Inteligentny Inwestor XXI Wieku - Tom I

Patronaty LC

Książki autora

"Inteligentny inwestor XXI wieku" Cezarego Głucha to w moim odczuciu raczej rozczarowanie niż rewolucyjny przewodnik po inwestowaniu. Autor zbyt często powtarza znane truizmy, które można znaleźć w lepszych książkach, a jego przykłady są mrzonkami, które niewiele wnoszą do rzeczywistości inwestycyjnej. Do tego dochodzi chaotyczna struktura publikacji i styl pisania, który sprawia, że czytanie to męka. W sumie, zamiast męćzyć się z błędami nowego pokolenia inwestorów, lepiej postawić na sprawdzone klasyki, czyli np. na książkę o prawie tej samej nazwie, ale bez "XXI Wieku" Benjamina Grahama. Prawie zapomniałem - grafiki są tragiczne - kopiowane z netu i niskiej klasy i jakości.

Genialna pozycja!

Genialna pozycja!

Książka wprowadza w świat inwestowania.

Polecam w kontekście jeśli ktoś chce pracować dla funduszu inwestycyjnego .

Książka wprowadza w świat inwestowania.

Polecam w kontekście jeśli ktoś chce pracować dla funduszu inwestycyjnego .

Książka to mistrzostwo sprzedaży a nie mistrzostwo inwestowania. Szokujące jak człowiek może sprzedawać 4 książeczki o niskiej jakości druku w cenie 350 złotych podczas gdy lepsza konkurencja sprzedaje swoje dzieła za 100 złotych za solidne i konkretne tomy.

Problemem nie jest tylko cena, ale i jakość. Wykresy żywcem skopiowane "z netu", wiedza wątpliwej jakości i wszędzie przejawiająca się wiara w teorie spiskowe naprawdę odrzucaja mnie od tej książki. Żałuję, że wydałem 350 złotych....

Okej, autor trochę momentami za dużo przemyca swoich subiektywnych opinii.

Okej, autor trochę momentami za dużo przemyca swoich subiektywnych opinii.

Przegląd czym są akcje, obligacje i parę słów o teorii monetarnej. Jest to jakiś wstęp, ale bynajmniej nie wyczerpujący - są pozycje, które szerzej poruszają ten temat.
Książka ma sporo wad:
1. Jest dość subiektywna i sugestywna. Autor nie boi się wyrażać co jest w momencie pisania książki dobrą, a co złą inwestycją. To nie tylko pokazuje brak dojrzałości i szacunku do rynku, ale sprawia, że książka może być szkodliwa. Dobrym przykładem jest wielokrotne przytaczanie spółki Gazprom jako dobrej inwestycji. Nawiasem mówiąc autor znany jest z naganiania na aktywa, w które sam jest "zainwestowany", w szczególności Gazprom (oczywiście do czasu wybuchu wojny na Ukrainie i nałożenia sankcji).
2. Książka w żadnym stopniu nie jest ponadczasowa. Ponadto w tani sposób próbuje jechać na popularności książki Grahama. Ostateczny efekt jest groteskowy. Cała seria sięga dna w cz. 4, w której autor poświęca całe rozdziały brokerom, którzy go sponsorują, poleca swoją stronę do handlu metalami szlachetnymi na której brakuje płynności, opisuje strony do kupowania kryptowalut, które są zamknięte jeszcze w roku publikacji książki (!) oraz nagania do kupna swojego kursu. Część pierwsza jest niewiele lepsza, ale w porównaniu z resztą ma jakieś walory edukacyjne.
3. Jest dość chaotyczna. Np. dlaczego najpierw mówimy o akcjach i obligacjach, a dopiero po tym - czym jest waluta? Wykresy powklejane z innych publikacji i raportów (każdy inny) nie pomagają analizować danych.

Książka ma sporo wad:

Ogromnym plusem ksiązki jest to że napisana jest prostym językiem. Do tej pory nie byłem wielkim entuzjastą tematów finansowych lub inwestycyjnych, a mimo to czytałem ją z pełnym zrozumieniem. Faktycznie w niektórych miejscach poszczególne dane nie sa już aktualne, ale można się z niej sporo nauczyć. Doceniam to, że temat w książce nie jest poruszony wyłącznie w superlatywach, ale możemy poznać także wszelakie zagrożenia czy błędy, które autor popełnił. Książka zdecydowanie jest jedną z tych, z których wiedzę wykorzystam w praktyce.

Do przeczytania tej pozycji zbierałem się chyba rok. W końcu się udało. Musze tutaj przyznać, mimo tego, że w niektórych miejscach książka nie jest do końca aktualna, to zawiera na prawde bardzo dużo przydatnej wiedzy. I nie jest to uniwersytecki bełkot, tylko zdobytą wiedze możemy w rzeczywistości zastosować. Według mnie mocne 8.

Ta książka to grafomania i to w 4 tomach i nie napisał tego Cezary Głuch tylko autor widmo . Cezary Głuch to oszust reklamujący XTb które okrada ludzi .

Twórczość Tradera21 znam od jego początków wiele lat temu. Byłem pod wrażeniem jego bloga i treści tam zamieszczanych, ale z czasem coś się zmieniło. 4 tomy po 200 stron za 350 złotych lub więcej, to czyste szaleństwo i skok na kasę fanów. Zawartość tomików jest prawdę mówiąc dość biedna, grafiki kiepskiej jakości, a tekst niedopracowany i przepełniony błędami. Mimo wszystko to dobra książka, stąd ocena 6 (dobry),ale liczba niedoróbek i bardzo wygórowana cena nie pozwala mi dać wyższej oceny.

• Przeczytane
    1 165