Wspomnienia Gracza Giełdowego

- biznes, finanse
- Reminiscences of a stock operator
- Linia
- 2011-12-01
- 2000-01-01
- 978-83-63000-20-2
- Marcin Mrowiec
- giełda spekulacja
Fabularyzowana biografia jednego z najbardziej znanych spekulantów wszech czasów - Jesse Livermoore'a. Jesse Livermoore działał na rynkach akcji i towarów na początku dwudziestego wieku. Jest autorem wielu zasad i powiedzonek, które weszły do języka wielu traderów. Nowe wydanie zawiera komentarze wyjaśniające wydarzenia i postaci historyczne.
Polecam każdemu interesującemu się spekulacją
Polecam każdemu interesującemu się spekulacją
Pokaż mimo toMega książka. chciałbym mieć takie wyczucie rynku jak bohater tej ksiażki. Juz wiem dlaczego dla wielu jest on GURU!!!
Pokaż mimo toKształtowanie się systemu rynków kapitałowych opisane w bardzo ciekawy i przystępny sposób. Całość oparta o biografię tworzącą niejako fabułę dla, w gruncie rzeczy, książki historyczno-naukowej. Spora ilość treści pobocznych, ciekawostek i wyjaśnień, dodatkowo uprzyjemnia lekturę. Jeśli tematyka rynków kapitałowych Cię interesuje, zdecydowanie warto przeczytać.
Pokaż mimo toŻałuję, że przeczytałem ją dopiero teraz. Wrócę do tej pozycji wielokrotnie. Piszę to z perspektywy spekulanta giełdowego. Osobom niezwiązanym z rynkiem niekoniecznie przypadnie do gustu.
Pokaż mimo toCiekawa z historycznego punktu widzenia
Ciekawa z historycznego punktu widzenia
Pokaż mimo toTragicznie nudna. Jedyny wartościowy przekaz z niej płynący to: "do not try this at home".
Pokaż mimo toFajny klimat dawnych lat na giełdzie USA.
Fajny klimat dawnych lat na giełdzie USA.
Pokaż mimo toKsiążka należąca do jednej z podstaw dla tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z giełdą lub też zapoznać się lepiej z odwiecznymi zasadami panującymi na rynku.
Jednakże nie wszystko, to co znajdziemy w książce ma obecnie zastosowanie i o ile same mechanizmy psychologiczne pozostają niezmienne, tak technologia poszła do przodu i niektóre z zagrań są już niemożliwe do wykonania(co podobno kreślone jest w nowszym wydaniu ,,Wspomnień.." z przypisami stanowiącymi prawie drugie tyle zawartości książki).
Polecam każdemu
więcej Pokaż mimo toWszystko to co wydarzy się na rynku miało już miejsce wcześniej, więc poznając zakulisowe działania sprzed 100 lat nadal jesteśmy w stanie wynieść bardzo wiele.
Jednakże nie wszystko, to co znajdziemy w książce ma...
Książka po ponad 100 latach w punkt opisuje profesje tradera/spekulanta. Żałuje że tak długo zwlekałem z jej przeczytaniem. Teraz przeczytałem dwa razy. Polecam.
Pokaż mimo toDużo wiedzy, sceneria nie usłana różami, jak to się ma w przypadku większości branżowych tytułów. Zdecydowanie warto przeczytać, bo rzuca inne światło na rynek finansowy mooooocno odbiegający od sztuki Grahama i Buffeta. Wyciągnąłem z niej kilka ważnych lekcji, przede wszystkim to, że porażki uczą najwięcej a te Livermoore'a najprawdopodobniej są na znacznie większą skalę, niż te które spotkają każdego z nas. Tak więc warto wyciągnąć z nich lekcje "za darmo" skoro sam bohater musiał za nie zapłacić ogromną stawkę
Dużo wiedzy, sceneria nie usłana różami, jak to się ma w przypadku większości branżowych tytułów. Zdecydowanie warto przeczytać, bo rzuca inne światło na rynek finansowy mooooocno odbiegający od sztuki Grahama i Buffeta. Wyciągnąłem z niej kilka ważnych lekcji, przede wszystkim to, że porażki uczą najwięcej a te Livermoore'a najprawdopodobniej są na znacznie większą skalę,...
więcej Pokaż mimo to