnie jest warte uwagi. To też książka pełna wrażliwości i ulotności jak motyl. Poza tym dzieje się na Filipinach, więc nie jest nudno. To książka wyjątkowa. Polecam!
To kolejna książka polecona mi przez nastoletnią córkę. Chociaż miałam dość młodzieżówek, to ta sprawiła mi ogromną radość. Początkowo podobała mi się bardzo, bo była inna niż te, które ostatnio czytałam. Od razu dostała punkty za oryginalność. To bardzo ważne, bo ile można czytać książek granych na tę samą nutę... I tak czytałam, czytałam, ucieszona, że już jest dobrze i...
więcej Pokaż mimo toCzyste piękno <3 Opowieść przede wszystkim o miłości i akceptacji, chociaż dużo tu przyjaźni i wytrwałości. Aż nie mogę się doczekać kolejnych książek tej autorki. Mam nadzieję, że zachwycą i wzruszą mnie tak jak Wyspa na końcu świata!
Pokaż mimo toWzruszająca powieść o magii i tolerancji , myślę że na spokojnie 9-10+
Wzruszająca powieść o magii i tolerancji , myślę że na spokojnie 9-10+
Pokaż mimo toPiękna i ciekawa książka opowiadająca o losach Ami, której tata nie żyje, a mama jest chora na trąd. Dziewczynka musi trafić do sierocińca by nie zarazić się chorobą. Pozna tam Marię i Kidlata, wraz z nimi spróbuje odnaleźć swoją mamę.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Książka "Wyspa na końcu świata"
jest jak piękny martwy motyl: przyciąga uwagę i budzi smutek.
Ale są tacy, którym martwe motyle są bliższe niż żywi ludzie.
Akcja tej emocjonującej powieści toczy się w kolonii trędowatych na wyspie Culion.
Kiran Millwood Hargrave napisała książkę o Dotkniętych, ich rodzinach i bliskich
oraz o tym co ważne: domu, relacjach, miłości, nadziei, wybaczeniu.
Dwunastoletnia zdrowa Ami dowiaduje się, że musi rozstać się ze swoją chorą matką.
Rządowym nakazem zdrowe dzieci mają opuścić wyspę i zamieszkać w sierocińcu.
Sprawnym wypełnieniem tego nakazu zajmuje się chudy niesympatyczny mężczyzna.
Choroba napawa go obrzydzeniem, a motyle interesują go bardziej od dzieci,
ale gorliwie wypełnia obowiązki, błyskawicznie rozdziela rodziny
i wywozi dzieci na inną wyspę, do sierocińca, którym ma zarządzać.
Jak w tym wszystkim odnajdzie się Ami?
Czy spotka jeszcze kiedyś matkę?
Czy znajdzie przyjaciół?
I jakie znaczenie mają tu motyle?
Sprawdźcie sami.
Wrażliwi niech przygotują chusteczki.
Smutni niech mają nadzieję.
Polecam, chociaż nie wiem:
nastolatkom, czy dorosłym?
Może jednym i drugim? :-)
Książka "Wyspa na końcu świata"
więcej Pokaż mimo tojest jak piękny martwy motyl: przyciąga uwagę i budzi smutek.
Ale są tacy, którym martwe motyle są bliższe niż żywi ludzie.
oraz o tym co ważne: domu, relacjach, miłości,...
Bardzo dobra książka, dużo ważnych przesłań. Potrafi wzruszyć i rozbawić do łez. Warto przeczytać.